Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Minska elberoende med flexibel värme

https://www.klimatsmart.se/images/news/svesol154x74a.jpg

Många runt om i Sverige oroar sig just nu för stigande elpriser och dyra uppvärmningskostnader. Du som ska, eller blir tvingad, att göra någon förändring i ditt värmesystem bör investera i ett flexibelt värmesystem kring en ackumulatortank för att minska ditt beroende av el eller ett specifikt energislag. Har din värmepanna gått sönder eller är elräkningen på tok för hög? Då har du ett utmärkt tillfälle att skapa ett flexibelt och framtidssäkert värmesystem som sänker dina kostnader och minskar ditt beroende av en specifik värmekälla. Tänk långsiktigt och måla inte in dig i ett hörn med att installera en värmekälla som gör dig beroende av ett enda energislag - bygg istället ditt värmesystem kring en flexibel och framtidssäker ackumulatortank. Konsumenternas kostnad för el har nästan fördubblats sedan år 2000, vad tror du om elpriset i framtiden? Värmepump, ved, pellets, fjärrvärme och solfångare – allt är möjligt De flesta värmekällor kan användas i en kombination med ackumulatortank. Värmepumpar, vedpannor, pelletspannor, vattenmantlade kaminer, kökspannor, fjärrvärme och solfångare är några exempel. De flesta av värmekällorna får till och med bättre verkningsgrad i kombination med ackumulatortank, detta tack vare längre drifttider och färre start/stopp. Ett vanligt och smart alternativ när du har en ackumulatortank är att komplettera sin nuvarande värmekälla med en vattenmantlad kamin eller en kökspanna som kopplas mot ackumulatortanken. Det ger både mysfaktor och smart värme till hela huset genom värmesystemet. Med en konventionell kamin som ger värme till luften blir det snabbt väldigt varmt i rummet den står i, men kallt i de andra rummen. Den ger dessutom bara värme under den förhållandevis korta perioden när du kan elda. En vattenmantlad kamin ger däremot komfortabel och jämn värme till hela huset under en längre period, allt tack vare ackumulatortankens förmåga att lagra värme och sprida den via det ordinarie vattenburna värmedistributionen (golvvärme/radiatorer). Vattenmantlade kaminer finns för ved och pellets. När du skaffar en ackumulatortank ska du försäkra dig om att det är en ackumulatortank som är anpassad och förberedd för solvärme. Då har du möjlighet att på ett enkelt sätt komplettera med solfångare för att ta tillvara på solens gratisenergi. Ett normaldimensionerat solvärmesystem för en villa står vanligtvis för ungefär 50% av varmvattnet och 20% av värmebehovet. En ackumulatortank är hjärtat i ditt värmesystem där värme från flera källor lagras för att sedan spridas i hela huset under en längre period. Ackumulatortankar finns för pannrum eller i snygga varianter som likar kylskåp till utseende och då passar bra in i tvättstugan. För mer information, kontakta: Niklas Hagman, marknadsansvarig, 070-347 61 41, niklas.hagman@svesol.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Minska elberoende med flexibel värme

2010-12-03
Många runt om i Sverige oroar sig just nu för stigande elpriser och dyra uppvärmningskostnader. Du som ska, eller blir tvingad, att göra någon förändring i ditt värmesystem bör investera i ett flexibelt värmesystem kring en ackumulatortank för att minska ditt beroende av el eller ett specifikt energislag.

Har din värmepanna gått sönder eller är elräkningen på tok för hög? Då har du ett utmärkt tillfälle att skapa ett flexibelt och framtidssäkert värmesystem som sänker dina kostnader och minskar ditt beroende av en specifik värmekälla. Tänk långsiktigt och måla inte in dig i ett hörn med att installera en värmekälla som gör dig beroende av ett enda energislag - bygg istället ditt värmesystem kring en flexibel och framtidssäker ackumulatortank. Konsumenternas kostnad för el har nästan fördubblats sedan år 2000, vad tror du om elpriset i framtiden?

Värmepump, ved, pellets, fjärrvärme och solfångare – allt är möjligt

De flesta värmekällor kan användas i en kombination med ackumulatortank. Värmepumpar, vedpannor, pelletspannor, vattenmantlade kaminer, kökspannor, fjärrvärme och solfångare är några exempel. De flesta av värmekällorna får till och med bättre verkningsgrad i kombination med ackumulatortank, detta tack vare längre drifttider och färre start/stopp.

Ett vanligt och smart alternativ när du har en ackumulatortank är att komplettera sin nuvarande värmekälla med en vattenmantlad kamin eller en kökspanna som kopplas mot ackumulatortanken. Det ger både mysfaktor och smart värme till hela huset genom värmesystemet. Med en konventionell kamin som ger värme till luften blir det snabbt väldigt varmt i rummet den står i, men kallt i de andra rummen. Den ger dessutom bara värme under den förhållandevis korta perioden när du kan elda. En vattenmantlad kamin ger däremot komfortabel och jämn värme till hela huset under en längre period, allt tack vare ackumulatortankens förmåga att lagra värme och sprida den via det ordinarie vattenburna värmedistributionen (golvvärme/radiatorer). Vattenmantlade kaminer finns för ved och pellets.

När du skaffar en ackumulatortank ska du försäkra dig om att det är en ackumulatortank som är anpassad och förberedd för solvärme. Då har du möjlighet att på ett enkelt sätt komplettera med solfångare för att ta tillvara på solens gratisenergi. Ett normaldimensionerat solvärmesystem för en villa står vanligtvis för ungefär 50% av varmvattnet och 20% av värmebehovet.

En ackumulatortank är hjärtat i ditt värmesystem där värme från flera källor lagras för att sedan spridas i hela huset under en längre period. Ackumulatortankar finns för pannrum eller i snygga varianter som likar kylskåp till utseende och då passar bra in i tvättstugan.

För mer information, kontakta:
Niklas Hagman, marknadsansvarig, 070-347 61 41, niklas.hagman@svesol.se
Källa: Svesol

Senaste nyheter