Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Middagsfrid kompenserar med Tricorona

https://www.klimatsmart.se/images/news/tricorona250x41am.gif

Middagsfrid – Sveriges första aktör inom den snabbt växande branschen hemleverans av matkassar – är Sveriges hittills enda livsmedelsföretag som fullt ut kompenserar för den klimatpåverkan som de livsmedel som levereras till kunderna har. Klimatbokslutet för 2010 är nu klart. Konkret innebär det att 420.000 kronor investeras i det svenska utsläppsminskningsprojektet Solvatten i Kenya. Middagsfrids investering är den hittills största företagsinvesteringen i Solvattenprojektet och den innebär att 467 hushåll i Kenya får en vattenbehållare som med hjälp av solens UV-strålar och värme gör vattnet tjänligt. Därmed behöver det inte kokas för att bli rent och träd som annars skulle ha blivit ved kan stå kvar. Genom det här arbetet har Middagsfrid, enligt egna beräkningar, lyckats minska Middagsfridsfamiljens klimatpåverkan av vardagsmiddagarna från 2500 kilo koldioxid till lite drygt 1000 kilo koldioxid per år. Projektet genomförs av svenska Tricorona vars verksamhet är inriktad på att att utveckla utsläppsreducerande projekt för att kunna leverera klimatkompensation till slutkunder för den klimatpåverkan deras verksamhet genererar. - Middagsfrid ligger helt rätt i tiden som tar sitt klimatansvar på detta sätt, genom långtgående ansträngningar att minska sin klimatbelastning i kombination med ambitiös klimatkompensering av de utsläpp som finns kvar, säger Per Egstam, vd på Tricorona Climate Partner. Livsmedel har stor klimatpåverkan. Naturvårdsverket har räknat ut att maten som produceras till svenska hushåll varje år orsakar utsläpp motsvarande två ton växthusgaser per person. Den största delen av detta orsakas vid själva produktionen av livsmedel. För de flesta svenska hushållen kommer 30-40 procent av utsläppen från maten. Middagsfrid har tagit fasta på att det går att göra stora klimatbesparingar i svenska kök och fokuserar därför på att få till en så klimatsmart kosthållning som möjligt för sina kunder. Middagsfrid tittar på hela kedjan vilket inkluderar såväl utsläpp som sker vid produktionen av maten som vid transporten av den samt svinnet, det vill säga mat som slängs. Middagsfrid har därför en stor andel kött från fågel, lamm och vilt i sina recept och recepten avpassas så att kunderna slänger så lite råvaror som möjligt. För att ytterligare sätta press på sig själva och för att utmana andra aktörer i livsmedelsbranschen att ta sitt ansvar beslutade sig Middagsfrid för att under 2010 helt och hållet klimatkompensera för sin verksamhet och den mat som levererats till kunderna. Middagsfrid har nu gjort ett klimatbokslut för samtliga leveranser som har skett till företagets kunder under 2010. I bokslutet inkluderas även utsläppen från Middagsfrids kontorsverksamhet. - Vi gör alltså det här av ideologiska skäl och vi har helt enkelt gjort det dyrt för oss själva att vara klimatbovar och vi har tvingats hitta goda alternativ till klimatbomber som till exempel nötkött. Vi har lärt oss mycket under det här året, säger Middagsfrids grundare och VD Kicki Theander. Klimatbokslutet för 2010 visar att den klimatpåverkan som Middagsfrids och deras kunder har bidragit till kompenseras av en investering på 420.000 kronor i Solvatten. Det här innebär att Middagsfrid är det enda livsmedelsföretaget i Sverige som klimatkompenserar fullt ut. Andra som klimatkompenserar gör det bara för transporterna som endast står för knappt 5 procent av de klimatpåverkande utsläppen. - Det fina med det här är att vi tar hänsyn till hela livsmedelskedjan och inte bara transportfrågan. Av den klimatpåverkan som en Middagsfridsfamiljs vardagsmiddagar orsakar står transporterna endast för knappt 4 procent. Det här visar att det är vad som hamnar på tallriken som är helt avgörande för klimatbelastningen och inte hur det är transporterat, säger Kicki Theander. Solvatten är ett nytt svenskt företag vars produkt renar och värmer vatten med solenergi. På så sätt undviks avskogning och utsläppen av växthusgaser minskar. Bakgrunden till Solvattenprojektet i Kenya är att det råder brist på drickbart vatten i stora delar av Afrika. För att rena det vatten som finns genom att koka det används stora mängder ved. Vedeldningen leder bland annat till avskogning med stora problem som följd – inte bara växthusgasutsläpp utan även jorderosion och minskad biologisk mångfald. De öppna eldarna skapar också lokala hälsoproblem. Solvattenprojektet använder sig av en innovation från det svenska miljöteknikföretaget Solvatten AB som ger afrikanska hushåll ett nytt sätt att rena vatten med solen som energikälla. Tekniken bygger på vattenbehållare som med hjälp av filter och solens UV-strålar gör vattnet tjänligt, vilket innebär att vattnet inte behöver kokas för att bli rent. Solvattentekniken är en beprövad uppfinning av den svenska mikrobiologen och uppfinnaren Petra Wadström. Efter tio års forskning har Solvatten testats med imponerande resultat. Det fungerar som så att en tioliters vattendunk läggs ut i solen under två till sex timmar. Det är den tid som krävs för att kunna rena vattnet med hjälp av UV-ljuset och värmen som boxen alstrar. På dunken finns en indikator som slår om vid 55 grader, då vattnet är fritt från e-kolibakterier. En tiolitersdunk kan på detta klimatsparande sätt producera upp till 30 liter dricksvatten per dygn och minska utsläppen av växthusgaser med över 1 ton per behållare och år. - Middagsfrids investering, som är den hittills enskilt största företagsinvesteringen i Solvatten, innebär att vi nu kan placera ut vattenbehållare i 467 hushåll i Kenya. Utplaceringen beräknas ske i sommar. Dessa behållare beräknas spara in Middagsfrids utsläpp från 2010 inom fem år efter utplaceringen, säger Petra Wadström, Solvattens grundare och vd. Förra året fick uppfinningen pris av Världsnaturfonden och i Afrika har samarbete inletts med FN (UN HABITAT) för att få ut vattensystemet till länder som Kenya, Mali, Burkina Faso och Etiopien. För mer information, kontakta: Kicki Theander, 073-72 811 48, kristina.theander@middagsfrid.se Petra Wadström, vd, Solvatten, 08-777 29 05 Conor Foley, Business Development Manager, Tricorona Climate Partner, 08-506 88 558.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Middagsfrid kompenserar med Tricorona

2011-04-27
Middagsfrid – Sveriges första aktör inom den snabbt växande branschen hemleverans av matkassar – är Sveriges hittills enda livsmedelsföretag som fullt ut kompenserar för den klimatpåverkan som de livsmedel som levereras till kunderna har. Klimatbokslutet för 2010 är nu klart. Konkret innebär det att 420.000 kronor investeras i det svenska utsläppsminskningsprojektet Solvatten i Kenya.

Middagsfrids investering är den hittills största företagsinvesteringen i Solvattenprojektet och den innebär att 467 hushåll i Kenya får en vattenbehållare som med hjälp av solens UV-strålar och värme gör vattnet tjänligt. Därmed behöver det inte kokas för att bli rent och träd som annars skulle ha blivit ved kan stå kvar.

Genom det här arbetet har Middagsfrid, enligt egna beräkningar, lyckats minska Middagsfridsfamiljens klimatpåverkan av vardagsmiddagarna från 2500 kilo koldioxid till lite drygt 1000 kilo koldioxid per år.

Projektet genomförs av svenska Tricorona vars verksamhet är inriktad på att att utveckla utsläppsreducerande projekt för att kunna leverera klimatkompensation till slutkunder för den klimatpåverkan deras verksamhet genererar.

- Middagsfrid ligger helt rätt i tiden som tar sitt klimatansvar på detta sätt, genom långtgående ansträngningar att minska sin klimatbelastning i kombination med ambitiös klimatkompensering av de utsläpp som finns kvar, säger Per Egstam, vd på Tricorona Climate Partner.

Livsmedel har stor klimatpåverkan. Naturvårdsverket har räknat ut att maten som produceras till svenska hushåll varje år orsakar utsläpp motsvarande två ton växthusgaser per person. Den största delen av detta orsakas vid själva produktionen av livsmedel. För de flesta svenska hushållen kommer 30-40 procent av utsläppen från maten.

Middagsfrid har tagit fasta på att det går att göra stora klimatbesparingar i svenska kök och fokuserar därför på att få till en så klimatsmart kosthållning som möjligt för sina kunder. Middagsfrid tittar på hela kedjan vilket inkluderar såväl utsläpp som sker vid produktionen av maten som vid transporten av den samt svinnet, det vill säga mat som slängs. Middagsfrid har därför en stor andel kött från fågel, lamm och vilt i sina recept och recepten avpassas så att kunderna slänger så lite råvaror som möjligt.

För att ytterligare sätta press på sig själva och för att utmana andra aktörer i livsmedelsbranschen att ta sitt ansvar beslutade sig Middagsfrid för att under 2010 helt och hållet klimatkompensera för sin verksamhet och den mat som levererats till kunderna. Middagsfrid har nu gjort ett klimatbokslut för samtliga leveranser som har skett till företagets kunder under 2010. I bokslutet inkluderas även utsläppen från Middagsfrids kontorsverksamhet.

- Vi gör alltså det här av ideologiska skäl och vi har helt enkelt gjort det dyrt för oss själva att vara klimatbovar och vi har tvingats hitta goda alternativ till klimatbomber som till exempel nötkött. Vi har lärt oss mycket under det här året, säger Middagsfrids grundare och VD Kicki Theander.

Klimatbokslutet för 2010 visar att den klimatpåverkan som Middagsfrids och deras kunder har bidragit till kompenseras av en investering på 420.000 kronor i Solvatten. Det här innebär att Middagsfrid är det enda livsmedelsföretaget i Sverige som klimatkompenserar fullt ut. Andra som klimatkompenserar gör det bara för transporterna som endast står för knappt 5 procent av de klimatpåverkande utsläppen.

- Det fina med det här är att vi tar hänsyn till hela livsmedelskedjan och inte bara transportfrågan. Av den klimatpåverkan som en Middagsfridsfamiljs vardagsmiddagar orsakar står transporterna endast för knappt 4 procent. Det här visar att det är vad som hamnar på tallriken som är helt avgörande för klimatbelastningen och inte hur det är transporterat, säger Kicki Theander.

Solvatten är ett nytt svenskt företag vars produkt renar och värmer vatten med solenergi. På så sätt undviks avskogning och utsläppen av växthusgaser minskar.

Bakgrunden till Solvattenprojektet i Kenya är att det råder brist på drickbart vatten i stora delar av Afrika. För att rena det vatten som finns genom att koka det används stora mängder ved. Vedeldningen leder bland annat till avskogning med stora problem som följd – inte bara växthusgasutsläpp utan även jorderosion och minskad biologisk mångfald. De öppna eldarna skapar också lokala hälsoproblem.

Solvattenprojektet använder sig av en innovation från det svenska miljöteknikföretaget Solvatten AB som ger afrikanska hushåll ett nytt sätt att rena vatten med solen som energikälla. Tekniken bygger på vattenbehållare som med hjälp av filter och solens UV-strålar gör vattnet tjänligt, vilket innebär att vattnet inte behöver kokas för att bli rent. Solvattentekniken är en beprövad uppfinning av den svenska mikrobiologen och uppfinnaren Petra Wadström. Efter tio års forskning har Solvatten testats med imponerande resultat.

Det fungerar som så att en tioliters vattendunk läggs ut i solen under två till sex timmar. Det är den tid som krävs för att kunna rena vattnet med hjälp av UV-ljuset och värmen som boxen alstrar. På dunken finns en indikator som slår om vid 55 grader, då vattnet är fritt från e-kolibakterier. En tiolitersdunk kan på detta klimatsparande sätt producera upp till 30 liter dricksvatten per dygn och minska utsläppen av växthusgaser med över 1 ton per behållare och år.

- Middagsfrids investering, som är den hittills enskilt största företagsinvesteringen i Solvatten, innebär att vi nu kan placera ut vattenbehållare i 467 hushåll i Kenya. Utplaceringen beräknas ske i sommar. Dessa behållare beräknas spara in Middagsfrids utsläpp från 2010 inom fem år efter utplaceringen, säger Petra Wadström, Solvattens grundare och vd.

Förra året fick uppfinningen pris av Världsnaturfonden och i Afrika har samarbete inletts med FN (UN HABITAT) för att få ut vattensystemet till länder som Kenya, Mali, Burkina Faso och Etiopien.

För mer information, kontakta:
Kicki Theander, 073-72 811 48, kristina.theander@middagsfrid.se
Petra Wadström, vd, Solvatten, 08-777 29 05
Conor Foley, Business Development Manager, Tricorona Climate Partner, 08-506 88 558.

Senaste nyheter