Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljö och ekonomi vinnare i spillvärmesamarbete i Varberg

https://www.klimatsmart.se/images/news/gree250x122.jpg

Varberg Energi är ett kommunalt energibolag som kommit långt i sina miljösatsningar. Nu kan de erbjuda nästan 100 procent förnybar fjärrvärme tack vare det nya värmeverket som togs i drift årsskiftet i december 2012. Tack vare sitt idoga miljöarbetet har Varberg Energi minskat sina utsläpp av koldioxid från uppvärmning med nästan 47 procent sedan 2001. Södra Cell Värö var först i världen med klorfri tillverkning av papper och har genom åren sett över sin miljöpåverkan. Redan 2001 började bruket leverera spillvärme till fjärrvärmenätet. Till en början till 900 kunder, för att successivt öka till dagens närmare 10 000. Idag täcker spillvärmen från Södra Cell cirka 80 procent av Varberg Energis årliga värmebehov. För de resterande 20 procenten står två pannor som eldas med bio-olja samt två nya fliseldade pannor där flisen kommer från Södra Skogsenergi. Kretsloppet sluts då askan från förbränningen går tillbaka till skogsbruket. Tack vare det idoga miljöarbetet har Varberg Energi minskat sina utsläpp av koldioxid från uppvärmning med nästan 47 procent sedan 2001. Investeringarna har dock inte bara varit lyckade ur miljösynpunkt utan även gett ett bättre ekonomiskt resultat eftersom bränslekostnaderna för flis är lägre än för bio-olja och naturgas som användes tidigare. Men det är inte slut med det - nu monterar man solceller på väggen av värmeverket och slår försöket väl ut ska man fortsätta med solceller på taket. Som ett led i sitt hållbarhetsarbete erbjuder man dessutom energirådgivning för att inspirera sina kunder till att sänka sin energiförbrukning och sina kostnader.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Miljö och ekonomi vinnare i spillvärmesamarbete i Varberg

2013-08-29
Varberg Energi är ett kommunalt energibolag som kommit långt i sina miljösatsningar. Nu kan de erbjuda nästan 100 procent förnybar fjärrvärme tack vare det nya värmeverket som togs i drift årsskiftet i december 2012. Tack vare sitt idoga miljöarbetet har Varberg Energi minskat sina utsläpp av koldioxid från uppvärmning med nästan 47 procent sedan 2001.

Södra Cell Värö var först i världen med klorfri tillverkning av papper och har genom åren sett över sin miljöpåverkan. Redan 2001 började bruket leverera spillvärme till fjärrvärmenätet. Till en början till 900 kunder, för att successivt öka till dagens närmare 10 000. Idag täcker spillvärmen från Södra Cell cirka 80 procent av Varberg Energis årliga värmebehov. För de resterande 20 procenten står två pannor som eldas med bio-olja samt två nya fliseldade pannor där flisen kommer från Södra Skogsenergi. Kretsloppet sluts då askan från förbränningen går tillbaka till skogsbruket.

Tack vare det idoga miljöarbetet har Varberg Energi minskat sina utsläpp av koldioxid från uppvärmning med nästan 47 procent sedan 2001. Investeringarna har dock inte bara varit lyckade ur miljösynpunkt utan även gett ett bättre ekonomiskt resultat eftersom bränslekostnaderna för flis är lägre än för bio-olja och naturgas som användes tidigare.

Men det är inte slut med det - nu monterar man solceller på väggen av värmeverket och slår försöket väl ut ska man fortsätta med solceller på taket. Som ett led i sitt hållbarhetsarbete erbjuder man dessutom energirådgivning för att inspirera sina kunder till att sänka sin energiförbrukning och sina kostnader.

Senaste nyheter