Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Maud Olofsson hyllade vindkraft i Piteå

https://www.klimatsmart.se/images/news/energinytt.se150x54.jpg

Regeringens beslut kring Svevinds vindkraftpark i Markbygden är viktigt för hela Sverige. Det slog närings- och energiminister Maud Olofsson fast vid ett besök i Piteå bara fem dagar efter regeringens avgörande beslut i tillåtlighetsfrågan. Det var Centerpartiet som hade bjudit in henne till en lunch på Piteå stadshotell, tillsammans med Företagarna. Eftersom många företagare var på plats handlade mötet till stora delar om vad regeringen har gjort på näringslivsområdet, men Maud Olofsson passade också på att lyfta fram de aktuella vindkraftfrågorna. - Det var någon som lite skämtsamt sa när jag kom att ”du tordes väl inte komma hit innan du tagit beslut om vindkraftparken” – och visst är det ett otroligt positivt beslut för en trygg energiförsörjning i framtiden, konstaterade hon och tillade: - Jag hoppas att det också kommer att leda till lokal produktion av vindkraftverk här i Piteå, något som jag igår diskuterade med landshövdingen. Hon pekar på vindkraftens betydelse i energi- och klimatuppgörelsen, för att få en utökad produktion av förnyelsebar energi. - Det är också en jättemöjlighet för landsbygden, säger Maud Olofsson, som menar att utbyggnaden av vindkraften både genererar jobb och ersättningar. Maud Olofsson lyfte också fram det uppdrag hon gett Elmarknadsinspektionen att utreda timvis mätning av hushållens elförbrukning, vilket hon tror kan leda till besparing av både energi och pengar. - På sikt handlar det även om smarta mätare och intelligenta nät samt om hushållsapparater som stängs ned om det blir en alltför hög energiförbrukning. Erik Lindbäck, lokal byggföretagare, passade under Maud Olofssons besök på att lämna en uppmaning om att trycka på knappen för Norrbotniabanan. - I vår kommer ett beslut om en långsiktig infrastrukturplan. Min ambition är att Norrbotniabanan är nästa steg, men då måste jag få hjälp av det lokala näringslivet, som måste stå på tå och visa hur viktig den är för godstrafiken. Annars kommer frågan att fortsätta ställas om varför man ska bygga Norrbotniabanan när det är så lite folk som bor här, svarade Maud Olofsson. Mötet avslutades med att kommunens utvecklingschef Helene Röckner bjöd in ministern till ytterligare ett besök i Piteå för att se närmare på bland annat de kreativa näringarna medan Jonas Lundmark och Stefan Lundmark från kommunens vindkraftcentrum överlämnade ett vindkraftverk av glas tillverkat av glasblåsaren Linda Isaksson i Piteå. Läs mer på www.energinytt.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Maud Olofsson hyllade vindkraft i Piteå

2010-03-09
Regeringens beslut kring Svevinds vindkraftpark i Markbygden är viktigt för hela Sverige. Det slog närings- och energiminister Maud Olofsson fast vid ett besök i Piteå bara fem dagar efter regeringens avgörande beslut i tillåtlighetsfrågan. Det var Centerpartiet som hade bjudit in henne till en lunch på Piteå stadshotell, tillsammans med Företagarna.

Eftersom många företagare var på plats handlade mötet till stora delar om vad regeringen har gjort på näringslivsområdet, men Maud Olofsson passade också på att lyfta fram de aktuella vindkraftfrågorna.

- Det var någon som lite skämtsamt sa när jag kom att ”du tordes väl inte komma hit innan du tagit beslut om vindkraftparken” – och visst är det ett otroligt positivt beslut för en trygg energiförsörjning i framtiden, konstaterade hon och tillade:

- Jag hoppas att det också kommer att leda till lokal produktion av vindkraftverk här i Piteå, något som jag igår diskuterade med landshövdingen.

Hon pekar på vindkraftens betydelse i energi- och klimatuppgörelsen, för att få en utökad produktion av förnyelsebar energi.

- Det är också en jättemöjlighet för landsbygden, säger Maud Olofsson, som menar att utbyggnaden av vindkraften både genererar jobb och ersättningar.

Maud Olofsson lyfte också fram det uppdrag hon gett Elmarknadsinspektionen att utreda timvis mätning av hushållens elförbrukning, vilket hon tror kan leda till besparing av både energi och pengar.

- På sikt handlar det även om smarta mätare och intelligenta nät samt om hushållsapparater som stängs ned om det blir en alltför hög energiförbrukning.
Erik Lindbäck, lokal byggföretagare, passade under Maud Olofssons besök på att lämna en uppmaning om att trycka på knappen för Norrbotniabanan.

- I vår kommer ett beslut om en långsiktig infrastrukturplan. Min ambition är att Norrbotniabanan är nästa steg, men då måste jag få hjälp av det lokala näringslivet, som måste stå på tå och visa hur viktig den är för godstrafiken. Annars kommer frågan att fortsätta ställas om varför man ska bygga Norrbotniabanan när det är så lite folk som bor här, svarade Maud Olofsson.

Mötet avslutades med att kommunens utvecklingschef Helene Röckner bjöd in ministern till ytterligare ett besök i Piteå för att se närmare på bland annat de kreativa näringarna medan Jonas Lundmark och Stefan Lundmark från kommunens vindkraftcentrum överlämnade ett vindkraftverk av glas tillverkat av glasblåsaren Linda Isaksson i Piteå.

Läs mer på www.energinytt.se.

Senaste nyheter