Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Många vill ändra byggreglerna

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96ab.jpg

Svensk Fjärrvärme har länge drivit frågan om att energikraven i Boverkets byggregler måste ändras. Kraven är inte teknikneutrala, vilket nu alltfler framhåller och vill ändra på. Boverkets byggregler har i sin nuvarande form funnits i drygt ett år. Redan innan de trädde i kraft var det tydligt att energikraven för nya byggnader skulle gynna eldrivna värmepumpar och försämra fjärrvärmens möjligheter. Trots detta genomfördes reglerna. Nu har effekterna gått upp för allt fler och i samband med remissen av den så kallade Byggkravsutredningen har många fler än Svensk Fjärrvärme fört fram att utformningen av byggreglerna bör ändras. Miljöpartiets Jan Lindholm skriver i ett debattinlägg i Dala-Demokraten (19/5): ”Som regelverket är utformat i dag gynnar det el på bekostnad av andra energislag vilket är allvarligt. Ett teknikneutralt regelverk borde vara självklart.” Andra som har lyft upp problemet med byggreglerna är SKL, Sveriges kommuner och landsting. I sitt yttrande till Byggkravsutredningen skriver SKL: ”Boverkets byggregler, BBR, beaktar inte energisystemen och är inte teknikneutrala. Energimyndigheten har föreslagit att systemgränserna för BBR bör ses över. I dagsläget styr BBR bort från fjärrvärme och främjar elvärme med värmepumpar.” Sveriges Centrum för Nollenergihus, SCN, tycker att energikraven ska skärpas och att Energimyndigheten borde utforma kraven, snarare än Boverket. De skriver också i sitt remissvar: ”Boverkets byggregler bör revideras i grunden så att kraven blir teknikneutrala relativt olika energiförsörjningssystem och anpassas bättre till byggnadskategori och byggnadsstorlek.”

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Många vill ändra byggreglerna

2013-05-20
Svensk Fjärrvärme har länge drivit frågan om att energikraven i Boverkets byggregler måste ändras. Kraven är inte teknikneutrala, vilket nu alltfler framhåller och vill ändra på.

Boverkets byggregler har i sin nuvarande form funnits i drygt ett år. Redan innan de trädde i kraft var det tydligt att energikraven för nya byggnader skulle gynna eldrivna värmepumpar och försämra fjärrvärmens möjligheter. Trots detta genomfördes reglerna. Nu har effekterna gått upp för allt fler och i samband med remissen av den så kallade Byggkravsutredningen har många fler än Svensk Fjärrvärme fört fram att utformningen av byggreglerna bör ändras.

Miljöpartiets Jan Lindholm skriver i ett debattinlägg i Dala-Demokraten (19/5): ”Som regelverket är utformat i dag gynnar det el på bekostnad av andra energislag vilket är allvarligt. Ett teknikneutralt regelverk borde vara självklart.”

Andra som har lyft upp problemet med byggreglerna är SKL, Sveriges kommuner och landsting. I sitt yttrande till Byggkravsutredningen skriver SKL:
”Boverkets byggregler, BBR, beaktar inte energisystemen och är inte teknikneutrala. Energimyndigheten har föreslagit att systemgränserna för BBR bör ses över. I dagsläget styr BBR bort från fjärrvärme och främjar elvärme med värmepumpar.”
Sveriges Centrum för Nollenergihus, SCN, tycker att energikraven ska skärpas och att Energimyndigheten borde utforma kraven, snarare än Boverket.

De skriver också i sitt remissvar: ”Boverkets byggregler bör revideras i grunden så att kraven blir teknikneutrala relativt olika energiförsörjningssystem och anpassas bättre till byggnadskategori och byggnadsstorlek.”

Senaste nyheter