Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Minesto: ett av de hetaste teknikbolagen

https://www.klimatsmart.se/images/news/minesto250x85.png

Minesto, Nordens största miljöteknikföretag inom marin energi, har inkluderats på den årliga prestigefyllda listan över landets hetaste unga teknikföretag, 33-listan. Minestos marina kraftverk Deep Green är den enda kända lösning som fungerar kostnadseffektivt i långsamma tidvatten- och havsströmmar. Listan över Sveriges 33 mest lovande svenska teknikföretag, "33-listan", sammanställs varje år av tekniktidningen Ny Teknik och affärstidningen Affärsvärlden med målet att hitta "nästa Ericsson eller SKF". En grundlig utvärdering av alla 284 nominerade bidrag är nu klar och kvar finns 33 vinnande företag som presenterades (utan inbördes rangordning) vid en gala i Stockholm igår kväll. Ett av huvudkriterierna för att komma in på listan är att företaget förändrar spelreglerna i sin bransch. Detta gör Göteborgsbaserade Minesto i och med att deras innovativa marina kraftverk, Deep Green, kan producera kostnadseffektiv el från långsamma tidvatten- och havsströmmar. De flesta aktörer i branschen utvecklar marina strömkraftverk ämnade för höga strömningshastigheter men dessa är inte kostnadseffektiva i de långsammare strömmar som Deep Green verkar i. Långsamma strömmar beräknas stå för minst hälften av potentialen i havsbaserad strömkraft. Finn hela listan här. De utvalda företagen ska vara baserade på en innovation med stor internationell potential och ha möjlighet att förändra spelreglerna i sin bransch. Målet är att lyfta fram företagen som kan bli morgondagens vinnare och nästa stora svenska exportsuccéer. – Vi är mycket glada över att ta plats på denna prestigefyllda lista. Det är ett kvitto på att vårt utvecklingsarbete och kommersialiseringen av produkten går enligt plan, och att andra bedömare ser en lika stor global potential för Deep Green som vi gör, säger Anders Jansson, VD, Minesto. Deep Green liknar en svepande undervattensdrake, uppbyggd av en vinge och en turbin, som är fäst i havsbotten med en förankringslina och rör sig i en snabb 8-formad bana i tidvatten- eller havsströmmen. Jämfört med andra traditionella och förnybara energikällor är elproduktion från tidvatten- och havsströmmar avsevärt mer förutsägbart, med ingen visuell och positiv miljömässig påverkan. Potentialen att utvinna energi ur världens hav är enorm. Deep Green, med sin låga vikt och förmåga att verka i långsamma strömmar, har flera fördelar jämfört med andra kraftverk för tidvatten- och havsströmmar: den totala potentialen för marin energi utökas, och service och underhåll är mer kostnadseffektivt, vilket ger en låg elproduktionskostnad som kan konkurrera med traditionella energikällor. För mer information, kontakta: Anders Jansson, vd Minesto, 031-760 21 02, 0707-57 57 62, anders.jansson@minesto.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Minesto: ett av de hetaste teknikbolagen

2013-04-18
Minesto, Nordens största miljöteknikföretag inom marin energi, har inkluderats på den årliga prestigefyllda listan över landets hetaste unga teknikföretag, 33-listan. Minestos marina kraftverk Deep Green är den enda kända lösning som fungerar kostnadseffektivt i långsamma tidvatten- och havsströmmar.

Listan över Sveriges 33 mest lovande svenska teknikföretag, "33-listan", sammanställs varje år av tekniktidningen Ny Teknik och affärstidningen Affärsvärlden med målet att hitta "nästa Ericsson eller SKF". En grundlig utvärdering av alla 284 nominerade bidrag är nu klar och kvar finns 33 vinnande företag som presenterades (utan inbördes rangordning) vid en gala i Stockholm igår kväll.

Ett av huvudkriterierna för att komma in på listan är att företaget förändrar spelreglerna i sin bransch. Detta gör Göteborgsbaserade Minesto i och med att deras innovativa marina kraftverk, Deep Green, kan producera kostnadseffektiv el från långsamma tidvatten- och havsströmmar. De flesta aktörer i branschen utvecklar marina strömkraftverk ämnade för höga strömningshastigheter men dessa är inte kostnadseffektiva i de långsammare strömmar som Deep Green verkar i. Långsamma strömmar beräknas stå för minst hälften av potentialen i havsbaserad strömkraft.

Finn hela listan här. De utvalda företagen ska vara baserade på en innovation med stor internationell potential och ha möjlighet att förändra spelreglerna i sin bransch. Målet är att lyfta fram företagen som kan bli morgondagens vinnare och nästa stora svenska exportsuccéer.

– Vi är mycket glada över att ta plats på denna prestigefyllda lista. Det är ett kvitto på att vårt utvecklingsarbete och kommersialiseringen av produkten går enligt plan, och att andra bedömare ser en lika stor global potential för Deep Green som vi gör, säger Anders Jansson, VD, Minesto.

Deep Green liknar en svepande undervattensdrake, uppbyggd av en vinge och en turbin, som är fäst i havsbotten med en förankringslina och rör sig i en snabb 8-formad bana i tidvatten- eller havsströmmen.

Jämfört med andra traditionella och förnybara energikällor är elproduktion från tidvatten- och havsströmmar avsevärt mer förutsägbart, med ingen visuell och positiv miljömässig påverkan. Potentialen att utvinna energi ur världens hav är enorm. Deep Green, med sin låga vikt och förmåga att verka i långsamma strömmar, har flera fördelar jämfört med andra kraftverk för tidvatten- och havsströmmar: den totala potentialen för marin energi utökas, och service och underhåll är mer kostnadseffektivt, vilket ger en låg elproduktionskostnad som kan konkurrera med traditionella energikällor.

För mer information, kontakta:
Anders Jansson, vd Minesto, 031-760 21 02, 0707-57 57 62, anders.jansson@minesto.com.
Källa: Minesto

Senaste nyheter