Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljövänligt skum ska döda ogräs

https://www.klimatsmart.se/images/news/skum250x178.jpg

Gatorna i ett antal norrländska städer kommer att täckas av ett vitt skum i sommar. NCC Roads turnerar just nu med en ny miljövänlig metod för ogräsbekämpning. Hetvatten med stärkelse från majs och kokos är rena mardrömmen för ogräset. Idag står Östersund på tur. Metoden som kallas Spuma (skum på latin), är både mer miljövänlig och kostnadseffektiv än traditionella metoder. Jämfört med exempelvis gasol minskas koldioxidutsläppen med hela 80 procent. Dessutom minskas antalet behandlingar som krävs för att ogräset ska försvinna från 12 till 2-3 per år. – Ogräset i Borlänge kommun fick det bokstavligt talat hett om öronen i förra veckan, med mycket gott resultat. Spuma är trevligt att jobba med eftersom vi vet att det är miljövänligt och fritt från kemikalier. Alla som är skeptiska till miljövänlig ogräsbekämpning kommer att ändra uppfattning när de får se Spuma, säger Henrik Salenrud, platschef på NCC Road, region Nord. Spuma går ut på att kokhett vatten (95-98 grader) sprids över ogräset. Hetvattnet hålls sedan varmt av isolerande skum bestående av stärkelse från majs och kokos. Resultatet ger en grundlig termisk bekämpning. Den höga temperaturen gör att cellstrukturen i ogräset på bara några minuter dör eller försvagas. Även ogräsfrön förlorar förmågan att gro. NCC Roads, som sköter gatuunderhållet i många av landets kommuner, kommer från och med i sommar att börja använda metoden för att hålla ogräset borta hos flera av sina kommunala kunder. Metoden har tidigare använts i Danmark, men nu ska Spuma på allvar börja användas i Sverige. Spumateamet har nyligen bekämpat ogräs i Borlänge och Sundsvall och kommer senare i veckan att röra sig vidare till Umeå. Därefter fortsätter turnén norrut till Skellefteå och eventuellt vidare mot Piteå och Luleå. För mer information, kontakta: Henrik Salenrud, platschef NCC Roads region Nord, 090-16 80 71 John Johansson, marknadsansvarig NCC Roads region Nord, 090-16 80 12, 070-667 32 64 Mats Dannevall, Spumateamet NCC Roads region Nord, 070-279 38 20 Joakim Gustavsson, chef stadsmiljö, Borlänge Energi, 0243-73 066, 070-240 49 89.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljövänligt skum ska döda ogräs

2012-06-17
Gatorna i ett antal norrländska städer kommer att täckas av ett vitt skum i sommar. NCC Roads turnerar just nu med en ny miljövänlig metod för ogräsbekämpning. Hetvatten med stärkelse från majs och kokos är rena mardrömmen för ogräset. Idag står Östersund på tur.

Metoden som kallas Spuma (skum på latin), är både mer miljövänlig och kostnadseffektiv än traditionella metoder. Jämfört med exempelvis gasol minskas koldioxidutsläppen med hela 80 procent. Dessutom minskas antalet behandlingar som krävs för att ogräset ska försvinna från 12 till 2-3 per år.

– Ogräset i Borlänge kommun fick det bokstavligt talat hett om öronen i förra veckan, med mycket gott resultat. Spuma är trevligt att jobba med eftersom vi vet att det är miljövänligt och fritt från kemikalier. Alla som är skeptiska till miljövänlig ogräsbekämpning kommer att ändra uppfattning när de får se Spuma, säger Henrik Salenrud, platschef på NCC Road, region Nord.

Spuma går ut på att kokhett vatten (95-98 grader) sprids över ogräset. Hetvattnet hålls sedan varmt av isolerande skum bestående av stärkelse från majs och kokos. Resultatet ger en grundlig termisk bekämpning. Den höga temperaturen gör att cellstrukturen i ogräset på bara några minuter dör eller försvagas. Även ogräsfrön förlorar förmågan att gro.

NCC Roads, som sköter gatuunderhållet i många av landets kommuner, kommer från och med i sommar att börja använda metoden för att hålla ogräset borta hos flera av sina kommunala kunder. Metoden har tidigare använts i Danmark, men nu ska Spuma på allvar börja användas i Sverige.

Spumateamet har nyligen bekämpat ogräs i Borlänge och Sundsvall och kommer senare i veckan att röra sig vidare till Umeå. Därefter fortsätter turnén norrut till Skellefteå och eventuellt vidare mot Piteå och Luleå.

För mer information, kontakta:
Henrik Salenrud, platschef NCC Roads region Nord, 090-16 80 71
John Johansson, marknadsansvarig NCC Roads region Nord, 090-16 80 12, 070-667 32 64
Mats Dannevall, Spumateamet NCC Roads region Nord, 070-279 38 20
Joakim Gustavsson, chef stadsmiljö, Borlänge Energi, 0243-73 066, 070-240 49 89.
Källa: NCC

Senaste nyheter