Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljöinsatser i Vramsån premieras av DinEl Miljöfond

https://www.klimatsmart.se/images/news/prii250x167.jpg

DinEl Miljöfond delar i år ut nära en halv miljon kronor till tio projekt som bidrar till nytänkande och hållbar utveckling – tack vare medvetna kunders tillval av miljöelprodukter. Ett av projekten är miljöåtgärder och effektivisering vid de kulturhistoriskt intressanta kraftverken i Vramsån i Kristianstad kommun. I år bidrar DinEl Miljöfond till ett flertal nyskapande projekt inom hållbar utveckling. Projek­ten tar sig an utmaningen ur en rad olika angreppsvinklar. – Projekten har en uppfriskande bredd när det gäller syfte och ämnesval, säger DinEl Miljö­fonds styrelseordförande Anders Ådahl, tillika ansvarig för styrkeområdet Energi på Chalmers. Som exempel kan nämnas projektet Mitt hållbarhetsjobb som har till syfte att skapa 30 nya sommarjobb med hållbarhetsinriktning för studenter från svenska högskolor och universitet. Ett projekt gäller att i försöksskala odla alger för produktion av bioolja. Och ett annat gäller miljöklok taxiverksamhet med elcykel i Göte­borg. – Det skall bli väldigt spännande att se hur alla de olika projekten blir förverkligade, säger Anders Ådahl. Ideella föreningen Vramsåns Vänner blev en av fondens stipendiater för sitt projekt att åtgärda både vandringsvägarna för fisken och att förbättra verkningsgraden i kraftverken. Vramsån har redan idag ett värdefullt fiskliv och är klassad som riksintresse samt dessutom utsedd till Natura 2000-område. Föreningen består av åns åtta kraftstationsägare, varav Bertil Trobro är en, samt intresserade stödmedlemmar. - Vi har alla intresse av att vårda Vramsåns kulturhistoria med byggnader, natur, vattenmiljö och samtidigt skapa effektiv elproduktion, förklarar Bertil. Stipendiet från DinEl Miljöfond hjälper oss igång med att komma fram till de optimala lösningarna både för vandrande fisken och elenergin. DinEl Miljöfond byggs i huvudsak upp av medel genom kundernas tillval av Lokal VattenEl och Lokal VindEl. Av intäkterna för tillvalet avsätts 20 procent till fonden. Sedan DinEl Miljöfond inrättades 2009 har det delats ut över 1 500 000 kronor i stipendier och projektanslag. Bland de 42 innovativa idéer som tilldelats medel ur fonden under åren hittar vi allt från exjobb och teknikutveckling till informationssatsningar, webbtävlingar och utbildningar. Allt med syfte att stimulera till, och sprida kunskap om, ett hållbarare samhälle. För mer information, kontakta: Anders Ådahl, Chalmers, 031-772 36 31, anders.adahl@chalmers.se Bertil Trobro, Vramsåns vänner, 044-23 60 70, Bertil.trobro@home.se Håkan Andersson, DinEl, 031-34 64 182, hakan.andersson@dinel.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljöinsatser i Vramsån premieras av DinEl Miljöfond

2013-05-29
DinEl Miljöfond delar i år ut nära en halv miljon kronor till tio projekt som bidrar till nytänkande och hållbar utveckling – tack vare medvetna kunders tillval av miljöelprodukter. Ett av projekten är miljöåtgärder och effektivisering vid de kulturhistoriskt intressanta kraftverken i Vramsån i Kristianstad kommun.

I år bidrar DinEl Miljöfond till ett flertal nyskapande projekt inom hållbar utveckling. Projek­ten tar sig an utmaningen ur en rad olika angreppsvinklar.

– Projekten har en uppfriskande bredd när det gäller syfte och ämnesval, säger DinEl Miljö­fonds styrelseordförande Anders Ådahl, tillika ansvarig för styrkeområdet Energi på Chalmers.

Som exempel kan nämnas projektet Mitt hållbarhetsjobb som har till syfte att skapa 30 nya sommarjobb med hållbarhetsinriktning för studenter från svenska högskolor och universitet. Ett projekt gäller att i försöksskala odla alger för produktion av bioolja. Och ett annat gäller miljöklok taxiverksamhet med elcykel i Göte­borg.

– Det skall bli väldigt spännande att se hur alla de olika projekten blir förverkligade, säger Anders Ådahl.

Ideella föreningen Vramsåns Vänner blev en av fondens stipendiater för sitt projekt att åtgärda både vandringsvägarna för fisken och att förbättra verkningsgraden i kraftverken. Vramsån har redan idag ett värdefullt fiskliv och är klassad som riksintresse samt dessutom utsedd till Natura 2000-område. Föreningen består av åns åtta kraftstationsägare, varav Bertil Trobro är en, samt intresserade stödmedlemmar.

- Vi har alla intresse av att vårda Vramsåns kulturhistoria med byggnader, natur, vattenmiljö och samtidigt skapa effektiv elproduktion, förklarar Bertil. Stipendiet från DinEl Miljöfond hjälper oss igång med att komma fram till de optimala lösningarna både för vandrande fisken och elenergin.

DinEl Miljöfond byggs i huvudsak upp av medel genom kundernas tillval av Lokal VattenEl och Lokal VindEl. Av intäkterna för tillvalet avsätts 20 procent till fonden. Sedan DinEl Miljöfond inrättades 2009 har det delats ut över 1 500 000 kronor i stipendier och projektanslag. Bland de 42 innovativa idéer som tilldelats medel ur fonden under åren hittar vi allt från exjobb och teknikutveckling till informationssatsningar, webbtävlingar och utbildningar. Allt med syfte att stimulera till, och sprida kunskap om, ett hållbarare samhälle.

För mer information, kontakta:
Anders Ådahl, Chalmers, 031-772 36 31, anders.adahl@chalmers.se
Bertil Trobro, Vramsåns vänner, 044-23 60 70, Bertil.trobro@home.se
Håkan Andersson, DinEl, 031-34 64 182, hakan.andersson@dinel.se.
Källa: Din El

Senaste nyheter