Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Mer fjärrvärme och fjärrkyla under 2012

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96.jpg

Svensk Fjärrvärme sammanställer statistik över levererad fjärrvärme och fjärrkyla varje år. Nu är sammanställningen för 2012 klar. Under 2012 ökade fjärrvärmeleveranserna med nästan 5 procent jämfört med året innan, till närmare 53 TWh. Fjärrkyla är en betydligt mindre produkt än fjärrvärme. Utbyggnaden av fjärrkyla som varit stor de senaste åren har mattats av, dock ökar antalet företag som levererar fjärrkyla varje år. År 2012 var ett ”normalkallt” år. Svensk Fjärrvärmes medlemsföretag försåg då svenska folket med 52,8 TWH effektiv fjärrvärme, drygt hälften av uppvärmningen i Sverige. Det är en ökning med nästan 5 procent, jämfört med 2011 som i sin tur var ett ganska varmt år. Medan fjärrvärmen värmer en stor del av Sverige är fjärrkyla ännu inte en produkt för ”var man”. Kunderna är framför allt större kontors- och centrumfastigheter men även sjukhus. Utbyggnaden av fjärrkyla tog ett stort kliv 2009, då flera nya företag tillkom som leverantörer och många större leverantörer satsade på utbyggnad. Sedan dess har leveranserna fortsatt att öka, men i långsam takt. Varje år kommer det till något företag som bygger nät för fjärrkyla för att kunna erbjuda sina kunder behaglig inomhustemperatur året om. Förra året levererade totalt 34 företag totalt 898 GWh fjärrkyla, en liten ökning jämfört med året innan. År 2012 var Gotlands Energi ny leverantör och i år ska även Kristianstad börja leverera fjärrkyla. Där byggs ett helt nytt fjärrkylenät och enligt planen ska de första leveranserna kunna komma igång i november.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Mer fjärrvärme och fjärrkyla under 2012

2013-08-02
Svensk Fjärrvärme sammanställer statistik över levererad fjärrvärme och fjärrkyla varje år. Nu är sammanställningen för 2012 klar. Under 2012 ökade fjärrvärmeleveranserna med nästan 5 procent jämfört med året innan, till närmare 53 TWh. Fjärrkyla är en betydligt mindre produkt än fjärrvärme. Utbyggnaden av fjärrkyla som varit stor de senaste åren har mattats av, dock ökar antalet företag som levererar fjärrkyla varje år.

År 2012 var ett ”normalkallt” år. Svensk Fjärrvärmes medlemsföretag försåg då svenska folket med 52,8 TWH effektiv fjärrvärme, drygt hälften av uppvärmningen i Sverige. Det är en ökning med nästan 5 procent, jämfört med 2011 som i sin tur var ett ganska varmt år.

Medan fjärrvärmen värmer en stor del av Sverige är fjärrkyla ännu inte en produkt för ”var man”. Kunderna är framför allt större kontors- och centrumfastigheter men även sjukhus. Utbyggnaden av fjärrkyla tog ett stort kliv 2009, då flera nya företag tillkom som leverantörer och många större leverantörer satsade på utbyggnad. Sedan dess har leveranserna fortsatt att öka, men i långsam takt.

Varje år kommer det till något företag som bygger nät för fjärrkyla för att kunna erbjuda sina kunder behaglig inomhustemperatur året om. Förra året levererade totalt 34 företag totalt 898 GWh fjärrkyla, en liten ökning jämfört med året innan.

År 2012 var Gotlands Energi ny leverantör och i år ska även Kristianstad börja leverera fjärrkyla. Där byggs ett helt nytt fjärrkylenät och enligt planen ska de första leveranserna kunna komma igång i november.

Senaste nyheter