Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Manual för certifiering av stadsdelar

https://www.klimatsmart.se/images/news/sgbc63x100.jpg

I Sverige finns en gedigen kunskapsbank om hållbar stadsutveckling hos konsulter, arkitekter, forskare, kommuner, byggherrar, energibolag, leverantörer m.fl. Dessa aktörer är alla viktiga vid utvecklingen av hållbara stadsdelar, men hur ska man få dem att sträva åt samma håll? Att använda system för hållbarhetscertifiering av stadsdelar är en bra lösning. Sweden Green Building Council ska ta fram en svensk manual för det brittiska systemet BREEAM Communities och utveckla ett svenskt ramverk för hållbar stadsutveckling tillsammans med projektet Hållbarhetscertifiering av stadsdelar, HCS. - Det finns ett stort intresse hos många olika aktörer i Sverige att börja använda certifieringssystem för stadsdelar. Vi ser fram mot att fortsätta arbetet tillsammans med alla engagerade människor i projektet HCS. Det säger Bengt Wånggren, VD på Sweden Green Building Council. Sweden Green Building Council, SGBC, har fattat beslut om att ta fram en svensk manual för BREEAM Communities. Diligentia certifierar för närvarande sin stadsdel Masthusen enligt BREEAM Communities och Peab använder just nu samma verktyg i Varvsstaden. Båda företagen kommer att bidra med sina kunskaper och erfarenheter när SGBC anpassar manualen till svenska förhållanden. BREEAM Communities är ett certifieringssystem för planskedet som kan översättas och vars normer kan anpassas till svenska. Verktyget bidrar till att alla i certifieringsprocessen har samma målbild och säkerställer att man aktivt redovisar hållbarhetsaspekter och tar ställning till dem i tid. Olika projektgrupper, så kallade ”betatestare”, ska utvärdera en betaversion av den svenska manualen. Arbetet drivs inom ramen för projektet Hållbarhetscertifiering av stadsdelar, HCS. Det finns många önskemål om att på sikt ha ett svenskt eller svenskanpassat certifieringssystem för både planskede, byggskede, förvaltning, fortsatt utveckling och uppföljning. Innan ett svenskt certifieringssystem för stadsdelar kan utvecklas, som uppfyller branschens önskemål för alla skeden, ska aktörer i projektet HCS i ett nationellt ramverk definiera hållbar stadsutveckling. Det nationella ramverket ska struktureras så att det täcker in både utveckling av nya områden och förnyelse, förtätning eller utbyggnad av befintliga områden. Ramverket utvecklas genom att SGBC tillsammans med kommuner arrangerar workshops i hela landet. För mer information, kontakta: Ann-Kristin Karlsson, projektledare HCS, Sweden Green Building Council, ann-kristin.karlsson@sgbc.se, 070–939 08 34.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Manual för certifiering av stadsdelar

2013-01-16
I Sverige finns en gedigen kunskapsbank om hållbar stadsutveckling hos konsulter, arkitekter, forskare, kommuner, byggherrar, energibolag, leverantörer m.fl. Dessa aktörer är alla viktiga vid utvecklingen av hållbara stadsdelar, men hur ska man få dem att sträva åt samma håll? Att använda system för hållbarhetscertifiering av stadsdelar är en bra lösning. Sweden Green Building Council ska ta fram en svensk manual för det brittiska systemet BREEAM Communities och utveckla ett svenskt ramverk för hållbar stadsutveckling tillsammans med projektet Hållbarhetscertifiering av stadsdelar, HCS.

- Det finns ett stort intresse hos många olika aktörer i Sverige att börja använda certifieringssystem för stadsdelar. Vi ser fram mot att fortsätta arbetet tillsammans med alla engagerade människor i projektet HCS. Det säger Bengt Wånggren, VD på Sweden Green Building Council.

Sweden Green Building Council, SGBC, har fattat beslut om att ta fram en svensk manual för BREEAM Communities. Diligentia certifierar för närvarande sin stadsdel Masthusen enligt BREEAM Communities och Peab använder just nu samma verktyg i Varvsstaden. Båda företagen kommer att bidra med sina kunskaper och erfarenheter när SGBC anpassar manualen till svenska förhållanden.

BREEAM Communities är ett certifieringssystem för planskedet som kan översättas och vars normer kan anpassas till svenska. Verktyget bidrar till att alla i certifieringsprocessen har samma målbild och säkerställer att man aktivt redovisar hållbarhetsaspekter och tar ställning till dem i tid. Olika projektgrupper, så kallade ”betatestare”, ska utvärdera en betaversion av den svenska manualen. Arbetet drivs inom ramen för projektet Hållbarhetscertifiering av stadsdelar, HCS.

Det finns många önskemål om att på sikt ha ett svenskt eller svenskanpassat certifieringssystem för både planskede, byggskede, förvaltning, fortsatt utveckling och uppföljning. Innan ett svenskt certifieringssystem för stadsdelar kan utvecklas, som uppfyller branschens önskemål för alla skeden, ska aktörer i projektet HCS i ett nationellt ramverk definiera hållbar stadsutveckling. Det nationella ramverket ska struktureras så att det täcker in både utveckling av nya områden och förnyelse, förtätning eller utbyggnad av befintliga områden. Ramverket utvecklas genom att SGBC tillsammans med kommuner arrangerar workshops i hela landet.

För mer information, kontakta:
Ann-Kristin Karlsson, projektledare HCS, Sweden Green Building Council, ann-kristin.karlsson@sgbc.se, 070–939 08 34.

Senaste nyheter