Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljövänligare amerikanska sjukhus

https://www.klimatsmart.se/images/news/exportradet200x133.png

Svenska företag kan göra amerikanska sjukhus miljövänliga. Inom ramen för partnerskapet S.A.G.A. Swedish American Green Alliance, har Exportrådet bland annat tagit fram studien Green Hospital Opportunities in the United States. Studien visar att svensk innovativ teknik har goda möjligheter att bidra till miljövänligare sjukhus i USA. Det är rätt tid och det råder goda förutsättningar för svenska företag att satsa på miljöområdet inom sjukvård i USA, av följande skäl: - Ökad miljömedvetenhet i det amerikanska samhället. Sjukhus byggs och renoveras med ökad miljömedvetenhet och fokus på energieffektivitet, då kostnaderna skenar iväg. Regeringen liksom industrin förordar gröna sjukhus, då man har kommit fram till att ”miljöförstörande” sjukhus skadar hälsan hos hela den amerikanska befolkningen. Bara sjukhusen gör sig skyldiga till15,3 kg medicinskt avfall om dagen. - Amerikanska sjukhus slukar energi. Sjukhus är också ”ineffektiva energiförbrukare” jämfört med andra kommersiella byggnader i USA. Eftersom sjukhus förbrukar så mycket energi ligger fokus på att göra dem så energieffektiva som möjligt. - Framgångsexempel. Det finns framgångsrika case i USA; Dell Medical Childrens Hospital i Austin är konstruerad på ett ”grönt” sätt. - Konkurrens inom miljövänlig sjukhusplanering. I USA utvecklas nu konkurrens inom miljövänlig sjukhusplanering, konstruktion och teknologi. Marknadsledare i medtechbranschen är också på väg att bli ”gröna”, vilket bäddar för partnermöjligheter och ökad konkurrens. - Stöd från miljörörelser och organisationer. Organisationer och rörelser inom hälsa är aktiva och lyfter frågan om miljövänligare sjukhus i USA. Både små och stora projekt pågår i USA för att göra sjukhus miljövänligare. Intresset för dessa typer av projekt kommer att växa ytterligare när ekonomin vänder. - Sverige har gott rykte och är föregångare på miljöområdet inom sjukvård. Svenska sjukhus är mer energieffektiva än amerikanska sjukhus och föregår med gott exempel i världen. På grund av svensk innovationskraft, ökad miljömedvetenhet hos amerikaner, industrins fokus på hållbarhet, samt höga kostnader för sjukhusbyggnationer och energislukande sjukhus i USA, har svenska företag stora affärsmöjligheter i USA.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljövänligare amerikanska sjukhus

2012-02-17
Svenska företag kan göra amerikanska sjukhus miljövänliga. Inom ramen för partnerskapet S.A.G.A. Swedish American Green Alliance, har Exportrådet bland annat tagit fram studien Green Hospital Opportunities in the United States. Studien visar att svensk innovativ teknik har goda möjligheter att bidra till miljövänligare sjukhus i USA.

Det är rätt tid och det råder goda förutsättningar för svenska företag att satsa på miljöområdet inom sjukvård i USA, av följande skäl:

- Ökad miljömedvetenhet i det amerikanska samhället. Sjukhus byggs och renoveras med ökad miljömedvetenhet och fokus på energieffektivitet, då kostnaderna skenar iväg. Regeringen liksom industrin förordar gröna sjukhus, då man har kommit fram till att ”miljöförstörande” sjukhus skadar hälsan hos hela den amerikanska befolkningen. Bara sjukhusen gör sig skyldiga till15,3 kg medicinskt avfall om dagen.

- Amerikanska sjukhus slukar energi. Sjukhus är också ”ineffektiva energiförbrukare” jämfört med andra kommersiella byggnader i USA. Eftersom sjukhus förbrukar så mycket energi ligger fokus på att göra dem så energieffektiva som möjligt.

- Framgångsexempel. Det finns framgångsrika case i USA; Dell Medical Childrens Hospital i Austin är konstruerad på ett ”grönt” sätt.

- Konkurrens inom miljövänlig sjukhusplanering. I USA utvecklas nu konkurrens inom miljövänlig sjukhusplanering, konstruktion och teknologi. Marknadsledare i medtechbranschen är också på väg att bli ”gröna”, vilket bäddar för partnermöjligheter och ökad konkurrens.

- Stöd från miljörörelser och organisationer. Organisationer och rörelser inom hälsa är aktiva och lyfter frågan om miljövänligare sjukhus i USA. Både små och stora projekt pågår i USA för att göra sjukhus miljövänligare. Intresset för dessa typer av projekt kommer att växa ytterligare när ekonomin vänder.

- Sverige har gott rykte och är föregångare på miljöområdet inom sjukvård. Svenska sjukhus är mer energieffektiva än amerikanska sjukhus och föregår med gott exempel i världen. På grund av svensk innovationskraft, ökad miljömedvetenhet hos amerikaner, industrins fokus på hållbarhet, samt höga kostnader för sjukhusbyggnationer och energislukande sjukhus i USA, har svenska företag stora affärsmöjligheter i USA.

Exempel på svenskt arbete inom hållbara sjukhus som pågår är följande:

- Sweco bygger till ett annex på universitetssjukhuset i Linköping. Läs mer på: www.swedishamericangreenalliance.org/2010/12/sweco-planning-new-eco-friendly-annex.html och www.lio.se/Systemadm/Mellansidor/Framtidens-US-old/FramtidensUS/

- Skanska har renoverat centralsjukhuset i Karlstad. Målet är att få ned de årliga kostnaderna för byggnaden, att belasta miljön mindre och att få nöjdare patienter/kunder. Karlstads centralsjukhus var en av vinnarna av Skanskas miljö-, hälsa- och säkerhetsutmärkelser 2003. Läs mer på: skanska-sustainability-case-studies.com/index.php/latest-case-studies/item/33-karlstad-central-hospital-sweden

- Skånes universitetssjukhus i Malmö är del av ”Gröna sjukhus i Öresund”, ett danskt-svenskt projekt i Öresund. Läs mer på: www.greenhealthcare.se/

Hållpunkter för internationella konferenser:
Clean Med 2012, 30 april – 2 maj i Denver
CleanMed Europe, 26-28 september i Malmö
ACI Sustainable Hospitals Conference 2012
Green Build 2012, 14-16 november i San Francisco

För mer information, kontakta:
Ann-Sofie Nilsson, projektledare för SAGA i USA, ann-sofie.nilsson@swedishtrade.se
Caroline Westerberg, Exportrådet, caroline.westerberg@swedishtrade.se.
Källa: Exportrådet

Senaste nyheter