Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljööverdomstolen ger geoenergin rätt

https://www.klimatsmart.se/images/news/geotec230x101a.jpg

Geoenergi är ett fullgott förnyelsebart energialternativ. Det har nu Miljööverdomstolen tydligt slagit fast i en principiellt viktig dom i en tvist mellan IKEA och Uppsala kommun. I en debattartikel ifrågasätter Johan Barth, vd på Geotec, Uppsalas och andra kommuners inställning och agerande, där man nekar tillstånd till geoenergianläggningar på tveksamma grunder och försvårar marknadens fria val. Tvisten i Uppsala mellan kommunen och IKEA har gällt den geoenergianläggning som företaget har investerat i för att få förnybar värme och kyla till varuhuset. Trots att IKEA fick rätt på alla punkter i Miljödomstolen tog kommunen ärendet vidare till Miljööverdomstolen där kommunen led ett svidande nederlag strax efter påsk. – Tyvärr är det inte första gången som kommunen sagt nej till geoenergi med hänvisning till att den lokalproducerade fjärrvärmen skulle vara ett bättre miljöalternativ. Flera bostadsrättsföreningar i Uppsala är också drabbade, säger Johan Barth. – Fjärrvärme är i många fall bra och elenergin från kraftvärmeverken behövlig. Men Sverige har inte råd med sovjetstatsfasoner. Alla typer av förnybar energi och smart energilagring måste kunna få vara valbar och användas som ett alternativ, skriver Johan Barth. – Därför är det hög tid att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tar de kommuner i örat som agerar för att begränsa konkurrens, valfrihet och en mångfald av energilösningar som tillsammans hjälper oss mot ett hållbart och klimatsmart samhälle. Miljööverdomstolens beslut är av principiellt mycket stor betydelse för svenska företag och den förnyelsebara energimixen i framtiden. Domen går inte att överklaga.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljööverdomstolen ger geoenergin rätt

2011-05-04
Geoenergi är ett fullgott förnyelsebart energialternativ. Det har nu Miljööverdomstolen tydligt slagit fast i en principiellt viktig dom i en tvist mellan IKEA och Uppsala kommun.

I en debattartikel ifrågasätter Johan Barth, vd på Geotec, Uppsalas och andra kommuners inställning och agerande, där man nekar tillstånd till geoenergianläggningar på tveksamma grunder och försvårar marknadens fria val.

Tvisten i Uppsala mellan kommunen och IKEA har gällt den geoenergianläggning som företaget har investerat i för att få förnybar värme och kyla till varuhuset. Trots att IKEA fick rätt på alla punkter i Miljödomstolen tog kommunen ärendet vidare till Miljööverdomstolen där kommunen led ett svidande nederlag strax efter påsk.

– Tyvärr är det inte första gången som kommunen sagt nej till geoenergi med hänvisning till att den lokalproducerade fjärrvärmen skulle vara ett bättre miljöalternativ. Flera bostadsrättsföreningar i Uppsala är också drabbade, säger Johan Barth.

– Fjärrvärme är i många fall bra och elenergin från kraftvärmeverken behövlig. Men Sverige har inte råd med sovjetstatsfasoner. Alla typer av förnybar energi och smart energilagring måste kunna få vara valbar och användas som ett alternativ, skriver Johan Barth.

– Därför är det hög tid att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tar de kommuner i örat som agerar för att begränsa konkurrens, valfrihet och en mångfald av energilösningar som tillsammans hjälper oss mot ett hållbart och klimatsmart samhälle.

Miljööverdomstolens beslut är av principiellt mycket stor betydelse för svenska företag och den förnyelsebara energimixen i framtiden. Domen går inte att överklaga.
Källa: Geotec

Senaste nyheter