Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Mannautställning på Etnografiska muséet

https://www.klimatsmart.se/images/news/etnografiska_museet_250x111.jpg

Manna - en annorlunda utställning om mat är en utställning för alla sinnen om sambanden mellan mat och miljö och vårt underskattade beroende av naturen. Efter att under våren visats i både Washington DC och Härnösand ställs nu Mannautställningen ut på Etnografiska museet i Stockholm under september och oktober. Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet är en av initiativtagarna till utställningen. Mannautställningen lyfter fram vårt beroende av naturen i en tid av ökande urbanisering. Temat för utställningen är mat och miljö med särskilt fokus på forskning om så kallade ekosystemtjänster; de gratistjänster naturen gör som är till nytta för oss människor, direkt eller indirekt. Det handlar till exempel om funktioner i naturen som gör så att växter pollineras och grödor växer; att mikroorganismer frigör näringsämnen och bryter ned föroreningar i mark och vatten; att klimatet hålls stabilt; att vattnets kretslopp fungerar och att vi får en rad estetiska och kulturella värden. Utifrån olika maträtter guidar utställningen besökaren bakåt steg för steg i produktionskedjorna. Utställningen går så att säga från limpa till ax; från hamburgarens nötkött till det vatten som behövdes för att producera det foder som kon åt; från vårt morgonkaffe till de insekter som pollinerade bönorna på andra sidan jordklotet. Utställningen som tagits fram i samarbete mellan Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, Albaeco och Naturens hus visades första gången 2004 och har sedan dess varit ute på turné. Den har hittills visats på ett tiotal ställen runt om i landet, och en internationell lansering har nyligen inletts med visningar i Washington DC och Köpenhamn. I samband med Mannautställningen är det också premiär för Carolas MatMekka på Etnografiska museet - ett nytt restaurangkoncept med fokus på rena råvaror, rättvisa villkor och närodlade produkter i en skön krock mellan svensk allmoge och all världens mat. Du får träffa matinspiratören och eko-kocken Carola Magnusson som är känd från TV4s Matakuten samt provsmaka vad den nya restaurangen har att erbjuda. För mer information: Louise Hård af Segerstad Albaeco/Mannautställningen 070-713 16 90, louise@albaeco.com Ellika Hermansson Török Stockholm Resilience Centre/Mannautställningen 073-707 85 47 Carola Magnusson 0702-583402 Anders Björklund, museichef på Etnografiska museet 0708-700299 Tina Candell, kommunikatör Etnografiska museet 0703-167315, tina.candell@etnografiska.se Restaurangen MatMekka och utställningen Manna öppnar för allmänheten tisdag 1 september 2009. MatMekka har öppet måndag - söndag kl 11-17. Utställningen visas tom sista oktober.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Mannautställning på Etnografiska muséet

2009-08-29
Manna - en annorlunda utställning om mat är en utställning för alla sinnen om sambanden mellan mat och miljö och vårt underskattade beroende av naturen. Efter att under våren visats i både Washington DC och Härnösand ställs nu Mannautställningen ut på Etnografiska museet i Stockholm under september och oktober. Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet är en av initiativtagarna till utställningen.

Mannautställningen lyfter fram vårt beroende av naturen i en tid av ökande urbanisering. Temat för utställningen är mat och miljö med särskilt fokus på forskning om så kallade ekosystemtjänster; de gratistjänster naturen gör som är till nytta för oss människor, direkt eller indirekt. Det handlar till exempel om funktioner i naturen som gör så att växter pollineras och grödor växer; att mikroorganismer frigör näringsämnen och bryter ned föroreningar i mark och vatten; att klimatet hålls stabilt; att vattnets kretslopp fungerar och att vi får en rad estetiska och kulturella värden.

Utifrån olika maträtter guidar utställningen besökaren bakåt steg för steg i produktionskedjorna. Utställningen går så att säga från limpa till ax; från hamburgarens nötkött till det vatten som behövdes för att producera det foder som kon åt; från vårt morgonkaffe till de insekter som pollinerade bönorna på andra sidan jordklotet.

Utställningen som tagits fram i samarbete mellan Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, Albaeco och Naturens hus visades första gången 2004 och har sedan dess varit ute på turné. Den har hittills visats på ett tiotal ställen runt om i landet, och en internationell lansering har nyligen inletts med visningar i Washington DC och Köpenhamn.

I samband med Mannautställningen är det också premiär för Carolas MatMekka på Etnografiska museet - ett nytt restaurangkoncept med fokus på rena råvaror, rättvisa villkor och närodlade produkter i en skön krock mellan svensk allmoge och all världens mat. Du får träffa matinspiratören och eko-kocken Carola Magnusson som är känd från TV4s Matakuten samt provsmaka vad den nya restaurangen har att erbjuda.

För mer information:
Louise Hård af Segerstad Albaeco/Mannautställningen 070-713 16 90, louise@albaeco.com
Ellika Hermansson Török Stockholm Resilience Centre/Mannautställningen 073-707 85 47
Carola Magnusson 0702-583402
Anders Björklund, museichef på Etnografiska museet 0708-700299
Tina Candell, kommunikatör Etnografiska museet 0703-167315, tina.candell@etnografiska.se

Restaurangen MatMekka och utställningen Manna öppnar för allmänheten tisdag 1 september 2009. MatMekka har öppet måndag - söndag kl 11-17. Utställningen visas tom sista oktober.

Senaste nyheter