Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljöstyrningsrådet styr mot ökad återanvändning med ny vägledning

https://www.klimatsmart.se/images/news/iinrego250x62.png

I en färsk vägledning från Miljöstyrningsrådet rekommenderas offentliga upphandlare att både välja rekonditionerade datorer framför nya och att verka för en ökad återanvändning av de IT-produkter som fasas ut. Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan inom miljöanpassad offentlig upphandling. I sin nya vägledning för upphandling av datorer och skärmar fastslås att huvuddelen av IT-utrustningens miljöpåverkan sker vid tillverkningen och att upphandlare därför bör agera för ökad återanvändning och längre livslängd på produkterna. I rapporten rekommenderas organisationer bland annat att knyta avtal med återanvändningsföretag för både köp av rekonditionerad IT och försäljning av den gamla utrustningen. Några utdrag ur vägledningen: ”Vid upphandling står man inför två val: att köpa ny eller återanvänd utrustning. Att köpa återanvänd utrustning ger positiva miljömässiga och ekonomiska effekter.” ”Den mest avgörande åtgärden som en upphandlande organisation kan genomföra för att minska miljöbelastningen från tillverkningsfasen är istället att se till att produkterna får lång livslängd.” ”Öka datorns livslängd genom att återanvända produkter antingen inom den egna organisationen eller genom att sälja dem till återanvändningsföretag som rekonditionerar och säljer begagnade IT-produkter. Försäljningen ger en intäkt till upphandlande organisation samtidigt som t ex den minskade koldioxidbelastningen kan tillgodoräknas i miljöredovisningen.” Erik Pettersson, miljöchef på Inrego, välkomnar den nya vägledningen: - Återanvändning är i princip alltid bättre för miljön när så är möjligt än att återvinna vilket framgår tydligt av EU:s avfallshierarki. Många organisationer och företag skulle kunna minska sitt klimatavtryck och samtidigt spara pengar genom att arbeta mer aktivt med återanvändning av sin IT-utrustning och att köpa rekonditionerade produkter. Det är glädjande att Miljöstyrningsrådet nu lyfter fram de positiva effekterna av detta, säger han. För mer information, kontakta: Erik Pettersson, miljöchef, Inrego, 0701-507 258, 0850 10 90 28, erik.pettersson@inrego.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljöstyrningsrådet styr mot ökad återanvändning med ny vägledning

2013-10-15
I en färsk vägledning från Miljöstyrningsrådet rekommenderas offentliga upphandlare att både välja rekonditionerade datorer framför nya och att verka för en ökad återanvändning av de IT-produkter som fasas ut.

Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan inom miljöanpassad offentlig upphandling. I sin nya vägledning för upphandling av datorer och skärmar fastslås att huvuddelen av IT-utrustningens miljöpåverkan sker vid tillverkningen och att upphandlare därför bör agera för ökad återanvändning och längre livslängd på produkterna.

I rapporten rekommenderas organisationer bland annat att knyta avtal med återanvändningsföretag för både köp av rekonditionerad IT och försäljning av den gamla utrustningen. Några utdrag ur vägledningen:

”Vid upphandling står man inför två val: att köpa ny eller återanvänd utrustning. Att köpa återanvänd utrustning ger positiva miljömässiga och ekonomiska effekter.”

”Den mest avgörande åtgärden som en upphandlande organisation kan genomföra för att minska miljöbelastningen från tillverkningsfasen är istället att se till att produkterna får lång livslängd.”

”Öka datorns livslängd genom att återanvända produkter antingen inom den egna organisationen eller genom att sälja dem till återanvändningsföretag som rekonditionerar och säljer begagnade IT-produkter. Försäljningen ger en intäkt till upphandlande organisation samtidigt som t ex den minskade koldioxidbelastningen kan tillgodoräknas i miljöredovisningen.”

Erik Pettersson, miljöchef på Inrego, välkomnar den nya vägledningen:

- Återanvändning är i princip alltid bättre för miljön när så är möjligt än att återvinna vilket framgår tydligt av EU:s avfallshierarki. Många organisationer och företag skulle kunna minska sitt klimatavtryck och samtidigt spara pengar genom att arbeta mer aktivt med återanvändning av sin IT-utrustning och att köpa rekonditionerade produkter. Det är glädjande att Miljöstyrningsrådet nu lyfter fram de positiva effekterna av detta, säger han.

För mer information, kontakta:
Erik Pettersson, miljöchef, Inrego, 0701-507 258, 0850 10 90 28, erik.pettersson@inrego.se.
Källa: Inrego

Senaste nyheter