Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Låt elkunderna bli solrevolutionärer

https://www.klimatsmart.se/images/news/telge-solseminarie250x188.jpg

Sverige skulle kunna få runt 10% av sin el från solen genom att använda befintliga tak. Tänk vilken potential vi har! Men än så länge har solenergin inte fått något större genombrott i Sverige. Vad krävs för att det ska hända? Jag var igår på en superintressant dag i solenergins tecken som handlade om precis det. Flera på seminariet pratade om möjligheterna i världen och även i Sverige. Visste du att potentialen i hela världen för solenergi är 1 miljon terawattimmar? Det är verkligen jättemycket när man t ex jämför mer hur mycket el som förbrukas i Sverige (som är cirka 145 terawattimmar på ett år). Politikerna som deltog på seminariet (Miljöpartiet och Folkpartiet) pratade mycket om konsumenternas makt att bli s k “prosumenter”. Att man blir sin egen elproducent och själv konsumerar den el man producerar. Det tror jag mycket på och hoppas att vi tillsammans i Sverige kan nå ett mål om att 500 000 villaägare och 100 000 företag har solpaneler på sina tak i framtiden. Idag är motsvarande siffra 5 000 villaägare och 1 000 företag. Så vad väntar vi på då? Det har ju skett en del positiva förändringar, inte minst att du som privatperson kan få en skattereduktion på den el du producerar och inte använder och som du dessutom kan sälja tillbaka till oss. Det verkar våra kunder gilla och vi har fått fler och fler mikroproducenter som ansluter sig. Alla kanske inte kan, vill eller har råd med egna solceller så därför hoppas vi också på skattelättnader som också gynnar t ex andelsägda solparker så fler kan vara med och bidra. Här kan du läsa mer om hur du blir solelsproducent. Men det finns en del administrativt krångel kvar, som regeringen nu har tillsatt en utredning kring för att lösa. Därför är vi ju också med i Solelkommissionen där vi driver dessa frågor. Vi hoppas på en snabb process så att våra mikroproducenter och alla som skulle vilja vara det, inte behöver utbilda sig till skattejurister eller ingenjörer för att förstå sig på all administration. Tills det blir verklighet erbjuder vi våra kunder hjälp med det som många tycker är krångligt. Så här funkar det. Jag tror också mycket på den psykologiska effekten; vi måste prata mer om att det faktiskt funkar med solenergi i Sverige och utnyttja den potential den faktiskt har. Vi försöker dra vårt strå i stacken genom att göra det enkelt för kunden att bli solelsproducent. Vi hoppas också att fler elbolag vill vara med och sätta solenergin på kartan i Sverige. Idag är det bara 14 av 128 elbolag i Sverige som erbjuder solcellspaket till sina kunder, så vad väntar vi på egentligen? Dags att anpassa sig till morgondagens elkonsument och framtidens elmarknad! / Fru Watt, Telge Energi

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Låt elkunderna bli solrevolutionärer

2015-10-28
Paneldiskussion på solseminariet
Sverige skulle kunna få runt 10% av sin el från solen genom att använda befintliga tak. Tänk vilken potential vi har! Men än så länge har solenergin inte fått något större genombrott i Sverige. Vad krävs för att det ska hända? Jag var igår på en superintressant dag i solenergins tecken som handlade om precis det.

Flera på seminariet pratade om möjligheterna i världen och även i Sverige.

Visste du att potentialen i hela världen för solenergi är 1 miljon terawattimmar? Det är verkligen jättemycket när man t ex jämför mer hur mycket el som förbrukas i Sverige (som är cirka 145 terawattimmar på ett år). Politikerna som deltog på seminariet (Miljöpartiet och Folkpartiet) pratade mycket om konsumenternas makt att bli s k “prosumenter”.

Att man blir sin egen elproducent och själv konsumerar den el man producerar. Det tror jag mycket på och hoppas att vi tillsammans i Sverige kan nå ett mål om att 500 000 villaägare och 100 000 företag har solpaneler på sina tak i framtiden. Idag är motsvarande siffra 5 000 villaägare och 1 000 företag.

Så vad väntar vi på då? Det har ju skett en del positiva förändringar, inte minst att du som privatperson kan få en skattereduktion på den el du producerar och inte använder och som du dessutom kan sälja tillbaka till oss.

Det verkar våra kunder gilla och vi har fått fler och fler mikroproducenter som ansluter sig. Alla kanske inte kan, vill eller har råd med egna solceller så därför hoppas vi också på skattelättnader som också gynnar t ex andelsägda solparker så fler kan vara med och bidra. Här kan du läsa mer om hur du blir solelsproducent.

Men det finns en del administrativt krångel kvar, som regeringen nu har tillsatt en utredning kring för att lösa. Därför är vi ju också med i Solelkommissionen där vi driver dessa frågor.

Vi hoppas på en snabb process så att våra mikroproducenter och alla som skulle vilja vara det, inte behöver utbilda sig till skattejurister eller ingenjörer för att förstå sig på all administration. Tills det blir verklighet erbjuder vi våra kunder hjälp med det som många tycker är krångligt. Så här funkar det.

Jag tror också mycket på den psykologiska effekten; vi måste prata mer om att det faktiskt funkar med solenergi i Sverige och utnyttja den potential den faktiskt har. Vi försöker dra vårt strå i stacken genom att göra det enkelt för kunden att bli solelsproducent. Vi hoppas också att fler elbolag vill vara med och sätta solenergin på kartan i Sverige.

Idag är det bara 14 av 128 elbolag i Sverige som erbjuder solcellspaket till sina kunder, så vad väntar vi på egentligen? Dags att anpassa sig till morgondagens elkonsument och framtidens elmarknad!

/ Fru Watt, Telge Energi

Senaste nyheter