Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

LED-lampor lönar sig snabbt

https://www.klimatsmart.se/images/news/Energimyndigheten4-logo.gif

Till helgen är det dags att plocka fram adventsljusstaken och julgransslingan. Ett bra jultips är: byt till LED-lampor. Du kan spara 98 procent av elen och tjänar snabbt in kostnaden. Det visar ett test som Energimyndigheten har gjort. Till denna jul har LED-lamporna kommit på allvar. Nu har det blivit lättare att köpa både lösa lampor till ljusstakar och julgransbelysning och kompletta LED-ljusstakar/LED-julgransbelysning. Dessa små LED-lampor har ett varmt ljus. Energimyndighetens Testlab har mätt energianvändningen i vanliga ljusstakar och julgransbelysningar och sedan bytt ut lamporna till LED. Resultaten är slående. - Energianvändningen minskar med 96 – 98 procent. Allra störst skillnad ser vi när det gäller julgransbelysning, säger Sherwan Fatah, som har gjort testet. Större ljusstakar brukar dra mer el. En 11-armad ljusstake med vanliga glödlampor, använder mer än dubbelt så många watt som en 5-armad glödlampsljusstake. Samma förhållande gäller förvånande nog inte om man byter ut lamporna till LED. Där kan man alltså få mer ljus utan att det kräver så mycket mer energi. Om man har en 11-armad ljusstake med vanliga glödlampor, drar den 43 gånger mer el än om man byter ut lamporna till LED (30W att jämföra med 0,7W) visar Energimyndighetens test. Om en miljon hushåll med dygnetrunttänt i en månad byter ut lamporna i sin 11-armade ljusstake till LED, skulle Sverige använda 0,5 GWh istället för 22 GWh till denna belysning. Den besparingen motsvarar eluppvärmningen av 1 400 villor. LED-lamporna till adventsljusstakar kostar inte så mycket mer än vanliga lampor och eftersom LED-lamporna har betydligt längre brinntid och håller tio säsonger, jämfört med en eller två julsäsonger, går investeringen snabbt med vinst även här. - Vårt test visar att det lönar sig i dubbel bemärkelse att investera i denna moderna energisnåla teknik. En annan stor miljövinst med LED är att de inte innehåller kvicksilver, säger Anita Aspegren, enhetschef på Testlab. Tre snabba tips för att minska energianvändningen i jul: - Byt till LED-lampor i advents- och julgransbelysning - Använd timer - Släck ner julbelysningen på natten Vill du veta mer om testet och om belysning, ta kontakt med: Sherwan Fatah, handläggare på Energimyndighetens Testlab, 016-544 23 74 Peter Bennich, Energimyndighetens projektledare i belysningsfrågor, 016-544 22 46 Anita Aspegren, enhetschef på Energimyndighetens Testlab, 070-384 45 55

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

LED-lampor lönar sig snabbt

2009-11-26
Till helgen är det dags att plocka fram adventsljusstaken och julgransslingan. Ett bra jultips är: byt till LED-lampor. Du kan spara 98 procent av elen och tjänar snabbt in kostnaden. Det visar ett test som Energimyndigheten har gjort.

Till denna jul har LED-lamporna kommit på allvar. Nu har det blivit lättare att köpa både lösa lampor till ljusstakar och julgransbelysning och kompletta LED-ljusstakar/LED-julgransbelysning. Dessa små LED-lampor har ett varmt ljus.

Energimyndighetens Testlab har mätt energianvändningen i vanliga ljusstakar och julgransbelysningar och sedan bytt ut lamporna till LED. Resultaten är slående.

- Energianvändningen minskar med 96 – 98 procent. Allra störst skillnad ser vi när det gäller julgransbelysning, säger Sherwan Fatah, som har gjort testet.

Större ljusstakar brukar dra mer el. En 11-armad ljusstake med vanliga glödlampor, använder mer än dubbelt så många watt som en 5-armad glödlampsljusstake. Samma förhållande gäller förvånande nog inte om man byter ut lamporna till LED. Där kan man alltså få mer ljus utan att det kräver så mycket mer energi.

Om man har en 11-armad ljusstake med vanliga glödlampor, drar den 43 gånger mer el än om man byter ut lamporna till LED (30W att jämföra med 0,7W) visar Energimyndighetens test.

Om en miljon hushåll med dygnetrunttänt i en månad byter ut lamporna i sin 11-armade ljusstake till LED, skulle Sverige använda 0,5 GWh istället för 22 GWh till denna belysning. Den besparingen motsvarar eluppvärmningen av 1 400 villor.

LED-lamporna till adventsljusstakar kostar inte så mycket mer än vanliga lampor och eftersom LED-lamporna har betydligt längre brinntid och håller tio säsonger, jämfört med en eller två julsäsonger, går investeringen snabbt med vinst även här.

- Vårt test visar att det lönar sig i dubbel bemärkelse att investera i denna moderna energisnåla teknik. En annan stor miljövinst med LED är att de inte innehåller kvicksilver, säger Anita Aspegren, enhetschef på Testlab.

Tre snabba tips för att minska energianvändningen i jul:
- Byt till LED-lampor i advents- och julgransbelysning
- Använd timer
- Släck ner julbelysningen på natten

Vill du veta mer om testet och om belysning, ta kontakt med:
Sherwan Fatah, handläggare på Energimyndighetens Testlab, 016-544 23 74
Peter Bennich, Energimyndighetens projektledare i belysningsfrågor, 016-544 22 46
Anita Aspegren, enhetschef på Energimyndighetens Testlab, 070-384 45 55

Senaste nyheter