Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Minimize me säger Max om snabbmat

https://www.klimatsmart.se/images/news/temfunderingar250x53bx.jpg

Via mitt medlemskap i gruppen CSR i Praktiken på LinkedIn fick jag tipset från Per Larshans på Max Hamburgare att Andrew Winston på Harvard Business Review Blog Network har skrivit en artikel om den svenska hamburgerkedjan: ”A Swedish Burger Chain Says ”Minimize Me”. Snabbmatskultur är inget för mig, det är i grunden osunt för kropp, själ och planeten att hetsa i sig den typen av mat med allt vad det innebär. Men visst är det frestande med en hamburgare när man är hungrig ute på motorvägen sent om kvällen? Det jag däremot gillar med Max är att dom verkligen begripit det där med hållbar affärsutveckling och hur man gör vinstdrivande verksamhet av det i praktiken. Kanske hade världen varit en bättre plats utan Max och alla andra hamburgerkedjor, men nog hade världen blivit flera snäpp dystrare om man bytt ut alla Max-restauranger mot McDonalds… De amerikanska hamburgerkedjorna har utan tvekan redan tänkt i samma banor som Max, men det är en helt annan sak att faktiskt våga ta steget fullt ut och göra det snyggt. Per Larshans inspirerade mig även på konferensen CSRsyd 2011 nu i mars då han var en av talarna. Hans föredrag handlade då mindre om miljö och ”Minimize me”-tänket och fokus låg mer på arbetsvillkor, rekryteringsstrategier och personlig utveckling för personalen på restaurangerna. Även på dessa områden är hamburgerkedjan med och polerar det man kallar för CSR. Kan tipsa om en annan kul blogg som heter Matduell.se. Kocken Peter Streiffert utmanar livsmedelsproducenten Findus i en duell om vem som kan laga samma mat snabbast och billigast. Peter leder med 273-14… Peter har tidigare varit journalist i 30 år, bland annat som redaktör för SJs tidning Kupé och Arlandas tidning Airport. Jag tycker att hans blogg understryker att det faktiskt inte behöver vara varken svårt, tidskrävande eller allra minst dyrt att laga sin egen snabbmat. En sista ingrediens i detta matiga inlägg: Programmet ”Matens pris” på Sveriges radio. Det är ett oerhört informativt och aha-upplevelseväckande program om matens påverkan på vårt samhälle. Jag kommer nog aldrig köpa en paprika från Holland igen efter att ha lyssnat på detta programmet… Smakligt samhälle då allihopa, men låt oss spara lite så det blir över till kommande generationer! Skrivet av Carl Höjman på bloggen TEM-funderingar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Minimize me säger Max om snabbmat

2011-07-08
Via mitt medlemskap i gruppen CSR i Praktiken på LinkedIn fick jag tipset från Per Larshans på Max Hamburgare att Andrew Winston på Harvard Business Review Blog Network har skrivit en artikel om den svenska hamburgerkedjan: ”A Swedish Burger Chain Says ”Minimize Me”. Snabbmatskultur är inget för mig, det är i grunden osunt för kropp, själ och planeten att hetsa i sig den typen av mat med allt vad det innebär. Men visst är det frestande med en hamburgare när man är hungrig ute på motorvägen sent om kvällen?

Det jag däremot gillar med Max är att dom verkligen begripit det där med hållbar affärsutveckling och hur man gör vinstdrivande verksamhet av det i praktiken. Kanske hade världen varit en bättre plats utan Max och alla andra hamburgerkedjor, men nog hade världen blivit flera snäpp dystrare om man bytt ut alla Max-restauranger mot McDonalds… De amerikanska hamburgerkedjorna har utan tvekan redan tänkt i samma banor som Max, men det är en helt annan sak att faktiskt våga ta steget fullt ut och göra det snyggt.

Per Larshans inspirerade mig även på konferensen CSRsyd 2011 nu i mars då han var en av talarna. Hans föredrag handlade då mindre om miljö och ”Minimize me”-tänket och fokus låg mer på arbetsvillkor, rekryteringsstrategier och personlig utveckling för personalen på restaurangerna. Även på dessa områden är hamburgerkedjan med och polerar det man kallar för CSR.

Kan tipsa om en annan kul blogg som heter Matduell.se. Kocken Peter Streiffert utmanar livsmedelsproducenten Findus i en duell om vem som kan laga samma mat snabbast och billigast. Peter leder med 273-14… Peter har tidigare varit journalist i 30 år, bland annat som redaktör för SJs tidning Kupé och Arlandas tidning Airport. Jag tycker att hans blogg understryker att det faktiskt inte behöver vara varken svårt, tidskrävande eller allra minst dyrt att laga sin egen snabbmat.

En sista ingrediens i detta matiga inlägg: Programmet ”Matens pris” på Sveriges radio. Det är ett oerhört informativt och aha-upplevelseväckande program om matens påverkan på vårt samhälle. Jag kommer nog aldrig köpa en paprika från Holland igen efter att ha lyssnat på detta programmet…

Smakligt samhälle då allihopa, men låt oss spara lite så det blir över till kommande generationer!

Skrivet av Carl Höjman på bloggen TEM-funderingar.

Senaste nyheter