Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lättare att sortera rätt med nya papperskorgar i Örebro

https://www.klimatsmart.se/images/news/orebro-papperskorgar250x204.jpg

Det ska vara lätt att göra rätt! Därför satsar vi på nya sorteringspapperskorgar i centrum. Nu har en jury valt bland olika designskisser och förhoppningen är att de nya papperskorgarna ska finnas på plats senast nästa år. De nya papperskorgarna ska göra det lättare för örebroarna att slänga avfall på rätt sätt i offentliga miljöer så som parker, torg och gågator. Tanken är att det ska gå att källsortera glas, papper, plast och restavfall även på stan. I Örebro slängs dagligen cirka 106 000 skräp, förutom tuggummi och fimpar, på marken. Mycket av det är återvinningsbart förpackningsavfall som det finns lagkrav på att sortera ut. – Det ska vara lätt att göra rätt och här ser vi att sorteringspapperskorgarna kommer att underlätta för örebroarna, säger Ola Eklöf, projektledare på Tekniska förvaltningen. Stadsbyggnad har genomfört en upphandling avseende design för nya papperskorgar. Uppdraget omfattade ett skissarbete. En jury har nu valt den konsult som ska arbeta vidare med att ta fram konstruktionsritningar tillsammans med kommunen. – Vi kommer också att ta fram och testa en prototyp för att det här ska bli så bra som möjligt, även för de som arbetar med att tömma våra papperskorgar, säger stadsplanerare Anne Pettersson, som ansvarat för jurygruppens arbete. Juryns val: En enig jury, med representanter från olika verksamheter i kommunen, valde förslaget Gullvivan från designföretaget Front. Från motiveringen: ”Förslaget är väl anpassat för stadsmiljön. Designen visar att den har potential att hålla över tid och uppmuntra till sortering. Papperskorgen visar stor flexibilitet. Den kan användas fristående, vid hörn och vid husvägg, både enskilt och i grupp. Gullvivan som symbol ger papperskorgen en extra koppling till Örebro och Närke.” – Gullvivan har rena former som passar in, men känns ändå modern. Det känns att de som designat har haft en spännande och kreativ inställning till uppgiften, säger Magnus Carlberg, enhetschef på Stadsbyggnad. När kommer de nya papperskorgarna? Framöver blir det som sagt jobb med ritningar och sedan upphandling på konstruktionen. Sedan ska beställning läggas och tillverkningen ta fart. – En rimlig bedömning är att de nya papperskorgarna kan finnas på plats under 2015, men går det fortare så kör vi naturligtvis på det, säger Ola Eklöf.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lättare att sortera rätt med nya papperskorgar i Örebro

2014-05-06
Det vinnande förslaget: Gullvivan
Det ska vara lätt att göra rätt! Därför satsar vi på nya sorteringspapperskorgar i centrum. Nu har en jury valt bland olika designskisser och förhoppningen är att de nya papperskorgarna ska finnas på plats senast nästa år.

De nya papperskorgarna ska göra det lättare för örebroarna att slänga avfall på rätt sätt i offentliga miljöer så som parker, torg och gågator. Tanken är att det ska gå att källsortera glas, papper, plast och restavfall även på stan.

I Örebro slängs dagligen cirka 106 000 skräp, förutom tuggummi och fimpar, på marken. Mycket av det är återvinningsbart förpackningsavfall som det finns lagkrav på att sortera ut.

– Det ska vara lätt att göra rätt och här ser vi att sorteringspapperskorgarna kommer att underlätta för örebroarna, säger Ola Eklöf, projektledare på Tekniska förvaltningen.

Stadsbyggnad har genomfört en upphandling avseende design för nya papperskorgar. Uppdraget omfattade ett skissarbete. En jury har nu valt den konsult som ska arbeta vidare med att ta fram konstruktionsritningar tillsammans med kommunen.

– Vi kommer också att ta fram och testa en prototyp för att det här ska bli så bra som möjligt, även för de som arbetar med att tömma våra papperskorgar, säger stadsplanerare Anne Pettersson, som ansvarat för jurygruppens arbete.

Juryns val:
En enig jury, med representanter från olika verksamheter i kommunen, valde förslaget Gullvivan från designföretaget Front.

Från motiveringen: ”Förslaget är väl anpassat för stadsmiljön. Designen visar att den har potential att hålla över tid och uppmuntra till sortering. Papperskorgen visar stor flexibilitet. Den kan användas fristående, vid hörn och vid husvägg, både enskilt och i grupp. Gullvivan som symbol ger papperskorgen en extra koppling till Örebro och Närke.”

– Gullvivan har rena former som passar in, men känns ändå modern. Det känns att de som designat har haft en spännande och kreativ inställning till uppgiften, säger Magnus Carlberg, enhetschef på Stadsbyggnad.

När kommer de nya papperskorgarna?

Framöver blir det som sagt jobb med ritningar och sedan upphandling på konstruktionen. Sedan ska beställning läggas och tillverkningen ta fart.

– En rimlig bedömning är att de nya papperskorgarna kan finnas på plats under 2015, men går det fortare så kör vi naturligtvis på det, säger Ola Eklöf.

Här kan du se designskiss från Front (pdf, 1 MB):
www.orebro.se/download/18.5c6b03cd1459cde6108a19/1398846068405/Papperskorg+Gullviva_A3+-+Front+designskiss.pdf

Senaste nyheter