Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lysekil världens största vågkraftfabrik

https://www.klimatsmart.se/images/news/uulogo160x160.gif

Vågkraftsparken utanför Lysekil kan bli ett av de projekt som får del av de 875 miljoner kronorna som regeringen anslagit i en särskild pott för de närmaste tre åren. Projektet är ett av fem som Energimyndigheten prioriterar. Det framkom vid en pressträff i Lysekil 25/6 där nuläge och framtid för vågkraften presenterades baserat på tester vid experimentanläggningen. Vid pressträffen medverkade Uppsala universitet, energibolaget Fortum, som finansierat sista steget i pilotanläggningen, Energimyndigheten och företaget Seabased, som vidareutvecklar tekniken. Det blir nu världens största fullskaliga anläggning i sitt slag. - Utvecklingen av Seabased teknik har varit imponerande och Energimyndigheten beslöt igår att en större demonstrationsanläggning är ett av de fem prioriterade projekten för statligt stöd inom ramen för de 875 miljoner kronor som regeringen anslagit i en särskild pott under tre år, säger Tomas Kåberger, generaldirektör Energimyndigheten. Christian Lundberg, vd vid Fortum, Sverige, menade att steget från test till fullskalig anläggning nu är möjligt, efter att projektering och tillståndsansökningar är gjorda, och Billy Johansson, vd Seabased, menade att industrin kommer att växa fort så fort det finns en referensanläggning av större format. - Detta är en tydlig signal till omvärlden att Uppsalaforskningen är ledande inom detta område. Jag är också stolt att universitetet kan vara med och bidra till framtidens energilösningar, säger rektor Anders Hallberg. - Det ser nu mycket positivt ut för framtiden. Det känns roligt att kunna konstatera att vårt koncept som bygger på enkel och robust teknik fungerar, säger Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet, vars forskargrupp tagit fram tekniken. Vid forskningsanläggningen pågår fullskaliga experiment med överföring av el till land via flera sammankopplade aggregat. Tekniken för utvinning av elenergi ur vågkraft från ytvattensvågor är unik i sitt slag. Experimentanläggningen började byggas utanför Lysekil 2004 och har därefter utvecklats med stöd av bland andra Energimyndigheten och Fortum. Även andra energibolag och forskningsstiftelser har varit med och finansierat utbyggnaden. Det finns nu stora mängder data att analysera, bland annat från stormigt väder - vilket är viktigt eftersom funktionen vid sådana tillfällen är en av de kritiska punkterna. För mer information: Mats Leijon, Uppsala universitet; 076-143 04 00

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lysekil världens största vågkraftfabrik

2009-06-26
Vågkraftsparken utanför Lysekil kan bli ett av de projekt som får del av de 875 miljoner kronorna som regeringen anslagit i en särskild pott för de närmaste tre åren. Projektet är ett av fem som Energimyndigheten prioriterar. Det framkom vid en pressträff i Lysekil 25/6 där nuläge och framtid för vågkraften presenterades baserat på tester vid experimentanläggningen.

Vid pressträffen medverkade Uppsala universitet, energibolaget Fortum, som finansierat sista steget i pilotanläggningen, Energimyndigheten och företaget Seabased, som vidareutvecklar tekniken. Det blir nu världens största fullskaliga anläggning i sitt slag.

- Utvecklingen av Seabased teknik har varit imponerande och Energimyndigheten beslöt igår att en större demonstrationsanläggning är ett av de fem prioriterade projekten för statligt stöd inom ramen för de 875 miljoner kronor som regeringen anslagit i en särskild pott under tre år, säger Tomas Kåberger, generaldirektör Energimyndigheten.

Christian Lundberg, vd vid Fortum, Sverige, menade att steget från test till fullskalig anläggning nu är möjligt, efter att projektering och tillståndsansökningar är gjorda, och Billy Johansson, vd Seabased, menade att industrin kommer att växa fort så fort det finns en referensanläggning av större format.

- Detta är en tydlig signal till omvärlden att Uppsalaforskningen är ledande inom detta område. Jag är också stolt att universitetet kan vara med och bidra till framtidens energilösningar, säger rektor Anders Hallberg.

- Det ser nu mycket positivt ut för framtiden. Det känns roligt att kunna konstatera att vårt koncept som bygger på enkel och robust teknik fungerar, säger Mats Leijon, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet, vars forskargrupp tagit fram tekniken.

Vid forskningsanläggningen pågår fullskaliga experiment med överföring av el till land via flera sammankopplade aggregat. Tekniken för utvinning av elenergi ur vågkraft från ytvattensvågor är unik i sitt slag. Experimentanläggningen började byggas utanför Lysekil 2004 och har därefter utvecklats med stöd av bland andra Energimyndigheten och Fortum. Även andra energibolag och forskningsstiftelser har varit med och finansierat utbyggnaden.

Det finns nu stora mängder data att analysera, bland annat från stormigt väder - vilket är viktigt eftersom funktionen vid sådana tillfällen är en av de kritiska punkterna.

För mer information: Mats Leijon, Uppsala universitet; 076-143 04 00
Källor:

Senaste nyheter