Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljökrav inom byggområdet på remiss

https://www.klimatsmart.se/images/news/msr-byggkrav250x196.jpg

Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier avseende energiaspekter i renovering och ombyggnad av lokaler och flerbostadshus är nu ute på remiss. Även kriterierna för miljöledningsfrågor i entreprenader ingår. Remissen innebär att intressenter för byggfrågor som berör offentlig sektor kan påverka de nya byggkriterier som ska lanseras senare i vår. Kriterierna, som består av miljökrav och verifikat, har tagits fram med hjälp av en expertgrupp i samverkan med BeLok och BeBo. Kriterierna ska kunna användas brett i offentlig upphandling. Miljöstyrningsrådet har sedan 2009 kriterier inom byggområdet. Kriterierna som togs fram då omfattar nybyggnation av flerbostadshus, nybyggnation av lokaler, ombyggnation av flerbostadshus och ombyggnation av lokaler. Varje kriteriedokument omfattade i sin tur totalt 14 olika områden och spänner över allt från energi, materialval, fuktsäkerhet till överlämning av information till brukarna av lägenheterna eller lokalerna. ”Mycket positivt har hänt inom byggsektorn sedan vi tog fram miljökrav för produktområdet för första gången. Bland annat har ett flertal miljöklassningssystem för byggnader etablerats i Sverige, svenska passivhuskriterier har uppdaterats och omfattningen och nivån på vad branschen kan prestera har höjts”, säger Jens Johansson, projektledare på Miljöstyrningsrådet. Varken miljöklassningssystem eller några andra initiativ är dock utformade med tanke på lagen om offentlig upphandling (LOU) eller EU:s gemenskapsrättsliga principer. ”Samtidigt kvarstår utmaningarna för branschen vad avser de miljöproblem som måste hanteras och lösas. De nationella och globala utmaningarna blir alltjämt större när utarmning av biologisk mångfald, klimatpåverkan och spridning av kemikalier och annan miljöpåverkan inte bara fortsätter utan tyvärr fördjupas.”, säger Jens Johansson. Miljöstyrningsrådet har även infört en databas för de kriterier som tidigare funnits i kriteriedokument. Kriteriedatabasen förändrar hur kriterier kan väljas och presenteras vilket även påverkar utformningen av Miljöstyrningsrådets byggkriterier. På grund av byggområdets stora spännvidd så sker uppdateringen etappvis.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljökrav inom byggområdet på remiss

2014-02-24
Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier avseende energiaspekter i renovering och ombyggnad av lokaler och flerbostadshus är nu ute på remiss. Även kriterierna för miljöledningsfrågor i entreprenader ingår.

Remissen innebär att intressenter för byggfrågor som berör offentlig sektor kan påverka de nya byggkriterier som ska lanseras senare i vår. Kriterierna, som består av miljökrav och verifikat, har tagits fram med hjälp av en expertgrupp i samverkan med BeLok och BeBo. Kriterierna ska kunna användas brett i offentlig upphandling.

Miljöstyrningsrådet har sedan 2009 kriterier inom byggområdet. Kriterierna som togs fram då omfattar nybyggnation av flerbostadshus, nybyggnation av lokaler, ombyggnation av flerbostadshus och ombyggnation av lokaler. Varje kriteriedokument omfattade i sin tur totalt 14 olika områden och spänner över allt från energi, materialval, fuktsäkerhet till överlämning av information till brukarna av lägenheterna eller lokalerna.

”Mycket positivt har hänt inom byggsektorn sedan vi tog fram miljökrav för produktområdet för första gången. Bland annat har ett flertal miljöklassningssystem för byggnader etablerats i Sverige, svenska passivhuskriterier har uppdaterats och omfattningen och nivån på vad branschen kan prestera har höjts”, säger Jens Johansson, projektledare på Miljöstyrningsrådet.

Varken miljöklassningssystem eller några andra initiativ är dock utformade med tanke på lagen om offentlig upphandling (LOU) eller EU:s gemenskapsrättsliga principer.

”Samtidigt kvarstår utmaningarna för branschen vad avser de miljöproblem som måste hanteras och lösas. De nationella och globala utmaningarna blir alltjämt större när utarmning av biologisk mångfald, klimatpåverkan och spridning av kemikalier och annan miljöpåverkan inte bara fortsätter utan tyvärr fördjupas.”, säger Jens Johansson.

Miljöstyrningsrådet har även infört en databas för de kriterier som tidigare funnits i kriteriedokument. Kriteriedatabasen förändrar hur kriterier kan väljas och presenteras vilket även påverkar utformningen av Miljöstyrningsrådets byggkriterier.

På grund av byggområdets stora spännvidd så sker uppdateringen etappvis.

För mer information om remissen om miljökrav i offentlig upphandling inom byggområdet, se:

www.msr.se/sv/Upphandling/Uppdatering-av-kriterier-inom-byggomradet/

För mer information om miljökrav i offentlig upphandling inom byggområdet, kontakta:
- Jens Johansson, projektledare, jens@msr.se, 08-5010 5551
- Peter Nohrstedt, ansvarig upphandling, peter@msr.se, 08-700 6693
- Hanna S Backman, kommunikatör, hanna@msr.se, 08-5010 5555

Senaste nyheter