Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljöministern inviger optibaganläggning

https://www.klimatsmart.se/images/news/optibag250x166.jpg

Under april startade insamlingen av matavfall för hushållen i Linköping och den gröna påsen har snabbt blivit ett välkänt begrepp. ”Integrationen i regionen har genomförts på en månad, vilket är en mycket kort tid jämfört med många alternativa system”, säger Envac Optibags marknadschef Stefan KA Nilsson. ”Den mängd gröna påsar som nu kommer in i anläggningen hos Tekniska Verken visar också på invånarnas stora vilja och starka engagemang att sortera.” Sorteringen har införts för hushållen i Linköping, Motala och Vadstena, totalt 200 000 personer som genererar cirka 42 000 årston hushållsavfall. Kapaciteten hos Optibaganläggningen ligger på 60 000 årston. ”Linköpings målsättning är att 50 procent av hushållens tillgängliga matavfall ska sorteras ut, vilket motsvarar ca 10 000 årston matavfall sett på hela regionen”, säger Stefan KA Nilsson. ”Detta kan jämföras med det svenska miljömålet 2010 som var 35 procent.” Av matavfallet produceras biogas som används till att driva regionens bussar, taxi, renhållningsfordon samt personbilar. Rötresterna efter biogasprocessen går tillbaka till odlingsmark. Det innebär att regionen, i och med detta insamlingssystem, nu har ett slutet kretslopp vad det gäller matavfallet. Fredagen den 11 maj sker det officiella öppnandet av Optibaganläggningen hos Tekniska Verken i Linköping, med besök och invigningstal av Sveriges miljöminister, Lena Ek. På dagens program står också studiebesök på anläggningarna samt flera seminarier. För mer information, kontakta: Stefan Holmertz, vd Envac Optibag AB, 0142-185 09, stefan.holmertz@optibag.se Stefan K.A. Nilsson, Marknadschef Envac Optibag AB, 0142-185 45, stefan.nilsson@optibag.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljöministern inviger optibaganläggning

2012-05-11
Under april startade insamlingen av matavfall för hushållen i Linköping och den gröna påsen har snabbt blivit ett välkänt begrepp. ”Integrationen i regionen har genomförts på en månad, vilket är en mycket kort tid jämfört med många alternativa system”, säger Envac Optibags marknadschef Stefan KA Nilsson. ”Den mängd gröna påsar som nu kommer in i anläggningen hos Tekniska Verken visar också på invånarnas stora vilja och starka engagemang att sortera.”

Sorteringen har införts för hushållen i Linköping, Motala och Vadstena, totalt 200 000 personer som genererar cirka 42 000 årston hushållsavfall. Kapaciteten hos Optibaganläggningen ligger på 60 000 årston.

”Linköpings målsättning är att 50 procent av hushållens tillgängliga matavfall ska sorteras ut, vilket motsvarar ca 10 000 årston matavfall sett på hela regionen”, säger Stefan KA Nilsson. ”Detta kan jämföras med det svenska miljömålet 2010 som var 35 procent.”

Av matavfallet produceras biogas som används till att driva regionens bussar, taxi, renhållningsfordon samt personbilar. Rötresterna efter biogasprocessen går tillbaka till odlingsmark. Det innebär att regionen, i och med detta insamlingssystem, nu har ett slutet kretslopp vad det gäller matavfallet.

Fredagen den 11 maj sker det officiella öppnandet av Optibaganläggningen hos Tekniska Verken i Linköping, med besök och invigningstal av Sveriges miljöminister, Lena Ek. På dagens program står också studiebesök på anläggningarna samt flera seminarier.

För mer information, kontakta:
Stefan Holmertz, vd Envac Optibag AB, 0142-185 09, stefan.holmertz@optibag.se
Stefan K.A. Nilsson, Marknadschef Envac Optibag AB, 0142-185 45, stefan.nilsson@optibag.se.

Senaste nyheter