Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Mer biogas till Stockholm

https://www.klimatsmart.se/images/news/stockholm_gas_logo_88x120.jpg

SL (Storstockholms Lokaltrafik) utökar inköpen av gas till sina fordon från Stockholm Gas. Avtal finns nu om långsiktiga leveranser till nya bussdepåer i Frihamnen och på Lidingö. Även rörledningar byggs för närvarande för att klara leveranserna till de nya bussdepåerna i enlighet med de avtal som nu blivit klara. Utvecklingen av fordonsgas i Stockholm blir mer och mer konkret. För några månader sedan slöt SL avtal med Stockholm Gas om leveranser av gas till SL:s bussdepå, som byggs nu i Gubbängen. Stockholm Gas har just dragit nya gasrör under Örbyleden vid Gubbängens IP. Arbetet pågår med full kraft för rörledningar från den biogasanläggning som ska byggas i Skarpnäck. Denna anläggning kommer att producera 100 GWh biogas årligen, vilket innebär en fördubbling av kapaciteten i Stockholm. Biogasen baseras på restprodukter och jordbruksgrödor. Förhandlingar förs om ytterligare produktion, baserad på stockholmarnas matavfall. - Avtalet med Stockholm Gas är ytterligare ett steg mot SL:s mål att erbjuda stockholmarna en kollektivtrafik som drivs enbart med förnybara bränslen. Vårt mål är en SL-trafik som är helt klimatneutral, säger Göran Gunnarsson, SL:s vd. - SL:s behov av stora gasvolymer ger också marknaden för fordonsgas i Stockholm en möjlighet till en nödvändig förstärkning av infrastrukturen i form av distributionsnät och biogasanläggningar, säger Stockholm Gas vd, Mathias Edstedt. SL ser det som en global angelägenhet att främja och utveckla användningen av biogas i kollektivtrafiken i syfte att minska utsläppen av skadliga växthusgaser och få en renare miljö. Tillsammans med 12 partners i Östersjöregionen har SL därför initierat the Baltic Biogas Bus project. Projektet ska bana väg för en ökad användning av biogasbussar i kollektivtrafiken i hela Östersjöregionen och är delvis EU-finansierat. För ytterligare information kontakta: Lennart Hallgren, SL, 08-686 1401 Mathias Edstedt, vd Stockholm Gas, 08-671 7489.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Mer biogas till Stockholm

2009-11-03
SL (Storstockholms Lokaltrafik) utökar inköpen av gas till sina fordon från Stockholm Gas. Avtal finns nu om långsiktiga leveranser till nya bussdepåer i Frihamnen och på Lidingö. Även rörledningar byggs för närvarande för att klara leveranserna till de nya bussdepåerna i enlighet med de avtal som nu blivit klara.

Utvecklingen av fordonsgas i Stockholm blir mer och mer konkret. För några månader sedan slöt SL avtal med Stockholm Gas om leveranser av gas till SL:s bussdepå, som byggs nu i Gubbängen. Stockholm Gas har just dragit nya gasrör under Örbyleden vid Gubbängens IP. Arbetet pågår med full kraft för rörledningar från den biogasanläggning som ska byggas i Skarpnäck. Denna anläggning kommer att producera 100 GWh biogas årligen, vilket innebär en fördubbling av kapaciteten i Stockholm. Biogasen baseras på restprodukter och jordbruksgrödor. Förhandlingar förs om ytterligare produktion, baserad på stockholmarnas matavfall.

- Avtalet med Stockholm Gas är ytterligare ett steg mot SL:s mål att erbjuda stockholmarna en kollektivtrafik som drivs enbart med förnybara bränslen. Vårt mål är en SL-trafik som är helt klimatneutral, säger Göran Gunnarsson, SL:s vd.

- SL:s behov av stora gasvolymer ger också marknaden för fordonsgas i Stockholm en möjlighet till en nödvändig förstärkning av infrastrukturen i form av distributionsnät och biogasanläggningar, säger Stockholm Gas vd, Mathias Edstedt.

SL ser det som en global angelägenhet att främja och utveckla användningen av biogas i kollektivtrafiken i syfte att minska utsläppen av skadliga växthusgaser och få en renare miljö. Tillsammans med 12 partners i Östersjöregionen har SL därför initierat the Baltic Biogas Bus project. Projektet ska bana väg för en ökad användning av biogasbussar i kollektivtrafiken i hela Östersjöregionen och är delvis EU-finansierat.

För ytterligare information kontakta:
Lennart Hallgren, SL, 08-686 1401
Mathias Edstedt, vd Stockholm Gas, 08-671 7489.
Källor: Stockholm Gas, SL

Senaste nyheter