Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Middagsfrid klimatkompenserar sina varor

https://www.klimatsmart.se/images/news/middagsfrid_logotyp_small200x42c.jpg

Middagsfrid – Sveriges snabbast växande aktör inom hemleverans av matvaror – är först med en lösning för att fullt ut klimatkompensera för sina kunders vardagsmiddagar. Lösningen går ut på att Middagsfrid utan extra kostnad klimatkompenserar för hela kedjan av negativa klimateffekter vilket inkluderar utsläpp som sker såväl vid produktionen av maten som vid transporten av den. Klimatkompenseringen bygger på att Middagsfrid investerar i utsläppsminskningsprojektet Solvatten i Kenya. Projektet använder en innovation från det svenska miljöteknikföretaget Solvatten, är helt nytt och går ut på att rena och värma vatten med solenergi och på så sätt undvika avskogning i Kenya och minska utsläpp av växthusgaser. Middagsfrids klimatinvestering beräknas kompensera alla utsläpp från produktion och transport av den mängd mat som företaget levererar till sina kunder under 2010. Livsmedel har stor klimatpåverkan. Naturvårdsverket har räknat ut att maten som produceras till svenska hushåll varje år orsakar utsläpp motsvarande två ton växthusgaser per person. Den största delen av detta orsakas vid själva produktionen av livsmedel. För de flesta svenska hushållen kommer 30-40 procent av utsläppen från maten. Middagsfrid har tagit fasta på att det går att göra stora klimatbesparingar i svenska kök och fokuserar därför på att få till en så klimatsmart kosthållning som möjligt för sina kunder vad gäller deras vardagsmiddagar. Middagsfrid tittar på hela kedjan vilket inkluderar såväl utsläpp som sker vid produktionen av maten som vid transporten av den samt svinnet, det vill säga mat som slängs. Middagsfrid har därför en stor andel kött från fågel, lamm och vilt i sina recept och dessa avpassas dessutom så att kunderna ska slänga så lite råvaror som möjligt. Genom det här arbetet har Middagsfrid, enligt egna beräkningar, lyckats minska Middagsfridsfamiljens klimatpåverkan av vardagsmiddagarna från 2 500 kilo koldioxid till lite drygt 1 000 kilo koldioxid per år. - Det här är bra men vi är inte nöjda. För att sätta press på oss att minska klimatpåverkan ytterligare så tar vi av vår marginal och gör en klimatinvestering å våra kunders vägnar i Solvattenprojektet. Vi vill helt enkelt göra det dyrt för oss själva att vara klimatbovar och till exempel tvingas hitta goda alternativ till barnfavoriter som ofta är baserade på klimatbomben nötkött, säger Middagsfrids grundare och VD Kicki Theander. Middagsfrids initiativ handlar också om att utmana övriga livsmedelsbranschen att ta ett större klimatansvar. - För att ta ett reellt klimatansvar är det viktigt att se på hela kedjan och inte bara transportfrågan. Av den klimatpåverkan som en Middagsfridsfamiljs vardagsmiddagar orsakar står transporterna endast för knappt 4 procent. Detta visar att det är vad vi äter som är helt avgörande för klimatbelastningen och inte hur det är transporterat vilket är en utbredd missuppfattning, säger Kicki Theander. Middagsfrids klimatkompenseringsprojekt går ut på att företaget gör ett klimatbokslut i slutet av 2010 och gör en klimatinvestering för samtliga leveranser som har skett till företagets kunder. I investeringen inkluderas även utsläppen från Middagsfrids kontorsverksamhet. Investeringen görs i ett helt nytt svenskt klimatprojekt som går ut på att rena och värma vatten med solenergi och på så sätt undvika avskogning i Kenya och minska utsläpp av växthusgaser. Projektet drivs av svenska Tricorona vars verksamhet är inriktad på att att investera i utsläppsreducerandeprojekt för att kunna leverera utsläppsreduktioner till slutkunder. Bakgrunden är att det råder brist på drickbart vatten i stora delar av Afrika. För att rena det vatten som finns genom att koka det används stora mängder ved. Vedeldningen leder bland annat till avskogning med stora problem som följd – inte bara växthusgasutsläpp utan även jorderosion och minskad biologisk mångfald. De öppna eldarna skapar också lokala hälsoproblem. Det aktuella projektet använder sig av en innovation från det svenska miljöteknikföretaget Solvatten som ger invånare ett nytt sätt att rena vatten med solen som energikälla. Tekniken bygger på vattenbehållare som med hjälp av filter och solens UV-strålar gör vattnet tjänligt, vilket innebär att man slipper koka vattnet för att rena det. - Middagsfrids investering gör det möjligt för oss att dra igång Solvattenprojektet på allvar. Vi har testkört det under 2009 och beräkningar visar att projektet kan leda till stora minskningar av växthusgasutsläppen, säger Conor Foley, Business Development Manager på Tricorona Climate Partner. Solvattentekniken är en beprövad uppfinning av den svenska mikrobiologen och uppfinnaren Petra Wadström. Efter tio års forskning har Solvatten testats med imponerande resultat. Bland annat har Solvatten drivit ett pilotförsök i Bungoma i Kenya sedan 2009. - Det nu aktuella projektet med Tricorona och Middagsfrid gör att vi kan få ut vår vattenreningsteknik på allvar. Det känns oerhört inspirerande, säger Petra Wadström, Solvattens grundare och VD. Middagsfrid är en ny het företeelse som har spridit sig snabbt i Sverige. Företaget startades hösten 2007 av före detta managementkonsulten, matentusiasten och trebarnsmamman Kicki Theander och har växt mycket snabbt. Middagsfrid har på bara två och ett halvt år blivit en succé med över 5 000 hushåll med fler än 20 000 personer som prenumererar på företagets färdigplanerade matkassar med tillhörande recept. Idag levererar Middagsfrid till kunder i Danmark och till många av Sveriges största orter. Middagsfrid når idag 53 procent av Sveriges befolkning. Idén är att förenkla middagsbestyren för barnfamiljer och andra hushåll som vill ha bra hemlagad mat lagad från bra råvaror på bordet varje kväll. Middagsfrids kunder får varje vecka, eller varannan vecka om kunden vill, två matkassar fyllda med råvaror levererade till dörren plus 30-minutersrecept för fem middagar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Middagsfrid klimatkompenserar sina varor

2010-04-19
Middagsfrid – Sveriges snabbast växande aktör inom hemleverans av matvaror – är först med en lösning för att fullt ut klimatkompensera för sina kunders vardagsmiddagar. Lösningen går ut på att Middagsfrid utan extra kostnad klimatkompenserar för hela kedjan av negativa klimateffekter vilket inkluderar utsläpp som sker såväl vid produktionen av maten som vid transporten av den. Klimatkompenseringen bygger på att Middagsfrid investerar i utsläppsminskningsprojektet Solvatten i Kenya. Projektet använder en innovation från det svenska miljöteknikföretaget Solvatten, är helt nytt och går ut på att rena och värma vatten med solenergi och på så sätt undvika avskogning i Kenya och minska utsläpp av växthusgaser. Middagsfrids klimatinvestering beräknas kompensera alla utsläpp från produktion och transport av den mängd mat som företaget levererar till sina kunder under 2010.

Livsmedel har stor klimatpåverkan. Naturvårdsverket har räknat ut att maten som produceras till svenska hushåll varje år orsakar utsläpp motsvarande två ton växthusgaser per person. Den största delen av detta orsakas vid själva produktionen av livsmedel. För de flesta svenska hushållen kommer 30-40 procent av utsläppen från maten.

Middagsfrid har tagit fasta på att det går att göra stora klimatbesparingar i svenska kök och fokuserar därför på att få till en så klimatsmart kosthållning som möjligt för sina kunder vad gäller deras vardagsmiddagar. Middagsfrid tittar på hela kedjan vilket inkluderar såväl utsläpp som sker vid produktionen av maten som vid transporten av den samt svinnet, det vill säga mat som slängs. Middagsfrid har därför en stor andel kött från fågel, lamm och vilt i sina recept och dessa avpassas dessutom så att kunderna ska slänga så lite råvaror som möjligt.

Genom det här arbetet har Middagsfrid, enligt egna beräkningar, lyckats minska Middagsfridsfamiljens klimatpåverkan av vardagsmiddagarna från 2 500 kilo koldioxid till lite drygt 1 000 kilo koldioxid per år.

- Det här är bra men vi är inte nöjda. För att sätta press på oss att minska klimatpåverkan ytterligare så tar vi av vår marginal och gör en klimatinvestering å våra kunders vägnar i Solvattenprojektet. Vi vill helt enkelt göra det dyrt för oss själva att vara klimatbovar och till exempel tvingas hitta goda alternativ till barnfavoriter som ofta är baserade på klimatbomben nötkött, säger Middagsfrids grundare och VD Kicki Theander.

Middagsfrids initiativ handlar också om att utmana övriga livsmedelsbranschen att ta ett större klimatansvar.

- För att ta ett reellt klimatansvar är det viktigt att se på hela kedjan och inte bara transportfrågan. Av den klimatpåverkan som en Middagsfridsfamiljs vardagsmiddagar orsakar står transporterna endast för knappt 4 procent. Detta visar att det är vad vi äter som är helt avgörande för klimatbelastningen och inte hur det är transporterat vilket är en utbredd missuppfattning, säger Kicki Theander.

Middagsfrids klimatkompenseringsprojekt går ut på att företaget gör ett klimatbokslut i slutet av 2010 och gör en klimatinvestering för samtliga leveranser som har skett till företagets kunder. I investeringen inkluderas även utsläppen från Middagsfrids kontorsverksamhet.

Investeringen görs i ett helt nytt svenskt klimatprojekt som går ut på att rena och värma vatten med solenergi och på så sätt undvika avskogning i Kenya och minska utsläpp av växthusgaser. Projektet drivs av svenska Tricorona vars verksamhet är inriktad på att att investera i utsläppsreducerandeprojekt för att kunna leverera utsläppsreduktioner till slutkunder.

Bakgrunden är att det råder brist på drickbart vatten i stora delar av Afrika. För att rena det vatten som finns genom att koka det används stora mängder ved. Vedeldningen leder bland annat till avskogning med stora problem som följd – inte bara växthusgasutsläpp utan även jorderosion och minskad biologisk mångfald. De öppna eldarna skapar också lokala hälsoproblem.

Det aktuella projektet använder sig av en innovation från det svenska miljöteknikföretaget Solvatten som ger invånare ett nytt sätt att rena vatten med solen som energikälla. Tekniken bygger på vattenbehållare som med hjälp av filter och solens UV-strålar gör vattnet tjänligt, vilket innebär att man slipper koka vattnet för att rena det.

- Middagsfrids investering gör det möjligt för oss att dra igång Solvattenprojektet på allvar. Vi har testkört det under 2009 och beräkningar visar att projektet kan leda till stora minskningar av växthusgasutsläppen, säger Conor Foley, Business Development Manager på Tricorona Climate Partner.

Solvattentekniken är en beprövad uppfinning av den svenska mikrobiologen och uppfinnaren Petra Wadström. Efter tio års forskning har Solvatten testats med imponerande resultat. Bland annat har Solvatten drivit ett pilotförsök i Bungoma i Kenya sedan 2009.

- Det nu aktuella projektet med Tricorona och Middagsfrid gör att vi kan få ut vår vattenreningsteknik på allvar. Det känns oerhört inspirerande, säger Petra Wadström, Solvattens grundare och VD.

Middagsfrid är en ny het företeelse som har spridit sig snabbt i Sverige. Företaget startades hösten 2007 av före detta managementkonsulten, matentusiasten och trebarnsmamman Kicki Theander och har växt mycket snabbt. Middagsfrid har på bara två och ett halvt år blivit en succé med över 5 000 hushåll med fler än 20 000 personer som prenumererar på företagets färdigplanerade matkassar med tillhörande recept. Idag levererar Middagsfrid till kunder i Danmark och till många av Sveriges största orter. Middagsfrid når idag 53 procent av Sveriges befolkning.

Idén är att förenkla middagsbestyren för barnfamiljer och andra hushåll som vill ha bra hemlagad mat lagad från bra råvaror på bordet varje kväll. Middagsfrids kunder får varje vecka, eller varannan vecka om kunden vill, två matkassar fyllda med råvaror levererade till dörren plus 30-minutersrecept för fem middagar.

Senaste nyheter