Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Markägarens nya roll i skogsbevarandet

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Genom webbplatsen Min naturvård står myndigheterna till tjänst med information, kunskap och råd. Istället för uppsökande verksamhet koncentrerar sig nu myndigheterna i fem områden i landet på att informera om naturvärden i skogen samt ser till att det formella arbetet med skyddet blir gjort. I fem områden i landet (se lista nedan) inleder Skogsstyrelsen, länsstyrelserna och Naturvårdsverket ett femårigt arbete på uppdrag av regeringen, det s.k. Kometprogrammet. Ambitionen är att skogsägarnas engagemang och initiativ ska leda till att fler värdefulla skogar skyddas. – Vad som i slutänden avgör Kometprogrammets framgång är att markägarna skaffar sig kunskap och funderar på vilka värdefulla skogsmiljöer de har och faktiskt skickar in en intresseanmälan, säger projektledaren Tove Thomasson. – En av projektets viktigaste uppgifter de närmaste åren är därför att underlätta för markägare att hitta information om värdefull natur som bör skyddas. De skyddsformer som markägaren kan välja mellan är: frivilliga avsättningar, naturvårdsavtal, biotopskyddsområde eller naturreservat. – Idag öppnar vår webbplats, säger Tove Thomasson. Nu är det alltså öppet för markägarna att skicka in sina förslag på områden som man önskar skydda. Förutom webbplatsen kommer det att finnas ett regionalt anpassat informationsmaterial som berättar om hur arbetet med att skydda värdefull natur går till och vilka skogsmiljöer som är särskilt skyddsvärda, avslutar Tove Thomasson. De fem områden som ingår i satsningen är: * Västerbottens kustland (Nordmalings, Bjurholms, Vännäs, Vindelns, Umeå och Robertsfors kommuner). Södra Hälsingland (Bollnäs, Söderhamns och Ovanåkers kommuner) * Dalsland (Dals-Eds, Bengtsfors, Åmåls, Melleruds och Färgelanda kommuner samt församlingarna Frändefors, Brålanda, Gestad och Sundals Ryr i Vänersborgs kommun) * Kronobergs län (samtliga kommuner) * Östra Skåne (Bromölla, Hässleholms, Kristianstads, Osby, Simrishamns, Tomelilla och Östra Göinge kommuner)

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Markägarens nya roll i skogsbevarandet

2010-05-24
Genom webbplatsen Min naturvård står myndigheterna till tjänst med information, kunskap och råd. Istället för uppsökande verksamhet koncentrerar sig nu myndigheterna i fem områden i landet på att informera om naturvärden i skogen samt ser till att det formella arbetet med skyddet blir gjort. I fem områden i landet (se lista nedan) inleder Skogsstyrelsen, länsstyrelserna och Naturvårdsverket ett femårigt arbete på uppdrag av regeringen, det s.k. Kometprogrammet. Ambitionen är att skogsägarnas engagemang och initiativ ska leda till att fler värdefulla skogar skyddas.

– Vad som i slutänden avgör Kometprogrammets framgång är att markägarna skaffar sig kunskap och funderar på vilka värdefulla skogsmiljöer de har och faktiskt skickar in en intresseanmälan, säger projektledaren Tove Thomasson.

– En av projektets viktigaste uppgifter de närmaste åren är därför att underlätta för markägare att hitta information om värdefull natur som bör skyddas. De skyddsformer som markägaren kan välja mellan är: frivilliga avsättningar, naturvårdsavtal, biotopskyddsområde eller naturreservat.

– Idag öppnar vår webbplats, säger Tove Thomasson. Nu är det alltså öppet för markägarna att skicka in sina förslag på områden som man önskar skydda. Förutom webbplatsen kommer det att finnas ett regionalt anpassat informationsmaterial som berättar om hur arbetet med att skydda värdefull natur går till och vilka skogsmiljöer som är särskilt skyddsvärda, avslutar Tove Thomasson.

De fem områden som ingår i satsningen är:
* Västerbottens kustland (Nordmalings, Bjurholms, Vännäs, Vindelns, Umeå och Robertsfors kommuner).
Södra Hälsingland (Bollnäs, Söderhamns och Ovanåkers kommuner)
* Dalsland (Dals-Eds, Bengtsfors, Åmåls, Melleruds och Färgelanda kommuner samt församlingarna Frändefors, Brålanda, Gestad och Sundals Ryr i Vänersborgs kommun)
* Kronobergs län (samtliga kommuner)
* Östra Skåne (Bromölla, Hässleholms, Kristianstads, Osby, Simrishamns, Tomelilla och Östra Göinge kommuner)

Senaste nyheter