Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Massproduktion av KRAV-märkt musselmjöl

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav250x172pa.jpg

I början av september invigdes Sveriges första storskaliga försöksanläggning för produktion av musselmjöl på ön Orust, Bohuslän. Att framställa musselmjöl är viktigt för det ekologiska kretsloppet och för KRAV innebär det ett steg närmre visionen att animaliskt protein i foder ska komma från ekologiskt hållbara alternativ. 75 personer kom på invigningen och projektledaren Odd Lindahl, docent i marin ekologi, är nöjd: – Det roligaste var att det var så stor spridning på besökarna, allt från myndighetspersoner, till äggproducenter och forskare, säger han. På kort sikt är förhoppningen att anläggningen ska fungera rent tekniskt och därefter hoppas Odd Lindahl att alla som anmält intresse för att testa och använda musselmjöl som en högkvalitativ proteinkälla i fodret också börjar göra det. – Vi vet att musselmjölet är eftertraktat i foder till höns, kyckling, gris, regnbåge, röding och berggylta, säger Odd Lindahl men poängterar att om produktionen av musselmjöl ska etableras ordentligt så måste musselodlaren få ersättning för det miljöarbete som görs. – Jag hoppas verkligen att konceptet agro-aqua kretsloppet erövrar världen så att övergödningen i kustvatten minskas med hjälp av musselodling och att värdefulla näringsämnen i form av kväve och fosfor via musslor återförs från hav till land och omvandlas till värdefullt musselmjöl, säger Odd Lindahl. En stor del av överskottsnäringen i kustvatten kommer från jordbruk. Med hjälp av musslor kan näringen återföras till jordbruket i form av foder eller gödning. Musslor är en viktig del i det naturliga kretsloppet och odling av musslor en metod för att minska övergödningen i haven. Musslorna lever av växtplankton som i sin tur tar upp näringsämnen som till exempel kväve och fosfor. En enda mussla kan under goda förhållanden filtrera fem till nio liter vatten per timme. Det innebär att när musslorna skördas återförs näringen från hav till land. Försöksanläggningen på Orust är den första i Sverige. Förhoppningen är att den till en början ska producera minst tio ton musselmjöl per år (räcker till ca 6000 värphöns) och sedan fördubbla produktionen. För tio ton musselmjöl krävs 400 ton färska musslor. I första hand används restmusslor som uppstår vid produktion av matmusslor. För mer information, kontakta: Kristin Cooper, 018-17 45 06, 070-665 95 30, kristin.cooper@krav.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Massproduktion av KRAV-märkt musselmjöl

2011-09-14
I början av september invigdes Sveriges första storskaliga försöksanläggning för produktion av musselmjöl på ön Orust, Bohuslän.

Att framställa musselmjöl är viktigt för det ekologiska kretsloppet och för KRAV innebär det ett steg närmre visionen att animaliskt protein i foder ska komma från ekologiskt hållbara alternativ. 75 personer kom på invigningen och projektledaren Odd Lindahl, docent i marin ekologi, är nöjd:

– Det roligaste var att det var så stor spridning på besökarna, allt från myndighetspersoner, till äggproducenter och forskare, säger han.

På kort sikt är förhoppningen att anläggningen ska fungera rent tekniskt och därefter hoppas Odd Lindahl att alla som anmält intresse för att testa och använda musselmjöl som en högkvalitativ proteinkälla i fodret också börjar göra det.

– Vi vet att musselmjölet är eftertraktat i foder till höns, kyckling, gris, regnbåge, röding och berggylta, säger Odd Lindahl men poängterar att om produktionen av musselmjöl ska etableras ordentligt så måste musselodlaren få ersättning för det miljöarbete som görs.

– Jag hoppas verkligen att konceptet agro-aqua kretsloppet erövrar världen så att övergödningen i kustvatten minskas med hjälp av musselodling och att värdefulla näringsämnen i form av kväve och fosfor via musslor återförs från hav till land och omvandlas till värdefullt musselmjöl, säger Odd Lindahl. En stor del av överskottsnäringen i kustvatten kommer från jordbruk. Med hjälp av musslor kan näringen återföras till jordbruket i form av foder eller gödning.

Musslor är en viktig del i det naturliga kretsloppet och odling av musslor en metod för att minska övergödningen i haven. Musslorna lever av växtplankton som i sin tur tar upp näringsämnen som till exempel kväve och fosfor. En enda mussla kan under goda förhållanden filtrera fem till nio liter vatten per timme. Det innebär att när musslorna skördas återförs näringen från hav till land.

Försöksanläggningen på Orust är den första i Sverige. Förhoppningen är att den till en början ska producera minst tio ton musselmjöl per år (räcker till ca 6000 värphöns) och sedan fördubbla produktionen. För tio ton musselmjöl krävs 400 ton färska musslor. I första hand används restmusslor som uppstår vid produktion av matmusslor.

För mer information, kontakta:
Kristin Cooper, 018-17 45 06, 070-665 95 30, kristin.cooper@krav.se.
Källa: KRAV

Senaste nyheter