Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Mundekulla Kursgård värdig vinnare av EgenSolels tävling

https://www.klimatsmart.se/images/news/egensolel250x265.jpg

EgenSolel.se, Sveriges nya forum för småskalig solelproduktion, har just avslutat en tävling där man kunde vinna en egen solcellsanläggning. I tävlingen deltog ett stort antal privatpersoner men även bostadsrättsföreningar, vandrarhem, campingar, kursgårdar och skidanläggningar. Vinnare blev Peter Elmberg och Mundekulla Kursgård i Långasjö i Småland som tillsammans med sin pappa (Berndt) och fru (Anne) sedan 1998 byggt upp en omfattande kurs- och konferensverksamhet med tydlig miljöprofil. Kursgården som idag omfattar 1500 kvm byggnation är byggd helt i trä och har löpande byggts ut med miljövänligt och återanvänt material från i första hand lokala leverantörer samt egen skog. Även maten som serveras kommer i första hand från lokala gårdar och är både vegetariskt och minst 80% ekologisk. I juryns motivering står det bland annat: ”Mundekulla Kursgård har med sin geografiska placering, skuggfria takytor och stort antal besökare alla förutsättningar för att få stor nytta av en egen solcellsanläggning och samtidigt sprida information om hur enkelt det är att producera egen solel. Dessutom har Mundekulla Kursgård under Anne och Peter Elmbergs ledning genom många år visat ett mycket starkt miljöengagemang, vilket gör dem till mycket värdiga vinnare.” - Det känns fantastiskt att få detta pris och uppmärksamhet då vi under hela vår uppbyggnad haft miljöfrågan i fokus. Solceller går i perfekt linje med den verksamhet vi bedriver och det ger oss en extra skjuts att satsa vidare. Som krona på verket firar vi ju även 15 års jubileum i år, säger Peter Elmberg. Varje år besöker ca 2 000 gäster Mundekulla Kursgård i samband med festivaler, kurser och konferenser vilket naturligtvis medför en stor energiförbrukning. Uppvärmningen hanteras i första hand genom bergvärme men elförbrukningen på ca 125 000 kWh/år har man hittills inte haft någon bra lösning för. Med 1:a priset från EgenSolel.se får Mundekulla Kursgård en mindre solcellsanläggning som de senare kan bygga ut för att på sikt kanske kunna täcka det mesta av sin elförbrukning. - Vi har länge funderat på att skaffa solel men inte vetat om att det faktiskt redan är lönsamt, vilket naturligtvis gör det ännu roligare. Ekonomisk hållbarhet är ju också viktig, fortsätter Peter Elmberg. - Vi vill rikta ett stort tack till alla tävlingsdeltagare och våra jurymedlemmar Lars Andrén från Svensk Solenergiförening och Stefan Sundélius från Telge Energi, avslutar arrangören Jens Ljunggren från EgenSolel.se. Tävlingen sponsrades av elbolaget Nordic Green Energy, solcellsinstallatören PPAM.se och KlimatSmart.se. För mer information, kontakta: Jens Ljunggren, EgenSolel.se, info@egensolel.se, 073-7000 315 Peter Elmberg, Mundekulla, peter@mundekulla.se, 0471-504 50, 073-080 7130.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Mundekulla Kursgård värdig vinnare av EgenSolels tävling

2013-06-26
EgenSolel.se, Sveriges nya forum för småskalig solelproduktion, har just avslutat en tävling där man kunde vinna en egen solcellsanläggning. I tävlingen deltog ett stort antal privatpersoner men även bostadsrättsföreningar, vandrarhem, campingar, kursgårdar och skidanläggningar.

Vinnare blev Peter Elmberg och Mundekulla Kursgård i Långasjö i Småland som tillsammans med sin pappa (Berndt) och fru (Anne) sedan 1998 byggt upp en omfattande kurs- och konferensverksamhet med tydlig miljöprofil. Kursgården som idag omfattar 1500 kvm byggnation är byggd helt i trä och har löpande byggts ut med miljövänligt och återanvänt material från i första hand lokala leverantörer samt egen skog. Även maten som serveras kommer i första hand från lokala gårdar och är både vegetariskt och minst 80% ekologisk.

I juryns motivering står det bland annat:
”Mundekulla Kursgård har med sin geografiska placering, skuggfria takytor och stort antal besökare alla förutsättningar för att få stor nytta av en egen solcellsanläggning och samtidigt sprida information om hur enkelt det är att producera egen solel. Dessutom har Mundekulla Kursgård under Anne och Peter Elmbergs ledning genom många år visat ett mycket starkt miljöengagemang, vilket gör dem till mycket värdiga vinnare.”

- Det känns fantastiskt att få detta pris och uppmärksamhet då vi under hela vår uppbyggnad haft miljöfrågan i fokus. Solceller går i perfekt linje med den verksamhet vi bedriver och det ger oss en extra skjuts att satsa vidare. Som krona på verket firar vi ju även 15 års jubileum i år, säger Peter Elmberg.

Varje år besöker ca 2 000 gäster Mundekulla Kursgård i samband med festivaler, kurser och konferenser vilket naturligtvis medför en stor energiförbrukning. Uppvärmningen hanteras i första hand genom bergvärme men elförbrukningen på ca 125 000 kWh/år har man hittills inte haft någon bra lösning för.

Med 1:a priset från EgenSolel.se får Mundekulla Kursgård en mindre solcellsanläggning som de senare kan bygga ut för att på sikt kanske kunna täcka det mesta av sin elförbrukning.

- Vi har länge funderat på att skaffa solel men inte vetat om att det faktiskt redan är lönsamt, vilket naturligtvis gör det ännu roligare. Ekonomisk hållbarhet är ju också viktig, fortsätter Peter Elmberg.

- Vi vill rikta ett stort tack till alla tävlingsdeltagare och våra jurymedlemmar Lars Andrén från Svensk Solenergiförening och Stefan Sundélius från Telge Energi, avslutar arrangören Jens Ljunggren från EgenSolel.se.

Tävlingen sponsrades av elbolaget Nordic Green Energy, solcellsinstallatören PPAM.se och KlimatSmart.se.

För mer information, kontakta:
Jens Ljunggren, EgenSolel.se, info@egensolel.se, 073-7000 315
Peter Elmberg, Mundekulla, peter@mundekulla.se, 0471-504 50, 073-080 7130.

Mundekulla Kursgård: www.mundekulla.se.
Källa: Egensolel.se

Senaste nyheter