Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljövärdering av fjärrvärme

https://www.klimatsmart.se/images/news/miljovardering86x86.gif

Fjärrvärmen är den viktigaste förklaringen till att Sverige har lyckats sänka sina koldioxidutsläpp! Fjärrvärmen har minskat Sveriges totala utsläpp av växthusgaser med en femtedel på två decennier genom en rad förbättrande åtgärder. Minskningen beror på att det används allt mer förnybara bränslen och att energin används på ett mer effektivt sätt. Många fjärrvärmeföretag har också gått över till att producera el och värme samtidigt i så kallad kraftvärme och på många håll i landet återvinner vi spillvärme från industri och avfallsförbränning. På hemsidan visar vi de miljövärden som fjärrvärmen hade under förra året. Här beskrivs också hur fjärrvärmebranschen beräknar miljövärden för resursanvändning, klimatpåverkan och andel fossila bränslen för produktion i varje lokalt fjärrvärmenät. Miljövärdena underlättar för kunder, media och andra som är intresserade av fjärrvärmens miljöpåverkan. Beräkningarna görs med utgångspunkt från förhållandena föregående år. Men många fjärrvärmebolag gör dessutom egna miljöredovisningar som kan vara mer detaljerade. Fjärrvärmens miljöpåverkan redovisas i tre perspektiv – hur effektivt energin används, hur mycket koldioxid som släpps ut under hela produktionskedjan och hur stor andel fossila bränslen som används i varje fjärrvärmenät. Givetvis finns det också andra parametrar som påverkar miljön, men i den här redovisningen har branschen bestämt sig för dessa tre. Miljövärdena är faktiska vad gäller fossila bränslen men beräknas med hjälp av schabloner för klimatpåverkan och resurseffektivitet. Därför kan det variera hur effektiv ett visst bränsle är och vilken klimatpåverkan det har. Det kan till exempel bero på hur bränslet har producerats, hur långt det har transporterats, vilken förbränningsteknik som har använts och vilken fuktighet bränslet har haft. Det som redovisas är miljövärdet för residualen det vill säga det som har producerats i ett fjärrvärmenät men med korrigering för det som har sålts som produkt- eller ursprungsspecifikt. Det innebär att om ett företag har sålt en del av sin fjärrvärme som ursprungs- eller produktspecifik så påverkar det miljövärdena. Givetvis finns det också andra faktorer som kan påverkar miljön, till exempel partiklar och försurning. De ingår inte i redovisningen. Varje enskilt energiföretaget har mer kunskap och kan också ta hänsyn till fler och andra parametrar på ett sätt som den branschgemensamma redovisningen inte har möjlighet att göra. Här har fokus varit att använda en enhetlig metod och att vara öppna och transparenta. Läs mer om miljövärdena på Svensk Fjärrvärmes hemsida.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljövärdering av fjärrvärme

2013-01-15
Fjärrvärmen är den viktigaste förklaringen till att Sverige har lyckats sänka sina koldioxidutsläpp! Fjärrvärmen har minskat Sveriges totala utsläpp av växthusgaser med en femtedel på två decennier genom en rad förbättrande åtgärder. Minskningen beror på att det används allt mer förnybara bränslen och att energin används på ett mer effektivt sätt. Många fjärrvärmeföretag har också gått över till att producera el och värme samtidigt i så kallad kraftvärme och på många håll i landet återvinner vi spillvärme från industri och avfallsförbränning.

På hemsidan visar vi de miljövärden som fjärrvärmen hade under förra året. Här beskrivs också hur fjärrvärmebranschen beräknar miljövärden för resursanvändning, klimatpåverkan och andel fossila bränslen för produktion i varje lokalt fjärrvärmenät.

Miljövärdena underlättar för kunder, media och andra som är intresserade av fjärrvärmens miljöpåverkan. Beräkningarna görs med utgångspunkt från förhållandena föregående år. Men många fjärrvärmebolag gör dessutom egna miljöredovisningar som kan vara mer detaljerade.

Fjärrvärmens miljöpåverkan redovisas i tre perspektiv – hur effektivt energin används, hur mycket koldioxid som släpps ut under hela produktionskedjan och hur stor andel fossila bränslen som används i varje fjärrvärmenät. Givetvis finns det också andra parametrar som påverkar miljön, men i den här redovisningen har branschen bestämt sig för dessa tre.

Miljövärdena är faktiska vad gäller fossila bränslen men beräknas med hjälp av schabloner för klimatpåverkan och resurseffektivitet. Därför kan det variera hur effektiv ett visst bränsle är och vilken klimatpåverkan det har. Det kan till exempel bero på hur bränslet har producerats, hur långt det har transporterats, vilken förbränningsteknik som har använts och vilken fuktighet bränslet har haft.

Det som redovisas är miljövärdet för residualen det vill säga det som har producerats i ett fjärrvärmenät men med korrigering för det som har sålts som produkt- eller ursprungsspecifikt. Det innebär att om ett företag har sålt en del av sin fjärrvärme som ursprungs- eller produktspecifik så påverkar det miljövärdena. Givetvis finns det också andra faktorer som kan påverkar miljön, till exempel partiklar och försurning. De ingår inte i redovisningen.

Varje enskilt energiföretaget har mer kunskap och kan också ta hänsyn till fler och andra parametrar på ett sätt som den branschgemensamma redovisningen inte har möjlighet att göra. Här har fokus varit att använda en enhetlig metod och att vara öppna och transparenta.

Läs mer om miljövärdena på Svensk Fjärrvärmes hemsida.

Senaste nyheter