Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Martinsons bygger skola i Norge

https://www.klimatsmart.se/images/news/skola250x140.jpg

En skola som är vänlig mot både miljön och eleverna byggs just nu i den norska trästaden Bergen. Martinsons levererar limträstomme, pelare och balkar till bygget på uppdrag av Skanska. Norge är ett föregångsland när det gäller att bygga nytt och miljövänligt i trä. Bergen är en av städerna som profilerat sig starkast som trästad vid sidan av Stavanger och Trondheim. Just nu byggs där Søreide skola för omkring 520 barn i grundskoleåldern. – Det finns många fördelar med att bygga skolor i trä. Det är inte bara skonsamt för miljön, utan skapar även en bra innemiljö för barnen som ska gå där, säger Knut-Arne Johansen, säljansvarig massivträ och broar hos Martinsons norska samarbetspartner Splitkon. Skolan består av flera delar, däribland en kafeteria, en aula och en idrottshall som även kan användas på kvällarna. För arkitekturen står det norska kontoret Asplan Viak som gjort sig känt för miljövänliga lösningar. Skolhuset är ganska traditionell till sin utformning, men det som skiljer den från många svenska byggnader är att man låter träet vara en estetiskt bärande beståndsdel genom att klä huset i limträ. Nivåskillnader i taket bidrar också till ett lekfullt intryck. – Det har varit ett utmanande projekt eftersom varje sektion i huset är olika, då får man tänka till i dimensioneringen. Det gillar jag, säger Niclas Kjell, konstruktör och projektledare på Martinsons. Leveranserna från Martinsons påbörjas nu i december och slutförs i januari. Skolan förväntas stå färdig inför skolstarten hösten 2013. Mer information, kontakta: Niclas Kjell, konstruktör och projektledar, Martinssons, 0914-208 68, niclas.kjell@martinsons.se Knut-Arne Johansen, försäljningsansvarig massivträ/broar Splitkon, +47 415 36 690, knut-arne.johansen@splitkon.no.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Martinsons bygger skola i Norge

2012-12-04
En skola som är vänlig mot både miljön och eleverna byggs just nu i den norska trästaden Bergen. Martinsons levererar limträstomme, pelare och balkar till bygget på uppdrag av Skanska.

Norge är ett föregångsland när det gäller att bygga nytt och miljövänligt i trä. Bergen är en av städerna som profilerat sig starkast som trästad vid sidan av Stavanger och Trondheim. Just nu byggs där Søreide skola för omkring 520 barn i grundskoleåldern.

– Det finns många fördelar med att bygga skolor i trä. Det är inte bara skonsamt för miljön, utan skapar även en bra innemiljö för barnen som ska gå där, säger Knut-Arne Johansen, säljansvarig massivträ och broar hos Martinsons norska samarbetspartner Splitkon.

Skolan består av flera delar, däribland en kafeteria, en aula och en idrottshall som även kan användas på kvällarna. För arkitekturen står det norska kontoret Asplan Viak som gjort sig känt för miljövänliga lösningar.

Skolhuset är ganska traditionell till sin utformning, men det som skiljer den från många svenska byggnader är att man låter träet vara en estetiskt bärande beståndsdel genom att klä huset i limträ. Nivåskillnader i taket bidrar också till ett lekfullt intryck.

– Det har varit ett utmanande projekt eftersom varje sektion i huset är olika, då får man tänka till i dimensioneringen. Det gillar jag, säger Niclas Kjell, konstruktör och projektledare på Martinsons.

Leveranserna från Martinsons påbörjas nu i december och slutförs i januari. Skolan förväntas stå färdig inför skolstarten hösten 2013.

Mer information, kontakta:
Niclas Kjell, konstruktör och projektledar, Martinssons, 0914-208 68, niclas.kjell@martinsons.se
Knut-Arne Johansen, försäljningsansvarig massivträ/broar Splitkon, +47 415 36 690, knut-arne.johansen@splitkon.no.
Källa: Martinsons

Senaste nyheter