
Redaktör:
Jens Ljunggren
Miljöorganisationer vill rädda sushin
2011-02-22
Sveriges miljöorganisationer går samman med livsstilsmagasinet Camino i ett gemensamt utspel som uppmanar svenska sushirestauranger att fasa ut ohållbart fiskade och odlade fiskar och skaldjur från sina sushimenyer.
Sushi är djupt sammankopplat med japansk kultur med alla sina nyanser. Men resten av världen är inte japaner. Istället för att servera samma ”sushifiskar” överallt i världen borde branschen försöka hitta tillbaka till de principer som från början låg till grund för valen av arter i Japan, och sedan applicera samma principer på vårt eget geografiska område och biologiska förutsättningar. Det hävdar Casson Trenor, fiskexpert på Greenpeace i USA och författare till boken Sustainable Sushi, i ett reportage i magasinet Camino som utkommer under veckan.
Med anledning av artikeln och med stöd från Naturskyddsföreningen, Greenpece och WWF publicerades igår eftermiddag en debattartikel på SVT debatt som uppmuntrar svenska sushiresturanger att anamma den ursprungliga tolkningen av sushi som det rundkorninga, klibbiga riset som smaksätts med risvinäger. Det finns inga regler för att riset måste ackompanjeras av tonfisk, räkor och lax. Snarare handlar sushi om att nyttja lokala och säsongsanpassade råvaror. Även konsumenter uppmanas att efterfråga sushi utan rödlistade fiskar och skaldjur.
En sushitallrik består ofta av fisk och skaldjur som kommer från ohållbart fiske och miljöförstörande odlingar. Odlingarnas värsting, tigerräkan, är i det närmaste standard på sushitallriken. Denna skapar både ekologisk och social katastrof där den odlas i nedhuggen mangroveskog. Både ål och blåfenad tonfisk fiskas så hårt att de riskerar att utrotas, och även bestånden av svärdfisk är svårt överfiskade.
Debattartikeln på SVT Debatt:
svtdebatt.se/2011/02/sushin-hotar-den-biologiska-mangfalden-i-vara-hav/
Sushi är djupt sammankopplat med japansk kultur med alla sina nyanser. Men resten av världen är inte japaner. Istället för att servera samma ”sushifiskar” överallt i världen borde branschen försöka hitta tillbaka till de principer som från början låg till grund för valen av arter i Japan, och sedan applicera samma principer på vårt eget geografiska område och biologiska förutsättningar. Det hävdar Casson Trenor, fiskexpert på Greenpeace i USA och författare till boken Sustainable Sushi, i ett reportage i magasinet Camino som utkommer under veckan.
Med anledning av artikeln och med stöd från Naturskyddsföreningen, Greenpece och WWF publicerades igår eftermiddag en debattartikel på SVT debatt som uppmuntrar svenska sushiresturanger att anamma den ursprungliga tolkningen av sushi som det rundkorninga, klibbiga riset som smaksätts med risvinäger. Det finns inga regler för att riset måste ackompanjeras av tonfisk, räkor och lax. Snarare handlar sushi om att nyttja lokala och säsongsanpassade råvaror. Även konsumenter uppmanas att efterfråga sushi utan rödlistade fiskar och skaldjur.
En sushitallrik består ofta av fisk och skaldjur som kommer från ohållbart fiske och miljöförstörande odlingar. Odlingarnas värsting, tigerräkan, är i det närmaste standard på sushitallriken. Denna skapar både ekologisk och social katastrof där den odlas i nedhuggen mangroveskog. Både ål och blåfenad tonfisk fiskas så hårt att de riskerar att utrotas, och även bestånden av svärdfisk är svårt överfiskade.
Debattartikeln på SVT Debatt:
svtdebatt.se/2011/02/sushin-hotar-den-biologiska-mangfalden-i-vara-hav/
Foto: WWF
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…