Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

LiU-forskare till klimatmötet i Doha

https://www.klimatsmart.se/images/news/linkopingsuniversitet100x100.gif

Icke-statliga aktörers roll växer. Trycket på utvecklingsländerna ökar. Samtidigt är förhoppningarna om ett nytt internationellt avtal låga, nu när Kyotoprotokollets första åtagandeperiod löper ut. Läget inför klimatmötet i Doha är komplicerat, säger Eva Lövbrand, en av den handfull forskare från LiU som kommer att vara på plats. Den 27 november startar FN:s klimatmöte i Doha, Qatar. Fem forskare från Centrum för klimatpolitisk forskning (CSPR), LiU, kommer att vara där. De ska dels studera icke-statliga aktörers roll i klimatpolitiken, dels den nya förhandlingsmekanism som förkortas NAMAs. Det står för Nationally Appropriate Mitigation Actions by developing countries och är ett sätt att få utvecklingsländerna att göra åtaganden för att minska sina utsläpp. LiU-forskarna ska för Energimyndighetens räkning studera hur denna framväxande mekanism kan komma att fungera i praktiken. Icke-statliga aktörer har kommit att bli allt mer centrala i arbetet för att minska utsläppen av växthusgaser. Detta i takt med att de mellanstatliga förhandlingarna gått i stå och hoppet om ett nytt internationellt avtal har svalnat. Det säger Eva Lövbrand, statsvetare och forskare knuten till CSPR. - På den mellanstatliga arenan händer alldeles för lite. Men intresseorganisationer, företag, kommuner och regioner är desto mer aktiva. Utsläppshandeln är ett exempel. Här har en rad regionala initiativ tagits i brist på uppslutning bakom Kyotoprotokollet från de största utsläppsländerna. EUs handelssystem startade 2005, sju stater i nordöstra USA har skapat en marknad för utsläppsrätter, liksom Kalifornien, Nya Zeeland, Australien, Korea och Tokyo. Och Indien och Kina är på gång, berättar Eva Lövbrand. Dessutom handlar företag och intresseorganisationer med utsläppskrediter från utvecklingsländer. Marknaden är stor, enligt Världsbanken omsatte den under bara ett år, 2009, motsvarande 480 miljarder kronor! Mängder av konsulter, bolagsjurister, mäklare, revisionsbyråer, mm är engagerade på utsläppsmarknaden. Statens formellt styrande roll ersätts med en mer indirekt styrning, konstaterar Eva Lövbrand. Men fortfarande behövs staterna för att ge utsläppsmarknaden trovärdighet, och garantera dess värde. Utan statlig uppbackning skulle marknaden inte fungera. Doha-mötet pågår i två veckor, och LiU-forskarna kommer att arbeta med enkäter och intervjuer med deltagare av olika kategorier under hela mötet. För mer information, kontakta: Eva Lövbrand, 011-363 393 Anika Agebjörn, vetenskapsredaktör, 013-281 334, 0709-791 334, anika.agebjorn@liu.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

LiU-forskare till klimatmötet i Doha

2012-11-23
Icke-statliga aktörers roll växer. Trycket på utvecklingsländerna ökar. Samtidigt är förhoppningarna om ett nytt internationellt avtal låga, nu när Kyotoprotokollets första åtagandeperiod löper ut. Läget inför klimatmötet i Doha är komplicerat, säger Eva Lövbrand, en av den handfull forskare från LiU som kommer att vara på plats.

Den 27 november startar FN:s klimatmöte i Doha, Qatar. Fem forskare från Centrum för klimatpolitisk forskning (CSPR), LiU, kommer att vara där. De ska dels studera icke-statliga aktörers roll i klimatpolitiken, dels den nya förhandlingsmekanism som förkortas NAMAs. Det står för Nationally Appropriate Mitigation Actions by developing countries och är ett sätt att få utvecklingsländerna att göra åtaganden för att minska sina utsläpp. LiU-forskarna ska för Energimyndighetens räkning studera hur denna framväxande mekanism kan komma att fungera i praktiken.

Icke-statliga aktörer har kommit att bli allt mer centrala i arbetet för att minska utsläppen av växthusgaser. Detta i takt med att de mellanstatliga förhandlingarna gått i stå och hoppet om ett nytt internationellt avtal har svalnat. Det säger Eva Lövbrand, statsvetare och forskare knuten till CSPR.

- På den mellanstatliga arenan händer alldeles för lite. Men intresseorganisationer, företag, kommuner och regioner är desto mer aktiva.

Utsläppshandeln är ett exempel. Här har en rad regionala initiativ tagits i brist på uppslutning bakom Kyotoprotokollet från de största utsläppsländerna. EUs handelssystem startade 2005, sju stater i nordöstra USA har skapat en marknad för utsläppsrätter, liksom Kalifornien, Nya Zeeland, Australien, Korea och Tokyo. Och Indien och Kina är på gång, berättar Eva Lövbrand. Dessutom handlar företag och intresseorganisationer med utsläppskrediter från utvecklingsländer. Marknaden är stor, enligt Världsbanken omsatte den under bara ett år, 2009, motsvarande 480 miljarder kronor! Mängder av konsulter, bolagsjurister, mäklare, revisionsbyråer, mm är engagerade på utsläppsmarknaden.

Statens formellt styrande roll ersätts med en mer indirekt styrning, konstaterar Eva Lövbrand. Men fortfarande behövs staterna för att ge utsläppsmarknaden trovärdighet, och garantera dess värde. Utan statlig uppbackning skulle marknaden inte fungera.

Doha-mötet pågår i två veckor, och LiU-forskarna kommer att arbeta med enkäter och intervjuer med deltagare av olika kategorier under hela mötet.

För mer information, kontakta:
Eva Lövbrand, 011-363 393
Anika Agebjörn, vetenskapsredaktör, 013-281 334, 0709-791 334, anika.agebjorn@liu.se.

Senaste nyheter