Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljöstyrningsrådet har utbildning för upphandlare i offentlig sektor

https://www.klimatsmart.se/images/news/miljostyrningsradet160x180.jpg

För att hjälpa upphandlare i offentlig sektor att ställa tuffare energikrav har Miljöstyrningsrådet på uppdrag av Energimyndigheten tagit fram sex produktspecifika webbutbildningar: ”Guiden till energieffektiv upphandling”. Utbildningarna finns för områdena inomhusbelysning, utomhusbelysning, vitvaror, skrivare, datorer och bildskärmar samt AV-produkter (tv och projektorer). Syftet med utbildningarna är att ge en bild av potentialen som kan uppnås genom att ställa krav och belysa de viktigaste miljöaspekterna. Utbildningarna ger även information om vilka krav som kan ställas på produkterna i upphandling. De innehåller också en generell del om upphandling som styrmedel och varför man bör eller i vissa fall även måste ställa avancerade energikrav. - Tanken är att utbildningarna ska ge lättillgänglig information som skapar ett intresse och förståelse för nyttan och potentialen även för de som normalt sett inte är insatta i upphandling och miljöfrågor, berättar Susanne Lång, kommunikationsansvarig på Miljöstyrningsrådet. Att klicka sig igenom webbutbildningen tar 15-20 minuter per produkt och eleven får några kontrollfrågor för att se om han eller hon har tagit till sig informationen. Offentlig sektor har i uppdrag av EU att gå före mot ett energieffektivt samhälle enligt EU:s energitjänstedirektiv. Detta ledde till två svenska förordningar som innebär att Sveriges myndigheter, kommuner och landsting ska välja minst två av sex energieffektiviseringsåtgärder. Tre av åtgärderna innebär åtaganden om att ställa krav i upphandling av energieffektiva produkter och tjänster. Att ställa energikrav i upphandling är en viktig energieffektiviseringsåtgärd som har stor påverkan på vår miljö. - Det är en sak att man ska ställa Miljöstyrningsrådets avancerade krav enligt förordningarna men vi har även sett ett behov av att förklara varför och till vilken nytta kraven ska ställas – något som fler än upphandlare och miljösamordnare är väl förtjänta av att känna till, berättar Annie Stålberg, energiansvarig och projektledare på Miljöstyrningsrådet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljöstyrningsrådet har utbildning för upphandlare i offentlig sektor

2013-11-20
För att hjälpa upphandlare i offentlig sektor att ställa tuffare energikrav har Miljöstyrningsrådet på uppdrag av Energimyndigheten tagit fram sex produktspecifika webbutbildningar: ”Guiden till energieffektiv upphandling”. Utbildningarna finns för områdena inomhusbelysning, utomhusbelysning, vitvaror, skrivare, datorer och bildskärmar samt AV-produkter (tv och projektorer). Syftet med utbildningarna är att ge en bild av potentialen som kan uppnås genom att ställa krav och belysa de viktigaste miljöaspekterna. Utbildningarna ger även information om vilka krav som kan ställas på produkterna i upphandling. De innehåller också en generell del om upphandling som styrmedel och varför man bör eller i vissa fall även måste ställa avancerade energikrav.

- Tanken är att utbildningarna ska ge lättillgänglig information som skapar ett intresse och förståelse för nyttan och potentialen även för de som normalt sett inte är insatta i upphandling och miljöfrågor, berättar Susanne Lång, kommunikationsansvarig på Miljöstyrningsrådet.

Att klicka sig igenom webbutbildningen tar 15-20 minuter per produkt och eleven får några kontrollfrågor för att se om han eller hon har tagit till sig informationen.

Offentlig sektor har i uppdrag av EU att gå före mot ett energieffektivt samhälle enligt EU:s energitjänstedirektiv. Detta ledde till två svenska förordningar som innebär att Sveriges myndigheter, kommuner och landsting ska välja minst två av sex energieffektiviseringsåtgärder. Tre av åtgärderna innebär åtaganden om att ställa krav i upphandling av energieffektiva produkter och tjänster. Att ställa energikrav i upphandling är en viktig energieffektiviseringsåtgärd som har stor påverkan på vår miljö.

- Det är en sak att man ska ställa Miljöstyrningsrådets avancerade krav enligt förordningarna men vi har även sett ett behov av att förklara varför och till vilken nytta kraven ska ställas – något som fler än upphandlare och miljösamordnare är väl förtjänta av att känna till, berättar Annie Stålberg, energiansvarig och projektledare på Miljöstyrningsrådet.

Här finns webbutbildningarna: www.msr.se/sv/Upphandling/Webbutbildning/

För mer information kontakta Annie Stålberg, energiansvarig och projektledare på Miljöstyrningsrådet på annie@msr.se, 08-700 66 97

Senaste nyheter