Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Minskat intresse för Grön IT

https://www.klimatsmart.se/images/news/gronittco250x78.jpeg

Färre företag och kommuner har insikt om möjligheterna med Grön IT. Andelen som har en särskild policy för Grön IT minskar kraftigt och färre än var tionde av dem som har en policy lever som man lär och följer den fullt ut. Efter flera år av ständiga förbättringar visar Grön IT-index 2011 på ett tydligt minskat intresse för grön IT. Kommuner och företag missar därmed många miljarder i besparingar. I två dagar - 22-23 november 2011 - samlades IT- och miljöchefer i Västerås för tvådagarskonferensen Green IT Summit 2011. Deltagare från kommuner, stat och företag som ABB, Microsoft och Logica är där för att diskutera hur man med ”Grön IT” kan kapa stora kostnader och koldioxidutsläpp. Samma dag presenteras även resultatet från undersökningen Grön IT-index 2011, som belyser hur drygt 300 svenska företag och organisationer dels arbetar med att minska den negativa miljöpåverkan av IT, dels hur IT används som miljöteknik för att minska företagens övriga miljöpåverkan. Grön IT-index 2011 visar på ett tydligt trendbrott. Efter år av stegvisa framsteg för miljön inom IT-området pekar nu samtliga kurvor neråt. TCO Development, som tillsammans med analysföretaget Exido står bakom undersökningen ser lågkonjunkturen som en förklaring. – Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke. Men i lågkonjunkturen väljer många ändå bort IT-investeringar som minskar energianvändningen. Bara för kommunerna innebär detta missade besparingar i mångmiljardklassen, säger Sören Enholm, vd för TCO Development. Grön IT-index 2011 visar att färre företag och organisationer än tidigare tar hänsyn till miljöpåverkan vid IT-investeringar. Andelen som har en policy för Grön IT minskar kraftigt och var fjärde varken har eller planerar för en sådan policy. Om leverantörerna av hårdvara är miljöcertifierad eller inte minskar i betydelse och är i dag lägre än för fyra år sedan. Företagen och organisationerna i undersökningen tar ingen som helst hänsyn till hur arbetsförhållandena är hos hårdvarans leverantörer, tillverkare och underleverantörer. Man lever heller inte som man lär. Färre än var tionde säger att policyn för Grön IT följs fullt ut. Lika många, en av tio, redovisar eller beräknar de miljöpåverkande effekterna av deras IT. – Resultatet i Grön IT-index 2011 är en kalldusch. Vi hoppas att undersökningen får många att vakna. Ska vi nå de uppsatta klimatmålen om minskade växthusgaser och ökad energieffektivitet till 2020 behöver vi investera i Grön IT i dag, säger Sören Enholm, TCO Development.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Minskat intresse för Grön IT

2011-12-02
Färre företag och kommuner har insikt om möjligheterna med Grön IT. Andelen som har en särskild policy för Grön IT minskar kraftigt och färre än var tionde av dem som har en policy lever som man lär och följer den fullt ut. Efter flera år av ständiga förbättringar visar Grön IT-index 2011 på ett tydligt minskat intresse för grön IT. Kommuner och företag missar därmed många miljarder i besparingar.

I två dagar - 22-23 november 2011 - samlades IT- och miljöchefer i Västerås för tvådagarskonferensen Green IT Summit 2011. Deltagare från kommuner, stat och företag som ABB, Microsoft och Logica är där för att diskutera hur man med ”Grön IT” kan kapa stora kostnader och koldioxidutsläpp.

Samma dag presenteras även resultatet från undersökningen Grön IT-index 2011, som belyser hur drygt 300 svenska företag och organisationer dels arbetar med att minska den negativa miljöpåverkan av IT, dels hur IT används som miljöteknik för att minska företagens övriga miljöpåverkan.

Grön IT-index 2011 visar på ett tydligt trendbrott. Efter år av stegvisa framsteg för miljön inom IT-området pekar nu samtliga kurvor neråt. TCO Development, som tillsammans med analysföretaget Exido står bakom undersökningen ser lågkonjunkturen som en förklaring.

– Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke. Men i lågkonjunkturen väljer många ändå bort IT-investeringar som minskar energianvändningen. Bara för kommunerna innebär detta missade besparingar i mångmiljardklassen, säger Sören Enholm, vd för TCO Development.

Grön IT-index 2011 visar att färre företag och organisationer än tidigare tar hänsyn till miljöpåverkan vid IT-investeringar. Andelen som har en policy för Grön IT minskar kraftigt och var fjärde varken har eller planerar för en sådan policy. Om leverantörerna av hårdvara är miljöcertifierad eller inte minskar i betydelse och är i dag lägre än för fyra år sedan.

Företagen och organisationerna i undersökningen tar ingen som helst hänsyn till hur arbetsförhållandena är hos hårdvarans leverantörer, tillverkare och underleverantörer. Man lever heller inte som man lär. Färre än var tionde säger att policyn för Grön IT följs fullt ut. Lika många, en av tio, redovisar eller beräknar de miljöpåverkande effekterna av deras IT.

– Resultatet i Grön IT-index 2011 är en kalldusch. Vi hoppas att undersökningen får många att vakna. Ska vi nå de uppsatta klimatmålen om minskade växthusgaser och ökad energieffektivitet till 2020 behöver vi investera i Grön IT i dag, säger Sören Enholm, TCO Development.

Länkar
- Green IT Summit: www.greenitsummit.se/
- Rapporten Grön IT-index 2011 (PDF): tcodevelopment.se/tcodevelopmentnew/Artiklar/GITindex_2011.pdf
- Rapporten Ökad effektivitet och minskade kostnader genom gröna initiativ – Här finns potentialerna och så här gör andra kommuner (PDF): tcodevelopment.se/tcodevelopmentnew/Artiklar/Kommunstudie_Effektivitet_Grona_Initiativ.pdf
- Testa hur din organisation ligger till: www.gitaudit.com/

Senaste nyheter