Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Många fördelar med större regionala fjärrvärmesystem

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme250x100.png

Nu påbörjas en forskningsstudie i Fjärrsyn som under två år bland annat ska kartlägga möjligheterna att ta vara på mer outnyttjad spillvärme från industrin. Syftet är också att effektivisera produktionen genom att slå samman olika fjärrvärmenät till regionala system som ökar möjligheterna för en effektiv energiproduktion och en minskad miljöpåverkan. Att slå samman lokala fjärrvärmesystem till större regioner innebär flera fördelar. Det gör det möjligt att använda de mest effektiva produktionsanläggningarna och att öka produktionen från förnybara källor, men också att ta tillvara på industriell överskottsvärme. Allt detta kan minska användningen av primärenergi, det vill säga uttaget av jordens ändliga naturresurser, och miljöpåverkan. Forskningsstudien, som leds av WSP Sverige ska kartlägga statusen för befintliga och planerade fjärrvärmesamarbeten i hela landet och identifiera nya potentiella fjärrvärmekluster. - Vi kommer att visa på hinder och drivkrafter för regionala fjärrvärmesamarbeten och sammanställa våra resultat i form av olika framgångsfaktorer, säger projektledaren Ingrid Nohlgren. Fjärrvärmemarknaden i Sverige är under ständig förändring och påverkas starkt av förutsättningarna inom landet såväl som förändringar i omvärlden. I takt med att bostäder och lokaler energieffektiviseras minskar energibehovet tillsammans med ökad konkurrens från annan uppvärmningsteknik. Hittills har den minskade efterfrågan ofta vägts upp av en utbyggnad till nya kunder, men underlaget för nyanslutningar är begränsat. Dessutom stramas regler för miljöpåverkan och resursförbrukning i energisystemen åt vilket ställer allt högre krav på fjärrvärmens utformning, exempelvis i och med det nya Energieffektiviseringsdirektivet från EU(2012/27/EU) som är på remiss och ska implementeras i Sverige under 2014. I Näringsdepartementets förslag till genomförande av energieffektiviseringsdirektivet föreslås bland annat ett lagkrav på att kostnads-nyttoanalyser genomförs vid stora investeringar i el-,värme/kyla- eller industrianläggningar. Målet är att öka användandet av spillvärme och effektivisera resursförbrukningen i dagens energisystem. Den här typen av analyser kräver ett uppdaterat underlag av förutsättningarna på den svenska fjärrvärmemarknaden. Ett sätt att effektivisera fjärrvärmesystem är att slå samman lokala fjärrvärmenät till större regionala nät.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Många fördelar med större regionala fjärrvärmesystem

2013-12-14
Nu påbörjas en forskningsstudie i Fjärrsyn som under två år bland annat ska kartlägga möjligheterna att ta vara på mer outnyttjad spillvärme från industrin. Syftet är också att effektivisera produktionen genom att slå samman olika fjärrvärmenät till regionala system som ökar möjligheterna för en effektiv energiproduktion och en minskad miljöpåverkan.

Att slå samman lokala fjärrvärmesystem till större regioner innebär flera fördelar. Det gör det möjligt att använda de mest effektiva produktionsanläggningarna och att öka produktionen från förnybara källor, men också att ta tillvara på industriell överskottsvärme. Allt detta kan minska användningen av primärenergi, det vill säga uttaget av jordens ändliga naturresurser, och miljöpåverkan.

Forskningsstudien, som leds av WSP Sverige ska kartlägga statusen för befintliga och planerade fjärrvärmesamarbeten i hela landet och identifiera nya potentiella fjärrvärmekluster.

- Vi kommer att visa på hinder och drivkrafter för regionala fjärrvärmesamarbeten och sammanställa våra resultat i form av olika framgångsfaktorer, säger projektledaren Ingrid Nohlgren.

Fjärrvärmemarknaden i Sverige är under ständig förändring och påverkas starkt av förutsättningarna inom landet såväl som förändringar i omvärlden. I takt med att bostäder och lokaler energieffektiviseras minskar energibehovet tillsammans med ökad konkurrens från annan uppvärmningsteknik.

Hittills har den minskade efterfrågan ofta vägts upp av en utbyggnad till nya kunder, men underlaget för nyanslutningar är begränsat. Dessutom stramas regler för miljöpåverkan och resursförbrukning i energisystemen åt vilket ställer allt högre krav på fjärrvärmens utformning, exempelvis i och med det nya Energieffektiviseringsdirektivet från EU(2012/27/EU) som är på remiss och ska implementeras i Sverige under 2014.

I Näringsdepartementets förslag till genomförande av energieffektiviseringsdirektivet föreslås bland annat ett lagkrav på att kostnads-nyttoanalyser genomförs vid stora investeringar i el-,värme/kyla- eller industrianläggningar. Målet är att öka användandet av spillvärme och effektivisera resursförbrukningen i dagens energisystem.

Den här typen av analyser kräver ett uppdaterat underlag av förutsättningarna på den svenska fjärrvärmemarknaden. Ett sätt att effektivisera fjärrvärmesystem är att slå samman lokala fjärrvärmenät till större regionala nät.

Senaste nyheter