Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljöförbättringar vägtransporter 14 feb

https://www.klimatsmart.se/images/news/miljoimpulslastbilar250x143.jpg

Idag uppnår de flesta företag stora miljöförbättringar. I takt med de egna framgångarna så framstår vägtransporter som ett allt större problem. Vägtransporter är en av få sektorer som fortsätter att öka sina CO2 utsläpp, samtidigt som något konkret trendbrott inte är i sikte. Det är allmänt känt att vägtransport har halkat efter vilket även EU har uppmärksammat i rapporten, ”The European Union 2020 Strategy sets out a plan to decouple economic growth from CO2 emission increases. A lack of progress in the transport sector has been singled out and the European Commission has suggested emissions cuts of around 70% below 2008 levels”. Det är också ett väl känt faktum att fordonen fortfarande körs på ett sådant sätt att 15-20% onödig bränsleförbrukning skapas. Varför är det så här? Hur kan vägtransporter fortsätta arbeta med processer som slösar 15% energi medan andra industrier jagar 0,1%? För att komma till rätta med detta måste vi förstå drivkrafterna i marknaden för att bryta trenden. På detta spännande tema arrangerar vi årets första Miljöimpuls. Programmet i korthet: Per Kågeson, professor i Miljösystemanalys vid KTH Allmän intro till vägtransporter och de problem som finns, vad som skulle behöva ske och eventuella hinder som motverkar detta. Lasse Holm, vd för Q3 Forum för hållbara transporter Vad händer på miljösidan i vägtransportnäringen? Går säljare och köpare i takt och åt samma håll? Sten Forseke, vd Greater Than Affärsmodellernas påverkan på miljöarbetet inom transport. Niclas Ihrén, Respect Europe Med gemensamt benchmark skapar vi miljöeffektiva transporter. Presentation av nytt nätverk för transportköpare Erik Alfredsson, ägare Alfredsson transport Så här arbetar en transportör som vinner Trafikverkets Miljöpris Efter detta tas en kort bensträckare, uppföljt av en paneldiskussion. Mötet äger rum tisdag den 14/2 kl 15.00-17.00 på ÅFs kontor i Solna och följs av mingel med mat och dryck. Det går också att följa mötet på webben. Ange ditt önskemål i anmälan. Medlemmar i NMC deltar gratis, övriga betalar 800:- + moms. Vi vill ha din anmälan senast fredag den 10/2. För mer information, kontakta: NMCs kansli, 010-505 14 45, info@nmc.a.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljöförbättringar vägtransporter 14 feb

2012-02-10
Idag uppnår de flesta företag stora miljöförbättringar. I takt med de egna framgångarna så framstår vägtransporter som ett allt större problem. Vägtransporter är en av få sektorer som fortsätter att öka sina CO2 utsläpp, samtidigt som något konkret trendbrott inte är i sikte.

Det är allmänt känt att vägtransport har halkat efter vilket även EU har uppmärksammat i rapporten, ”The European Union 2020 Strategy sets out a plan to decouple economic growth from CO2 emission increases. A lack of progress in the transport sector has been singled out and the European Commission has suggested emissions cuts of around 70% below 2008 levels”.

Det är också ett väl känt faktum att fordonen fortfarande körs på ett sådant sätt att 15-20% onödig bränsleförbrukning skapas.

Varför är det så här? Hur kan vägtransporter fortsätta arbeta med processer som slösar 15% energi medan andra industrier jagar 0,1%? För att komma till rätta med detta måste vi förstå drivkrafterna i marknaden för att bryta trenden.

På detta spännande tema arrangerar vi årets första Miljöimpuls.

Programmet i korthet:

Per Kågeson, professor i Miljösystemanalys vid KTH
Allmän intro till vägtransporter och de problem som finns, vad som skulle behöva ske och eventuella hinder som motverkar detta.

Lasse Holm, vd för Q3 Forum för hållbara transporter
Vad händer på miljösidan i vägtransportnäringen? Går säljare och köpare i takt och åt samma håll?

Sten Forseke, vd Greater Than
Affärsmodellernas påverkan på miljöarbetet inom transport.

Niclas Ihrén, Respect Europe
Med gemensamt benchmark skapar vi miljöeffektiva transporter. Presentation av nytt nätverk för transportköpare

Erik Alfredsson, ägare Alfredsson transport
Så här arbetar en transportör som vinner Trafikverkets Miljöpris

Efter detta tas en kort bensträckare, uppföljt av en paneldiskussion.

Mötet äger rum tisdag den 14/2 kl 15.00-17.00 på ÅFs kontor i Solna och följs av mingel med mat och dryck.

Det går också att följa mötet på webben. Ange ditt önskemål i anmälan.

Medlemmar i NMC deltar gratis, övriga betalar 800:- + moms.

Vi vill ha din anmälan senast fredag den 10/2.

För mer information, kontakta:
NMCs kansli, 010-505 14 45, info@nmc.a.se.

- Anmäl dig här: www.nmc.a.se/se/kalendarium/anmalan1.html
Källa: NMC

Senaste nyheter