Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Malmö får solcellsparkering

https://www.klimatsmart.se/images/news/malmobil250x181.jpg

I december startar bygget av en solcellsparkering i Västra Hamnen där bilisterna kan ladda sina elbilar med hjälp av solenergi. Solcellsparkeringen har plats för två elbilar och byggs i stål med 20 kvadratmeter solceller. Parkering Malmö, Fojab Arkitekter AB och Miljöförvaltningen är initiativtagare till projektet. Sollcellsparkeringen byggs på Badplatsparkeringen vid Scaniaparken i Västra Hamnen och kommer att stå klar till årsskiftet. - Idag lanserar alla stora biltillverkare elbilsmodeller och vi vet att elbilen är här för att stanna. Vi vill bidra till en fortsatt ökning av elbilar då elbilen minskar våra utsläpp och bidrar till en bättre stadsmiljö med renare luft och mindre buller, säger Per Sternek, teknikchef på Parkering Malmö. Solcellsparkeringen är en stålkonstruktion med transparenta solcellspaneler i glas på södervända takytor. Solcellerna beräknas producera ca 2600 kWh/år. Med denna energi kan man köra ca 2000 mil med en elbil. I jämförelse med att köra en bil driven med bensin eller diesel dessa mil så minskar solcellsparkeringen koldioxidutsläppen med ca 2 ton per år. Solcellsparkeringen är en funktionell lösning som kommer fungera 24 timmar om dygnet. Om det inte kommer någon energi från solcellerna dras energin från nätet. Laddningen fungerar därmed alltid i solcellsparkeringen och bilarna kan laddas med el även nattetid. Laddningen kommer att vara gratis för de som parkerar sin elbil i solcellsparkeringen. Kunderna betalar bara parkeringsavgift. För mer information, kontakta: Per Sternek, Teknikchef, Parkering Malmö, per.sternek@pmalmo.se, 0705-90 30 10 Anna Lindblad, Projektledare Miljöförvaltningen Malmö stad, anna.lindblad@malmo.se, 040-342 129 Anders Eriksson, FOJAB, anders.eriksson@fojab.se, 040- 27 98 12.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Malmö får solcellsparkering

2012-11-30
I december startar bygget av en solcellsparkering i Västra Hamnen där bilisterna kan ladda sina elbilar med hjälp av solenergi. Solcellsparkeringen har plats för två elbilar och byggs i stål med 20 kvadratmeter solceller.

Parkering Malmö, Fojab Arkitekter AB och Miljöförvaltningen är initiativtagare till projektet. Sollcellsparkeringen byggs på Badplatsparkeringen vid Scaniaparken i Västra Hamnen och kommer att stå klar till årsskiftet.

- Idag lanserar alla stora biltillverkare elbilsmodeller och vi vet att elbilen är här för att stanna. Vi vill bidra till en fortsatt ökning av elbilar då elbilen minskar våra utsläpp och bidrar till en bättre stadsmiljö med renare luft och mindre buller, säger Per Sternek, teknikchef på Parkering Malmö.

Solcellsparkeringen är en stålkonstruktion med transparenta solcellspaneler i glas på södervända takytor. Solcellerna beräknas producera ca 2600 kWh/år. Med denna energi kan man köra ca 2000 mil med en elbil. I jämförelse med att köra en bil driven med bensin eller diesel dessa mil så minskar solcellsparkeringen koldioxidutsläppen med ca 2 ton per år.

Solcellsparkeringen är en funktionell lösning som kommer fungera 24 timmar om dygnet. Om det inte kommer någon energi från solcellerna dras energin från nätet. Laddningen fungerar därmed alltid i solcellsparkeringen och bilarna kan laddas med el även nattetid. Laddningen kommer att vara gratis för de som parkerar sin elbil i solcellsparkeringen. Kunderna betalar bara parkeringsavgift.

För mer information, kontakta:
Per Sternek, Teknikchef, Parkering Malmö, per.sternek@pmalmo.se, 0705-90 30 10
Anna Lindblad, Projektledare Miljöförvaltningen Malmö stad, anna.lindblad@malmo.se, 040-342 129
Anders Eriksson, FOJAB, anders.eriksson@fojab.se, 040- 27 98 12.
Källa: Malmö stad

Senaste nyheter