Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Linköpings universitet arrangerar hållbarhetsvecka 29-31 jan

https://www.klimatsmart.se/images/news/eweek250x87.jpg

Under tre dagar, 29-31 januari 2014, sätter Linköpings universitet energi, miljö och hållbarhet i centrum som en av huvudarrangörerna bakom E-week - en gemensam satsning i en av Sveriges mest dynamiska miljö- och miljöteknikregioner. Temat för E-week är cirkulär ekonomi och hur omsorgen om miljö och klimat kan kombineras med konsumtion, produktion och en god ekonomisk utveckling. Regionen East Sweden har framgångsrikt arbetat för att vända miljöutmaningar till goda affärer och tar nu nästa steg genom satsningen på E-week. - Vi vill att E-week ska bli en årlig Almedalsvecka för aktörer inom energi, miljö och ekonomi, där vi skapar mängder av möten över gränserna, säger Anders Carlsson, Linköpings universitet och en av initiativtagarna till E-week. Linköpings universitet bjuder in till årligt Miljöteknikmingel, där också Årets miljöteknikprofil utses, arrangerar konferensen SymCity samt till ett seminarium där regionen inbjuds att identifiera forskningsutmaningar för en hållbar värld och ett gott liv. Under det årliga Miljöteknikminglet, som arrangeras i samarbete med Cleantech Östergötland, träffas miljöteknikbranschen, utbyter erfarenheter och hämtar inspiration från företagspresentationer och aktuella samarbetsprojekt mellan företag, forskare och studenter. I år berättar även Johan Börje, Ragn-Sells AB, och Per Stoltz, IKEA, hur de och deras respektive företag arbetar med nya affärsmodeller anpassade till cirkulär ekonomi. Konferensen SymCity visar på en mängd exempel på samverkan mellan universitet, företag och stadsbyggare för att utveckla hållbara stadsdelar och städer. Konferensen inleds med en öppen föreläsning av David Gillanders, stadsarkitekt i Ronneby kommun som berättar hur Ronneby kommun arbetar med cirkulär ekonomi. En rad exempel presenteras sedan från Linköping, Norrköping, Malmö och Lidköping. SymCity avslutas med en paneldiskussion med ett antal forskningsfinansiärer hur vi kan skapa förutsättningar för tvärsektoriella projekt som leder till hållbar stadsutveckling. Under fredagen har också Linköpings universitet bjudit in representanter från företag och organisationer i regionen, med målet att identifiera viktiga forskningsutmaningar för en hållbar värld och ett gott liv. E-week arrangeras av Linköpings universitet, Cleantech Östergötland, Energikontoret östra Götaland, Länsstyrelsen och Lantbrukarnas riksförbund. För mer information kontakta: Anders Carlsson, anders.carlsson@liu.se, 013-28 18 01.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Linköpings universitet arrangerar hållbarhetsvecka 29-31 jan

2014-01-22
Under tre dagar, 29-31 januari 2014, sätter Linköpings universitet energi, miljö och hållbarhet i centrum som en av huvudarrangörerna bakom E-week - en gemensam satsning i en av Sveriges mest dynamiska miljö- och miljöteknikregioner.

Temat för E-week är cirkulär ekonomi och hur omsorgen om miljö och klimat kan kombineras med konsumtion, produktion och en god ekonomisk utveckling. Regionen East Sweden har framgångsrikt arbetat för att vända miljöutmaningar till goda affärer och tar nu nästa steg genom satsningen på E-week.

- Vi vill att E-week ska bli en årlig Almedalsvecka för aktörer inom energi, miljö och ekonomi, där vi skapar mängder av möten över gränserna, säger Anders Carlsson, Linköpings universitet och en av initiativtagarna till E-week.

Linköpings universitet bjuder in till årligt Miljöteknikmingel, där också Årets miljöteknikprofil utses, arrangerar konferensen SymCity samt till ett seminarium där regionen inbjuds att identifiera forskningsutmaningar för en hållbar värld och ett gott liv.

Under det årliga Miljöteknikminglet, som arrangeras i samarbete med Cleantech Östergötland, träffas miljöteknikbranschen, utbyter erfarenheter och hämtar inspiration från företagspresentationer och aktuella samarbetsprojekt mellan företag, forskare och studenter. I år berättar även Johan Börje, Ragn-Sells AB, och Per Stoltz, IKEA, hur de och deras respektive företag arbetar med nya affärsmodeller anpassade till cirkulär ekonomi.

Konferensen SymCity visar på en mängd exempel på samverkan mellan universitet, företag och stadsbyggare för att utveckla hållbara stadsdelar och städer. Konferensen inleds med en öppen föreläsning av David Gillanders, stadsarkitekt i Ronneby kommun som berättar hur Ronneby kommun arbetar med cirkulär ekonomi. En rad exempel presenteras sedan från Linköping, Norrköping, Malmö och Lidköping.

SymCity avslutas med en paneldiskussion med ett antal forskningsfinansiärer hur vi kan skapa förutsättningar för tvärsektoriella projekt som leder till hållbar stadsutveckling.

Under fredagen har också Linköpings universitet bjudit in representanter från företag och organisationer i regionen, med målet att identifiera viktiga forskningsutmaningar för en hållbar värld och ett gott liv.

E-week arrangeras av Linköpings universitet, Cleantech Östergötland, Energikontoret östra Götaland, Länsstyrelsen och Lantbrukarnas riksförbund.

För mer information kontakta:
Anders Carlsson, anders.carlsson@liu.se, 013-28 18 01.

Senaste nyheter