Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Laponia ska förvaltas gemensamt

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturv.gif

Samebyarna inom världsarvet Laponia, Jokkmokk och Gällivare kommuner, Länsstyrelsen i Norrbottens län samt Naturvårdsverket har lämnat sitt förslag till regeringen om hur världsarvet ska förvaltas. Parterna föreslår en gemensam förvaltning inom ramen för en ideell förening, Laponiatjuottjudus, och till detta kopplat en operativ verksamhet som fr o m 2011 successivt övertar uppgifter som idag utförs av Länsstyrelsen i Norrbottens län. Laponiatjuottjudus ska ha en samisk majoritet i sin styrelse. – Det är mycket glädjande att vi kommit i mål med våra förslag om en gemensam förvaltning av de fantastiska tillgångar som nationalparkerna och naturreservaten inom Laponia utgör säger landshövding Per-Ola Eriksson, ordförande i den tillfälliga Laponiadelegationen som lett arbetet med att utarbeta förslagen. De förslag som läggs fram, är i många stycken banbrytande. Bl a föreslås att världsarvet ska förvaltas av en ideell förening som bildas av samebyarna, Länsstyrelsen Norrbottens län och Naturvårdsverket samt Jokkmokk och Gällivare kommuner. I de nya föreskrifterna som ska gälla för nationalparkerna och naturreservaten, erkänns renskötselrätten fullt ut. – Jag är mycket glad över att vi tillsammans har kommit fram till att renskötselrätten ska gälla fullt ut inom världsarvet menar Bertil Pittsa, ledamot i den tillfälliga Laponiadelega-tionen. Världsarvet har i Unescos beslut tre viktiga grundpelare: naturen och naturland-skapet, spåren efter våra förfäder men också dagens renskötsel och den samiska kulturen. Att detta nu erkänns av alla parterna, gör mig mycket glad. De regelverk som utformats kommer att underlätta för de företag som idag bedriver turistverksamhet inom Laponia. Idag gäller förbud för kommersiell verksamhet inom nationalparkerna, men de föreskrifter som tagits fram kräver endast tillstånd vilket är en förenkling. Samtidigt ska samråd ske med berörda samebyar och företag ska ta hänsyn till rennäringen. – Från kommunernas sida känns det bra att både de näringsidkare som bedriver rennäring och de som har turism som en grund för sina företag, nu får ett erkännande. Detta har varit en viktig fråga för oss, säger Anna Hövenmark, kommunstyrelsens ordförande i Jokkmokk och Tommy Nyström, kommunstyrelsens ordförande i Gällivare. En ny, gemensam förvaltning av världsarvet, är också något som är nytt för Sverige men samtidigt i linje med internationella strömningar. – Det är viktigt med samverkan i förvaltningen av våra nationalparker och det har vi åstadkommit i denna process. Vi känner oss trygga med förslaget och litar på att naturvärdena kommer att bevaras i området, säger Maria Ågren generaldirektör Naturvårdsverket. De förslag som nu läggs fram för regeringen, ska remitteras och slutligt beslut fattas under hösten 2010. Mer information kan ges av: Landshövding Per-Ola Eriksson, 070-629 60 05 Bertil Pittsa, 070-211 21 75 Anna Hövenmark, 070-611 71 92 Tommy Nyström, 0970-181 05 Maria Ågren, 08-698 15 08

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Laponia ska förvaltas gemensamt

2010-06-02
Samebyarna inom världsarvet Laponia, Jokkmokk och Gällivare kommuner, Länsstyrelsen i Norrbottens län samt Naturvårdsverket har lämnat sitt förslag till regeringen om hur världsarvet ska förvaltas.

Parterna föreslår en gemensam förvaltning inom ramen för en ideell förening, Laponiatjuottjudus, och till detta kopplat en operativ verksamhet som fr o m 2011 successivt övertar uppgifter som idag utförs av Länsstyrelsen i Norrbottens län. Laponiatjuottjudus ska ha en samisk majoritet i sin styrelse.

– Det är mycket glädjande att vi kommit i mål med våra förslag om en gemensam förvaltning av de fantastiska tillgångar som nationalparkerna och naturreservaten inom Laponia utgör säger landshövding Per-Ola Eriksson, ordförande i den tillfälliga Laponiadelegationen som lett arbetet med att utarbeta förslagen.

De förslag som läggs fram, är i många stycken banbrytande. Bl a föreslås att världsarvet ska förvaltas av en ideell förening som bildas av samebyarna, Länsstyrelsen Norrbottens län och Naturvårdsverket samt Jokkmokk och Gällivare kommuner. I de nya föreskrifterna som ska gälla för nationalparkerna och naturreservaten, erkänns renskötselrätten fullt ut.

– Jag är mycket glad över att vi tillsammans har kommit fram till att renskötselrätten ska gälla fullt ut inom världsarvet menar Bertil Pittsa, ledamot i den tillfälliga Laponiadelega-tionen. Världsarvet har i Unescos beslut tre viktiga grundpelare: naturen och naturland-skapet, spåren efter våra förfäder men också dagens renskötsel och den samiska kulturen. Att detta nu erkänns av alla parterna, gör mig mycket glad.

De regelverk som utformats kommer att underlätta för de företag som idag bedriver turistverksamhet inom Laponia. Idag gäller förbud för kommersiell verksamhet inom nationalparkerna, men de föreskrifter som tagits fram kräver endast tillstånd vilket är en förenkling. Samtidigt ska samråd ske med berörda samebyar och företag ska ta hänsyn till rennäringen.

– Från kommunernas sida känns det bra att både de näringsidkare som bedriver rennäring och de som har turism som en grund för sina företag, nu får ett erkännande. Detta har varit en viktig fråga för oss, säger Anna Hövenmark, kommunstyrelsens ordförande i Jokkmokk och Tommy Nyström, kommunstyrelsens ordförande i Gällivare.

En ny, gemensam förvaltning av världsarvet, är också något som är nytt för Sverige men samtidigt i linje med internationella strömningar.

– Det är viktigt med samverkan i förvaltningen av våra nationalparker och det har vi åstadkommit i denna process. Vi känner oss trygga med förslaget och litar på att naturvärdena kommer att bevaras i området, säger Maria Ågren generaldirektör Naturvårdsverket.

De förslag som nu läggs fram för regeringen, ska remitteras och slutligt beslut fattas under hösten 2010.

Mer information kan ges av: Landshövding Per-Ola Eriksson, 070-629 60 05
Bertil Pittsa, 070-211 21 75
Anna Hövenmark, 070-611 71 92
Tommy Nyström, 0970-181 05
Maria Ågren, 08-698 15 08

www.naturvardsverket.se/sv/Att-vara-ute-i-naturen/Nationalparker-och-andra-fina-platser/Varldsarv/Laponia/

www.naturvardsverket.se/sv/Nedre-meny/For-press/Pressmeddelanden/Laponia-ska-forvaltas-gemensamt/Fakta-om-Laponiaprocessen/

Senaste nyheter