Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljövänlig turism som bäst i Sverige

https://www.klimatsmart.se/images/news/trido160x58pa.png

Den största resursen inom den svenska turistnäringen är den magnifika naturen. Vart besökaren än kommer i Sverige, möts hon av en natur som är unik i sitt slag. Varje region har sin särart. Det är också naturen som satt Sverige på världskartan som turistland. Ryktet om Sveriges natur är mycket gott och på många sätt ses landet som ett föregångsland vad gäller miljövänlig turism. Det är något att värna om och utveckla. Redan idag ligger Sverige i topp vad gäller hållbar utveckling och turism. Sverige ligger för närvarande på femte plats i ”The Travel & Tourism Competiveness Report”. Det betyder att landet klättrat stadigt på listan de senaste åren. Det är de unika natur- och kulturvärdena som placerar oss i toppskiktet, tillsammans med förmågan att arbeta långsiktigt. Den svenska besöksnäringen har länge insett de omgivande naturvärdena. Sverige var inte minst det allra första västlandet att införa en kvalitetsmärkning på semesterarrangörer utifrån ett ekologiskt perspektiv. Nuförtiden finns det flera flera kvalitetsmärkningar för ekoturismen i Sverige, men den största märkningen är Naturens bästa, i form av en runsten. Märkningen påbörjades år 2002 och idag finns över 300 naturmärkta researrangemang. Vikten av turistnäringens utveckling för landet uppmärksammas av regeringen. De har ett finger med i spelet för att göra landets fantastiska naturvärden tillgängliga för besökare. Naturvårdsverket har fått i uppdrag att göra skyddade naturområden mer tillgängliga för oss alla på ett sätt som är långsiktigt hållbart. Det är ett arbete som syftar till att skapa förutsättningar för att gynna den lokala ekonomin och för att öka förståelsen för den natur vi har runt omkring oss. Även Tillväxtverket har fått i uppdrag att ta fram ett utvärderingssystem av besöksnäringen där bland annat hållbar utveckling ingår. Försprånget inom den hållbara turismen bland de svenska turistföretagen är än så länge stort. Men företagen behöver bli ännu bättre. En trendrapport från Rese- och Turistnäringen visar att trycket från turisterna på den svenska naturen kommer att öka ordentligt framöver. En 80-procentig ökning är att vänta fram till år 2020. Det borgar för en spännande utveckling inom upplevelseindustrin, med ett allt större utbud med hög kvalitet. Tidigare var det svårt för konsumenterna att välja ett miljövänligt alternativ. Men det har förändrats. Exempelvis så kan man söka fram alla miljövänliga svenska resmål och upplevelser via hemsidan sverigeresor.se. Där man kan söka efter resor med klassificeringar såsom ”Naturens bästa”, ”Svanen” och ”Gröna nyckeln”. Bland dom miljövänliga resupplevelserna hittar man allt från vanlig hotellövernattning till ridning, vandringsupplevelser och björnsafaris och resmålen finns över hela Sverige, både storstad och landsbygd. För mer information, kontakta: Jakob Norrby, vd Trido, 070-758 30 83, jakob.norrby@trido.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljövänlig turism som bäst i Sverige

2011-08-18
Den största resursen inom den svenska turistnäringen är den magnifika naturen. Vart besökaren än kommer i Sverige, möts hon av en natur som är unik i sitt slag. Varje region har sin särart. Det är också naturen som satt Sverige på världskartan som turistland. Ryktet om Sveriges natur är mycket gott och på många sätt ses landet som ett föregångsland vad gäller miljövänlig turism. Det är något att värna om och utveckla.

Redan idag ligger Sverige i topp vad gäller hållbar utveckling och turism. Sverige ligger för närvarande på femte plats i ”The Travel & Tourism Competiveness Report”. Det betyder att landet klättrat stadigt på listan de senaste åren. Det är de unika natur- och kulturvärdena som placerar oss i toppskiktet, tillsammans med förmågan att arbeta långsiktigt.

Den svenska besöksnäringen har länge insett de omgivande naturvärdena. Sverige var inte minst det allra första västlandet att införa en kvalitetsmärkning på semesterarrangörer utifrån ett ekologiskt perspektiv. Nuförtiden finns det flera flera kvalitetsmärkningar för ekoturismen i Sverige, men den största märkningen är Naturens bästa, i form av en runsten. Märkningen påbörjades år 2002 och idag finns över 300 naturmärkta researrangemang.

Vikten av turistnäringens utveckling för landet uppmärksammas av regeringen. De har ett finger med i spelet för att göra landets fantastiska naturvärden tillgängliga för besökare. Naturvårdsverket har fått i uppdrag att göra skyddade naturområden mer tillgängliga för oss alla på ett sätt som är långsiktigt hållbart. Det är ett arbete som syftar till att skapa förutsättningar för att gynna den lokala ekonomin och för att öka förståelsen för den natur vi har runt omkring oss. Även Tillväxtverket har fått i uppdrag att ta fram ett utvärderingssystem av besöksnäringen där bland annat hållbar utveckling ingår.

Försprånget inom den hållbara turismen bland de svenska turistföretagen är än så länge stort. Men företagen behöver bli ännu bättre. En trendrapport från Rese- och Turistnäringen visar att trycket från turisterna på den svenska naturen kommer att öka ordentligt framöver. En 80-procentig ökning är att vänta fram till år 2020. Det borgar för en spännande utveckling inom upplevelseindustrin, med ett allt större utbud med hög kvalitet.

Tidigare var det svårt för konsumenterna att välja ett miljövänligt alternativ. Men det har förändrats. Exempelvis så kan man söka fram alla miljövänliga svenska resmål och upplevelser via hemsidan sverigeresor.se. Där man kan söka efter resor med klassificeringar såsom ”Naturens bästa”, ”Svanen” och ”Gröna nyckeln”. Bland dom miljövänliga resupplevelserna hittar man allt från vanlig hotellövernattning till ridning, vandringsupplevelser och björnsafaris och resmålen finns över hela Sverige, både storstad och landsbygd.

För mer information, kontakta:
Jakob Norrby, vd Trido, 070-758 30 83, jakob.norrby@trido.se.
Källa: Trido

Senaste nyheter