Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lekfull design sparar energi

https://www.klimatsmart.se/images/news/tii250x28.png

Interactive Institute i Eskilstuna kombinerar design och IT för att förändra beteendet när det gäller energikonsumtionen. I projektet InCharge, delvis finansierat av Energimyndigheten, kommer anställda, bland annat på Eniro och i Sundbybergs kommun, att få lekfullt designade IT-produkter som visar hur mycket energi de använder. – Vi studerar hur produkterna påverkar de anställdas medvetenhet om energianvändning. Tidigare forskning har visat att våra IT-produkter minskar energikostnaden med minst 10 procent, säger Cecilia Katzeff, forskningsledare för InCharge. De företag som deltar i studien är, förutom Eniro och Sundbybergs kommun även, Eskilstuna Energi & Miljö, Mälarenergi, fastighetsbolaget Akademiska Hus, webbyrån Tewonder och Eskilstuna folkhögskola. Det finns möjlighet för ytterligare något företag att delta i studien. – Interactive Institutes sätt att arbeta med designers, beteendevetare och energiforskare är väldigt intressant och det ska bli spännande att se hur vi kan förändra vårt beteende, säger Bengt Sandin, miljö och CR-chef på Eniro. I höst kommer designen av prototyperna att utformas och under våren 2011 placeras de ut på företagen. Därefter kommer data om energi och beteende att samlas in under ett år. – Produkter kring energimedvetenhet har länge varit tråkiga och det vill vi ändra på genom att kombinera design och teknik, säger Carin Torstensson avdelningschef på Interactive Institute, och tillägger att med rätt finansiärer kommer prototyperna i InCharge, att finns på marknaden under 2012. Design och IT-företaget Interactive Institute har fått mycket uppmärksamhet för bland annat sin Energy AWARE Clock, en klocka som visar energianvändningen, och Power Aware Cord, ett grenuttag som visualiserar hur energi strömmar i elsladden. Projektet InCharge genomförs i samarbete med IMCG i Göteborg och eZE System Europe. Energimyndigheten finansierar projektet med 4,5 miljoner kronor. För ytterligare information, kontakta: Carin Torstensson, avdelningschef Eskilstuna, Interactive Institute, 0702-44 35 33 Cecilia Katzeff, forskningsledare Eskilstuna, Interactive Institute, 0709-19 81 91.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lekfull design sparar energi

2010-06-16
Interactive Institute i Eskilstuna kombinerar design och IT för att förändra beteendet när det gäller energikonsumtionen. I projektet InCharge, delvis finansierat av Energimyndigheten, kommer anställda, bland annat på Eniro och i Sundbybergs kommun, att få lekfullt designade IT-produkter som visar hur mycket energi de använder.

– Vi studerar hur produkterna påverkar de anställdas medvetenhet om energianvändning. Tidigare forskning har visat att våra IT-produkter minskar energikostnaden med minst 10 procent, säger Cecilia Katzeff, forskningsledare för InCharge.

De företag som deltar i studien är, förutom Eniro och Sundbybergs kommun även, Eskilstuna Energi & Miljö, Mälarenergi, fastighetsbolaget Akademiska Hus, webbyrån Tewonder och Eskilstuna folkhögskola. Det finns möjlighet för ytterligare något företag att delta i studien.

– Interactive Institutes sätt att arbeta med designers, beteendevetare och energiforskare är väldigt intressant och det ska bli spännande att se hur vi kan förändra vårt beteende, säger Bengt Sandin, miljö och CR-chef på Eniro.

I höst kommer designen av prototyperna att utformas och under våren 2011 placeras de ut på företagen. Därefter kommer data om energi och beteende att samlas in under ett år.

– Produkter kring energimedvetenhet har länge varit tråkiga och det vill vi ändra på genom att kombinera design och teknik, säger Carin Torstensson avdelningschef på Interactive Institute, och tillägger att med rätt finansiärer kommer prototyperna i InCharge, att finns på marknaden under 2012.

Design och IT-företaget Interactive Institute har fått mycket uppmärksamhet för bland annat sin Energy AWARE Clock, en klocka som visar energianvändningen, och Power Aware Cord, ett grenuttag som visualiserar hur energi strömmar i elsladden.

Projektet InCharge genomförs i samarbete med IMCG i Göteborg och eZE System Europe. Energimyndigheten finansierar projektet med 4,5 miljoner kronor.

För ytterligare information, kontakta:
Carin Torstensson, avdelningschef Eskilstuna, Interactive Institute, 0702-44 35 33
Cecilia Katzeff, forskningsledare Eskilstuna, Interactive Institute, 0709-19 81 91.

Senaste nyheter