Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljöbarometern ger invånarna miljöinfo i östra Skaraborg

https://www.klimatsmart.se/images/news/miljobarometern250x167.jpg

I fredags (8 nov) samlades kommunalråden från fem Skaraborgskommuner i Gothia Science Park, Skövde, för att inviga sin gemensamma miljöbarometer. En webbportal som gör det möjligt för invånare och anställda att följa miljöutvecklingen i de fem kommunerna. – Redan 2008 började tre kommuner, Skövde, Falköping och Tibro, samarbeta runt miljöfrågor, förklarar Eva Berglund, biträdande förbundschef inom Miljösamverkan Östra Skaraborg. Det hela har utvecklats, via kommunalförbundet 2011, och nu har ytterligare två kommuner anslutit sig, Karlsborg och Hjo. Eva presenterar, med hjälp av en dator, projektet för de församlade. Där framgår att målsättningen med miljöbarometern är att engagera såväl kommunanställda som invånare i miljöarbetet och då blir det digitala mediet en väg till detta. Att de kommunala politikerna kommer att ta till sig denna möjlighet ses som självklart. Pressens roll kan heller inte nog påpekas. Genom tidningarnas bevakning blir miljötänket en del av vår vardag. Men hur kommer det sig att ni valt Miljöbarometern som arbetsverktyg? – Den har ett bra upplägg och är så praktisk. Den tillhandahåller data på ett överskådligt och lättförståeligt sätt, klargör Eva. Miljöarbetet presenteras inom nio områden – klimat, energi, trafik, luft, vatten, natur, kemikalier, avfall och bostad. Dessa visas i bland annat små färgfält där tendensen inom varje område blir lätt att förstå. Slutligen framhåller Eva att skolorna bör uppmuntras att ta till sig den här redovisningen i sitt arbete. Att tidigt uppmärksammas på den miljöpåverkan vi människor har och hur vi genom ändrat förhållningssätt till exempelvis avfallssortering kan göra skillnad är mycket viktigt. Där har skolorna en betydande roll, menar hon. Efter Eva Berglunds presentation samlas kommunalråden från de fem kommunerna vid en ring i vilken de knyter var sitt band symboliserade kommunernas utfästelse om samverkan kring miljöarbetet. Samtliga ser glada och inspirerade ut och processen löper utan problem. Det visar sig vid en närmare granskning att Skövde kommun har ”tjuvstartat” och redan lagt in sin energi- och miljöplan. Nu väntar vi på de andra kommunerna. De sporras säkert av Skövdes initiativ. Text: Håkan Bremberg

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljöbarometern ger invånarna miljöinfo i östra Skaraborg

2013-11-12
I fredags (8 nov) samlades kommunalråden från fem Skaraborgskommuner i Gothia Science Park, Skövde, för att inviga sin gemensamma miljöbarometer. En webbportal som gör det möjligt för invånare och anställda att följa miljöutvecklingen i de fem kommunerna.

– Redan 2008 började tre kommuner, Skövde, Falköping och Tibro, samarbeta runt miljöfrågor, förklarar Eva Berglund, biträdande förbundschef inom Miljösamverkan Östra Skaraborg. Det hela har utvecklats, via kommunalförbundet 2011, och nu har ytterligare två kommuner anslutit sig, Karlsborg och Hjo.

Eva presenterar, med hjälp av en dator, projektet för de församlade. Där framgår att målsättningen med miljöbarometern är att engagera såväl kommunanställda som invånare i miljöarbetet och då blir det digitala mediet en väg till detta. Att de kommunala politikerna kommer att ta till sig denna möjlighet ses som självklart. Pressens roll kan heller inte nog påpekas. Genom tidningarnas bevakning blir miljötänket en del av vår vardag.

Men hur kommer det sig att ni valt Miljöbarometern som arbetsverktyg?

– Den har ett bra upplägg och är så praktisk. Den tillhandahåller data på ett överskådligt och lättförståeligt sätt, klargör Eva. Miljöarbetet presenteras inom nio områden – klimat, energi, trafik, luft, vatten, natur, kemikalier, avfall och bostad. Dessa visas i bland annat små färgfält där tendensen inom varje område blir lätt att förstå.

Slutligen framhåller Eva att skolorna bör uppmuntras att ta till sig den här redovisningen i sitt arbete. Att tidigt uppmärksammas på den miljöpåverkan vi människor har och hur vi genom ändrat förhållningssätt till exempelvis avfallssortering kan göra skillnad är mycket viktigt. Där har skolorna en betydande roll, menar hon.

Efter Eva Berglunds presentation samlas kommunalråden från de fem kommunerna vid en ring i vilken de knyter var sitt band symboliserade kommunernas utfästelse om samverkan kring miljöarbetet. Samtliga ser glada och inspirerade ut och processen löper utan problem.

Det visar sig vid en närmare granskning att Skövde kommun har ”tjuvstartat” och redan lagt in sin energi- och miljöplan. Nu väntar vi på de andra kommunerna. De sporras säkert av Skövdes initiativ.

Text: Håkan Bremberg

Senaste nyheter