Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Minska avfallet under julen

https://www.klimatsmart.se/images/news/loppis250x167.jpg

Under julen producerar vi ca fem procent mer avfall än under andra tider på året. Här finns några tips på enkla sätt att minska avfallet och spara på naturens resurser. Ett sätt att minska avfallet är att ge bort något annat än prylar du handlat. Ofta har vi svårt att komma på vad vi ska ge bort, eftersom många redan har allt. Så prova ett nytt grepp i år. - Ge bort upplevelser istället för saker, t ex biobiljetter, teater-biljetter eller presentkort på restaurang. - Tjänster är också miljövänligt. Ge bort att du kan sitta barnvakt, vara hundvakt, hjälpa till att måla om eller skotta snö behöver inte ens kosta något. En hårklippning, fotvård osv kan vara uppskattat. - Vill du ge bort någon sak kanske du kan tillverka egna julklappar. Om du kan baka blir säkert någon glad för en ask med hembakta kakor. - Köp second–hand. Många vill ha mer personliga saker som inte alla har. Då kan en pryl eller ett plagg från second-handbutiken vara ett alternativ. Begreppet Hemskänkt har lanserats av två privatpersoner. Det betyder att du ger något som du har hemma redan. Gör en etikett eller kort till din present och skriv ”Hemskänkt”. - Köp något miljömärkt. Miljömärkta varor visar att de producerats på ett sätt som skonar miljön. Rättvisemärkt visar att hänsyn tagits till de som arbetat med att producera varan. - Bestäm er för att inte ge julklappar till varandra utan skänk pengar till välgörande ändamål. - Ännu ett tips att minska avfallet. Matrester behöver inte kastas, om de inte stått framme för länge. Julskinka, prinskorv och potatis kan bli pytt i panna, skinka kan bli omelett eller smörgåspålägg. För mer information, kontakta: Annika Westerberg, 021-393 569 Åsa Lindén, 021-393 564.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Minska avfallet under julen

2012-12-13
Under julen producerar vi ca fem procent mer avfall än under andra tider på året. Här finns några tips på enkla sätt att minska avfallet och spara på naturens resurser.

Ett sätt att minska avfallet är att ge bort något annat än prylar du handlat. Ofta har vi svårt att komma på vad vi ska ge bort, eftersom många redan har allt. Så prova ett nytt grepp i år.

- Ge bort upplevelser istället för saker, t ex biobiljetter, teater-biljetter eller presentkort på restaurang.

- Tjänster är också miljövänligt. Ge bort att du kan sitta barnvakt, vara hundvakt, hjälpa till att måla om eller skotta snö behöver inte ens kosta något. En hårklippning, fotvård osv kan vara uppskattat.

- Vill du ge bort någon sak kanske du kan tillverka egna julklappar. Om du kan baka blir säkert någon glad för en ask med hembakta kakor.

- Köp second–hand. Många vill ha mer personliga saker som inte alla har. Då kan en pryl eller ett plagg från second-handbutiken vara ett alternativ. Begreppet Hemskänkt har lanserats av två privatpersoner. Det betyder att du ger något som du har hemma redan. Gör en etikett eller kort till din present och skriv ”Hemskänkt”.

- Köp något miljömärkt. Miljömärkta varor visar att de producerats på ett sätt som skonar miljön. Rättvisemärkt visar att hänsyn tagits till de som arbetat med att producera varan.

- Bestäm er för att inte ge julklappar till varandra utan skänk pengar till välgörande ändamål.

- Ännu ett tips att minska avfallet. Matrester behöver inte kastas, om de inte stått framme för länge. Julskinka, prinskorv och potatis kan bli pytt i panna, skinka kan bli omelett eller smörgåspålägg.

För mer information, kontakta:
Annika Westerberg, 021-393 569
Åsa Lindén, 021-393 564.
Källa: Vafab Miljö

Senaste nyheter