Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Mimer energisnåla hyresrätter i Västerås

https://www.klimatsmart.se/images/news/mimerkvrasegletvasteras250x108.jpg

Bostads AB Mimer uppdrar åt NCC Construction Sverige att bygga 160 hyresrätter i Västerås. Energianvändningen blir mycket låg, nära kraven för passivhus. Nytt för hyresrätter är att varje lägenhet får ett eget värmesystem med individuell styrning och betalning av sin värmeförbrukning. Arbetet sker i nära partneringssamarbete med Mimer. Ordern är värd cirka 220 MSEK. Energianvändningen blir bara 53 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är långt under byggreglerna och nära gränsen för passivhusens energianvändning på 45 kWh/kvm och år. Dessutom kan varje lägenhet påverka sitt eget inomhusklimat. – För att sänka energibehovet bygger vi ett välisolerat och tätt skal, installerar energieffektiva fönster och en värmeväxlare till varje lägenhet, precis som i en villa. Med den kan varje hushåll styra värmeförbrukningen efter sina behov, säger affärschef Bo Karlsson, NCC Construction i Stockholm/Mälardalen. – Det är ovanligt, kanske unikt, att hyresrätter har individuella anslutningar till fjärrvärmesystemet. Det blir mer rättvist när varje hushåll kan påverka sin egen konsumtion av energi och samtidigt göra en insats för miljön, säger Per Widerstedt, byggchef på Mimer. För att hålla nere energikostnaderna för alla hyresgäster ansluts, utöver uppvärmning av ventilationssystemet och tappvarmvattnet, även diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare till fjärrvärmen. De värms normalt av elenergi som är betydligt dyrare. För delar av fastighetens elbehov placeras solceller på taket. Kvarteret Råseglet i Öster Mälarstrand är Mimers största investering i modern tid. De fyra husen blir sex till åtta våningar och rymmer lägenheter på ett till fyra rum och kök, på mellan 35 till 100 kvadratmeter. För ytterligare information, vänligen kontakta: Per Widerstedt, projektchef, Bostad AB Mimer, 070-465 70 52 Bo Karlsson, affärschef, NCC Construction, region Stockholm/Mälardalen, 021-10 55 01, 070-673 88 66 Kristina Christensen, NCC Construction, region Stockholm/Mälardalen, 08-585 522 48, 076-136 87 48.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Mimer energisnåla hyresrätter i Västerås

2011-07-26
Bostads AB Mimer uppdrar åt NCC Construction Sverige att bygga 160 hyresrätter i Västerås. Energianvändningen blir mycket låg, nära kraven för passivhus. Nytt för hyresrätter är att varje lägenhet får ett eget värmesystem med individuell styrning och betalning av sin värmeförbrukning. Arbetet sker i nära partneringssamarbete med Mimer. Ordern är värd cirka 220 MSEK.

Energianvändningen blir bara 53 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Det är långt under byggreglerna och nära gränsen för passivhusens energianvändning på 45 kWh/kvm och år. Dessutom kan varje lägenhet påverka sitt eget inomhusklimat.

– För att sänka energibehovet bygger vi ett välisolerat och tätt skal, installerar energieffektiva fönster och en värmeväxlare till varje lägenhet, precis som i en villa. Med den kan varje hushåll styra värmeförbrukningen efter sina behov, säger affärschef Bo Karlsson, NCC Construction i Stockholm/Mälardalen.

– Det är ovanligt, kanske unikt, att hyresrätter har individuella anslutningar till fjärrvärmesystemet. Det blir mer rättvist när varje hushåll kan påverka sin egen konsumtion av energi och samtidigt göra en insats för miljön, säger Per Widerstedt, byggchef på Mimer.

För att hålla nere energikostnaderna för alla hyresgäster ansluts, utöver uppvärmning av ventilationssystemet och tappvarmvattnet, även diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare till fjärrvärmen. De värms normalt av elenergi som är betydligt dyrare. För delar av fastighetens elbehov placeras solceller på taket.

Kvarteret Råseglet i Öster Mälarstrand är Mimers största investering i modern tid. De fyra husen blir sex till åtta våningar och rymmer lägenheter på ett till fyra rum och kök, på mellan 35 till 100 kvadratmeter.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Per Widerstedt, projektchef, Bostad AB Mimer, 070-465 70 52
Bo Karlsson, affärschef, NCC Construction, region Stockholm/Mälardalen, 021-10 55 01, 070-673 88 66
Kristina Christensen, NCC Construction, region Stockholm/Mälardalen, 08-585 522 48, 076-136 87 48.
Källor: Mimer, NCC
Foto: Mimer

Senaste nyheter