Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Måltidspersonal matutbildades i Örebro

https://www.klimatsmart.se/images/news/nara300lyssnade250x124.jpg

Nära trehundra medarbetare som jobbar i förskolornas och skolornas kök hade en utbildningsdag under höstlovsveckan. På denna skulle de lära sig att laga mat effektivare med mindre resursslöseri. Annika Unt Widell var föreläsare och samordnare under dagen som också bjöd på Marie-Louise Danielsson Tham känd från tv-programmet "Rent hus" och mästerkocken Jan Boris-Möller. Föreläsarna under heldagen i Wadköpings utbildningscenter var alltså idel kändisar, men kändisar därför att de i grunden har gedigna kunskaper inom matområdet. Annika Unt Widell lotsade åhörare och föreläsare genom dagen och apropå kändisskap sa hon: – Min tanke med att jobba med skolmat är inte att jag är viktig, utan alla ni. Men hon sa också att det behövs talespersoner som syns och hörs i media. Annika är dietist och kommunikatör och projektledare för Skolmatens vänner. – Ni gör så mycket mer här i Örebro än i många andra kommuner. Skolmaten är politiskt het, men även maten till äldre och sjukhusmaten. Vi måste få politiken att se hur viktiga ni är och vad som krävs för att skolmaten och miljön runt den ska vara bra. Vi ska ta hand om maten och planeten. Ni sitter också på så fantastiskt mycket kunskap som ni inte ens tänker på. – Bara i Sverige och Finland får barnen gratis skolmat. Svensk skolmat skulle kunna bli lika världsberömd som Abba och Volvo. Nästa år ger vi ut en kokbok om skolmat med en maträtt från varje län i Sverige, berättade Annika. Då handlar det om maträtter som blir goda även när man lagar dem åt många matgäster. Örebro och Adolfsbergskolan kommer med i boken. Kökschef Niklas Sörensen fanns med i salen och berättade att maträtten från Adolfsbergsskolan skulle bli klassikern kålpudding. Boken ska översättas till engelska och meningen är att den ska spridas till många länder. Dagens barn har många gånger tappat kunskapen om var maten kommer ifrån. – Vet de var äggen kommer ifrån? Jag vill ha tillbaka den kopplingen. Vet vi var maten kommer ifrån så skulle inte så mycket av den hamna i soporna. Annika berättade om ett skolmatsprojekt i England, Food for life, som handlar om hållbarhet: jordbruk, egna odlingar, skolmat, hemkunskap och samband med kommunens invånare. Flera tusen skolor är med. Upphandlingarna man gör är så uppdelade att de kan bestämma själva vilka de vill köpa råvarorna ifrån. Annika intervjuade Marie Jansson från kommunens klimatkontor som berättade om "Smartare mat" ett arbetssätt som egentligen pågått en längre tid i kommunens skolkök. Det arbetet intensifieras nu och "Smartare mat" är ett enkelt sätt att säga att det handlar om det ekologiska, minskat svinn och minskad miljöpåverkan. Skolwebbarna kommer att presentera hur de olika skolköken jobbar med "smartare mat". Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Restauranghögskolan i Grythyttan, inledde med att säga att det finns två stora riskgrupper för matförgiftning – barn och äldre. Det är kommunens skyldighet att följa den lagstiftning som finns inom området. Produkterna ska vara säkra, spårbara och konsumenten får inte vilseledas. Hon talade om hur noga man måste vara med egenkontrollen i köken. – Tycker ni att det är trist, så har ni inte förstått vitsen med den. Alla som jobbar i köket ska prata sig samman och sätta upp viktiga kontrollpunkter, sa hon och tog exempel på hur ödesdigra konsekvenserna kunde bli när kontrollen inte fungerat – matförgiftningar och höga kostnader. Marie-Louise visade en dvd-film med henne själv som mindre lyckad kock. Det gick ett sus av ogillande genom salen och förskräckta nej hördes, när kocken gjorde alla sina fel i köket. Mästerkocken och matforskaren Jan Boris-Möller började med att avliva myten att kött som ska grillas blir godare om det legat i marinad, det går lika bra att pensla och krydda i efterhand. Han talade om att all matlagning är kemi, fysik och biologi och redde ut vad som är viktigt för matens smak och doft. Deltagarna fick nyttig kunskap att ha med när skolmaten ska lagas till från grunden.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Måltidspersonal matutbildades i Örebro

2010-11-10
Nära 300 lyssnade
Nära trehundra medarbetare som jobbar i förskolornas och skolornas kök hade en utbildningsdag under höstlovsveckan. På denna skulle de lära sig att laga mat effektivare med mindre resursslöseri. Annika Unt Widell var föreläsare och samordnare under dagen som också bjöd på Marie-Louise Danielsson Tham känd från tv-programmet "Rent hus" och mästerkocken Jan Boris-Möller.

Föreläsarna under heldagen i Wadköpings utbildningscenter var alltså idel kändisar, men kändisar därför att de i grunden har gedigna kunskaper inom matområdet. Annika Unt Widell lotsade åhörare och föreläsare genom dagen och apropå kändisskap sa hon:
– Min tanke med att jobba med skolmat är inte att jag är viktig, utan alla ni.
Men hon sa också att det behövs talespersoner som syns och hörs i media.

Annika är dietist och kommunikatör och projektledare för Skolmatens vänner.
– Ni gör så mycket mer här i Örebro än i många andra kommuner. Skolmaten är politiskt het, men även maten till äldre och sjukhusmaten. Vi måste få politiken att se hur viktiga ni är och vad som krävs för att skolmaten och miljön runt den ska vara bra. Vi ska ta hand om maten och planeten. Ni sitter också på så fantastiskt mycket kunskap som ni inte ens tänker på.

– Bara i Sverige och Finland får barnen gratis skolmat. Svensk skolmat skulle kunna bli lika världsberömd som Abba och Volvo. Nästa år ger vi ut en kokbok om skolmat med en maträtt från varje län i Sverige, berättade Annika. Då handlar det om maträtter som blir goda även när man lagar dem åt många matgäster. Örebro och Adolfsbergskolan kommer med i boken. Kökschef Niklas Sörensen fanns med i salen och berättade att maträtten från Adolfsbergsskolan skulle bli klassikern kålpudding. Boken ska översättas till engelska och meningen är att den ska spridas till många länder.

Dagens barn har många gånger tappat kunskapen om var maten kommer ifrån.
– Vet de var äggen kommer ifrån? Jag vill ha tillbaka den kopplingen. Vet vi var maten kommer ifrån så skulle inte så mycket av den hamna i soporna.

Annika berättade om ett skolmatsprojekt i England, Food for life, som handlar om hållbarhet: jordbruk, egna odlingar, skolmat, hemkunskap och samband med kommunens invånare. Flera tusen skolor är med. Upphandlingarna man gör är så uppdelade att de kan bestämma själva vilka de vill köpa råvarorna ifrån.

Annika intervjuade Marie Jansson från kommunens klimatkontor som berättade om "Smartare mat" ett arbetssätt som egentligen pågått en längre tid i kommunens skolkök. Det arbetet intensifieras nu och "Smartare mat" är ett enkelt sätt att säga att det handlar om det ekologiska, minskat svinn och minskad miljöpåverkan. Skolwebbarna kommer att presentera hur de olika skolköken jobbar med "smartare mat".

Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Restauranghögskolan i Grythyttan, inledde med att säga att det finns två stora riskgrupper för matförgiftning – barn och äldre. Det är kommunens skyldighet att följa den lagstiftning som finns inom området. Produkterna ska vara säkra, spårbara och konsumenten får inte vilseledas.

Hon talade om hur noga man måste vara med egenkontrollen i köken.
– Tycker ni att det är trist, så har ni inte förstått vitsen med den. Alla som jobbar i köket ska prata sig samman och sätta upp viktiga kontrollpunkter, sa hon och tog exempel på hur ödesdigra konsekvenserna kunde bli när kontrollen inte fungerat – matförgiftningar och höga kostnader.

Marie-Louise visade en dvd-film med henne själv som mindre lyckad kock. Det gick ett sus av ogillande genom salen och förskräckta nej hördes, när kocken gjorde alla sina fel i köket.

Mästerkocken och matforskaren Jan Boris-Möller började med att avliva myten att kött som ska grillas blir godare om det legat i marinad, det går lika bra att pensla och krydda i efterhand. Han talade om att all matlagning är kemi, fysik och biologi och redde ut vad som är viktigt för matens smak och doft. Deltagarna fick nyttig kunskap att ha med när skolmaten ska lagas till från grunden.
Foto: Örebro kommun

Senaste nyheter