Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lätt att älska sol den här sommaren

https://www.klimatsmart.se/images/news/bixia200x46a.jpg

Vilken fantastiskt solig sommar det blev! Jag hoppas många av er har hunnit med att njuta av sol och bad. Ledigt innebär möjligheter att ladda upp med nya krafter, och jag måste säga att nu är jag riktigt sugen på höstens jobbaktiviteter. Att egen el från solen är intressant, det har vi på Bixia varit medvetna om i flera år och jag kan lätt konstatera att det intresset inte har svalnat ett dugg. I mitten av maj var jag på en workshop om solceller för lantbruk och i juli fick jag den färdiga förstudien som finansierats av Västra Götalandsregionen. Grunden var enkätundersökningar till LRF-medlemmar och sedan utredning av olika affärsmodeller. Det känns bra att vi på Bixia redan har bra erbjudanden om egen el från solen! Veckan efter midsommar var det en av Europas största lantbruksmässor strax utanför Lund; Borgeby fältdagar. Vi på Bixia var med för andra gången och i år tog vi i lite mer och hade två montrar och rejält med bemanning. Gissa om vi fick prata solel! Hela tiden i stort sett. Men även om vår vindkraft, hur vi köper in förnybar el och Bixia Miljöfond. Jag var med båda dagarna och fick en stor härlig dos med mässa. Sedan i april har jag fått ett stort antal miljöfondsansökningar om stöd till solceller också. Flest från privata hushåll, men även några från företag. Jag hoppas fler företag blir engagerade i det här med solenergi, både för att utveckla nya tekniker och produkter som kan skapa fler arbetstillfällen, och egna solenergianläggningar för att få egen el och lägre driftskostnader. Jag har läst på lite om Energimyndighetens program ”El och bränsle från solen” som bland annat handlar om att få fram nya tekniska lösningar och nya produkter genom ett ökat samarbete mellan forskning och näringsliv. Ska bli spännande att följa detta några år framöver. Sen ska vi komma ihåg att vi inte bara kan lita på bättre och energieffektivare teknik eller förnybar el. Vi måste lära oss att använda mindre el genom att se över hur, när och till vad vi använder elen. Jag tror det finns många möjligheter att göra enkla, smarta och billiga insatser både i våra hem och hos företag för att spara på el och pengar. För det handlar till stor del om vårt beteende. Eller är elen för billig så vi bryr oss inte om hur mycket vi använder? Skrivet av Kim Blomster på Bixias Energiblogg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lätt att älska sol den här sommaren

2013-08-09
Vilken fantastiskt solig sommar det blev! Jag hoppas många av er har hunnit med att njuta av sol och bad. Ledigt innebär möjligheter att ladda upp med nya krafter, och jag måste säga att nu är jag riktigt sugen på höstens jobbaktiviteter.

Att egen el från solen är intressant, det har vi på Bixia varit medvetna om i flera år och jag kan lätt konstatera att det intresset inte har svalnat ett dugg.

I mitten av maj var jag på en workshop om solceller för lantbruk och i juli fick jag den färdiga förstudien som finansierats av Västra Götalandsregionen. Grunden var enkätundersökningar till LRF-medlemmar och sedan utredning av olika affärsmodeller. Det känns bra att vi på Bixia redan har bra erbjudanden om egen el från solen!

Veckan efter midsommar var det en av Europas största lantbruksmässor strax utanför Lund; Borgeby fältdagar. Vi på Bixia var med för andra gången och i år tog vi i lite mer och hade två montrar och rejält med bemanning. Gissa om vi fick prata solel! Hela tiden i stort sett. Men även om vår vindkraft, hur vi köper in förnybar el och Bixia Miljöfond. Jag var med båda dagarna och fick en stor härlig dos med mässa.

Sedan i april har jag fått ett stort antal miljöfondsansökningar om stöd till solceller också. Flest från privata hushåll, men även några från företag. Jag hoppas fler företag blir engagerade i det här med solenergi, både för att utveckla nya tekniker och produkter som kan skapa fler arbetstillfällen, och egna solenergianläggningar för att få egen el och lägre driftskostnader.

Jag har läst på lite om Energimyndighetens program ”El och bränsle från solen” som bland annat handlar om att få fram nya tekniska lösningar och nya produkter genom ett ökat samarbete mellan forskning och näringsliv. Ska bli spännande att följa detta några år framöver.

Sen ska vi komma ihåg att vi inte bara kan lita på bättre och energieffektivare teknik eller förnybar el. Vi måste lära oss att använda mindre el genom att se över hur, när och till vad vi använder elen. Jag tror det finns många möjligheter att göra enkla, smarta och billiga insatser både i våra hem och hos företag för att spara på el och pengar. För det handlar till stor del om vårt beteende. Eller är elen för billig så vi bryr oss inte om hur mycket vi använder?

Skrivet av Kim Blomster på Bixias Energiblogg.

Senaste nyheter