Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljön på Arktiska rådets agenda 8-9 nov

https://www.klimatsmart.se/images/news/regeringskansliet160x70pv.png

Den 8-9 november möts närmare 150 representanter från Arktiska rådets medlemsländer, arbetsgrupper och urfolk i Luleå. Vid mötet förväntas rådet behandla två stora forskningsprojekt, Arctic Change Assessment och Arctic Resilience Report. Ungdomar i rennäringen och andra projekt står också på agendan. - De förberedande diskussionerna avklarades under Arktisveckan i Stockholm i slutet av september. I Luleå siktar vi därför på ett dynamiskt möte där vi kan "trycka på startknappen" för de nya projekten, säger Sveriges Arktisambassadör Gustaf Lind, som kommer att leda mötet. Ett av forskningsprojekten handlar om hur miljön och samhällen reagerar på de förändringar som sker i Arktis, och är en av det svenska ordförandeskapets främsta prioriteringar. Rådets sex arbetsgrupper, inom vilka mycket av rådets praktiska verksamhet sker, kommer under mötet att rapportera om det pågående arbetet och lägga fram nya förslag inom ramen för det arktiska samarbetet. Senior Arctic Official-mötet (SAO) i Luleå är det första av sitt slag under svenskt ordförandeskap och inleds med visningar av isbrytaren Oden i samarbete med Sjöfartsverket och Polarforskningssekretariatet. Gustaf Lind kommer att twittra under mötets gång i Luleå. Tid och plats Journalister är välkomna att delta vid visningarna av isbrytaren Oden den 7 november kl. 15, 16, eller 17 och till öppnandet av SAO-mötet tisdagen den 8 november.kl 09.00, Ljusgården, Luleå tekniska universitet. Ambassadör Gustaf Lind, framstående Arktisforskare och representanter för urfolken i Arktis finns tillgängliga för intervjuer. Föranmälan krävs. Side events Föreläsningen "Short-lived Climate Forcers in the Arctic" hålls av Dr Svante Bodin från svenska Miljödepartementet. Tid: Måndagen den 7 november kl.13-14:30. Plats: Hörsal C305 på Luleå tekniska universitet. Föreläsningen "Climate change and pollution of the Arctic; Status, trends and effects on Arctic ecosystems and humans" hålls av Lars-Otto Reiersen, som är sekreterare i en av Arktiska rådets arbetsgrupper, Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP). Tid: Tisdagen den 8 november 14:45-16:15. Plats: Hörsal E632 på Luleå tekniska universitet. För mer information, kontakta: Paola Albornoz, Ämnessakkunnig, Utrikesdepartementet, 08-405 21 62, 070-8275124 Anna Backlund, Departementssekreterare, 08-405 31 49, 0708-244 414.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljön på Arktiska rådets agenda 8-9 nov

2011-11-07
Den 8-9 november möts närmare 150 representanter från Arktiska rådets medlemsländer, arbetsgrupper och urfolk i Luleå. Vid mötet förväntas rådet behandla två stora forskningsprojekt, Arctic Change Assessment och Arctic Resilience Report. Ungdomar i rennäringen och andra projekt står också på agendan.

- De förberedande diskussionerna avklarades under Arktisveckan i Stockholm i slutet av september. I Luleå siktar vi därför på ett dynamiskt möte där vi kan "trycka på startknappen" för de nya projekten, säger Sveriges Arktisambassadör Gustaf Lind, som kommer att leda mötet.

Ett av forskningsprojekten handlar om hur miljön och samhällen reagerar på de förändringar som sker i Arktis, och är en av det svenska ordförandeskapets främsta prioriteringar.

Rådets sex arbetsgrupper, inom vilka mycket av rådets praktiska verksamhet sker, kommer under mötet att rapportera om det pågående arbetet och lägga fram nya förslag inom ramen för det arktiska samarbetet.

Senior Arctic Official-mötet (SAO) i Luleå är det första av sitt slag under svenskt ordförandeskap och inleds med visningar av isbrytaren Oden i samarbete med Sjöfartsverket och Polarforskningssekretariatet. Gustaf Lind kommer att twittra under mötets gång i Luleå.
Tid och plats

Journalister är välkomna att delta vid visningarna av isbrytaren Oden den 7 november kl. 15, 16, eller 17 och till öppnandet av SAO-mötet tisdagen den 8 november.kl 09.00, Ljusgården, Luleå tekniska universitet. Ambassadör Gustaf Lind, framstående Arktisforskare och representanter för urfolken i Arktis finns tillgängliga för intervjuer. Föranmälan krävs.
Side events

Föreläsningen "Short-lived Climate Forcers in the Arctic" hålls av Dr Svante Bodin från svenska Miljödepartementet.
Tid: Måndagen den 7 november kl.13-14:30.
Plats: Hörsal C305 på Luleå tekniska universitet.

Föreläsningen "Climate change and pollution of the Arctic; Status, trends and effects on Arctic ecosystems and humans" hålls av Lars-Otto Reiersen, som är sekreterare i en av Arktiska rådets arbetsgrupper, Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP).
Tid: Tisdagen den 8 november 14:45-16:15.
Plats: Hörsal E632 på Luleå tekniska universitet.

För mer information, kontakta:
Paola Albornoz, Ämnessakkunnig, Utrikesdepartementet, 08-405 21 62, 070-8275124
Anna Backlund, Departementssekreterare, 08-405 31 49, 0708-244 414.

Senaste nyheter