Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lämna ditt farliga avfall till Farligt avfall-bilen Örebro 4-13 maj

https://www.klimatsmart.se/images/news/orebro-farligt-avfall250x163.jpg

Nu är det dags att börja samla ihop ditt farliga avfall! Kom sedan och lämna det till Farligt avfall-bilen när den besöker ditt område i maj. Farligt avfall kan vara svårt att göra sig av med på rätt sätt. Därför åker Farligt avfall-bilen runt och hämtar upp två gånger per år, i maj och september. I Örebro sorterar vi: Farligt avfall är bland de absolut viktigaste sakerna att sortera ut. Även små mängder gör stor skada på både miljö och människors hälsa, om det slängs på fel plats. Farligt avfall som till exempel sprayburkar, färg och småelektronik ska lämnas till en återvinningscentral. Överblivna läkemedel ska lämnas till apoteket. Men för att gör det lättare för dig åker Farligt avfall-bilen runt till 31 platser och hämtar upp ditt farliga avfall. De stannar cirka 15 minuter på varje plats. Farligt avfall-bilen tar endast emot farligt avfall som privatpersoner kommer med under hämtningstiden. Du får alltså inte lämna ditt avfall på hämtningsplatsen vid andra tidpunkter. Vad är farligt avfall? Farligt avfall är produkter som ger allvarliga skador på växter, djur och människor om det kommer ut i naturen. Produkter märkta med varningstexter som ”brandfarligt”, ”hälsovådligt”, eller ”förvaras oåtkomligt för barn” klassas oftast som farligt avfall. Farligt avfall får inte slängas i de vanliga soporna eller hällas ut i avloppet. Det här kan du lämna: Till farligt avfall-bilen kan du lämna överblivna läkemedel, "blött" farligt avfall och smått elavfall (upp till en stationär dator i storlek). Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot större elavfall och vitvaror (som kylskåp, tvättmaskiner och spisar). Tänk på att förpacka avfallet ordentligt så att det inte läcker, och skriv vad det innehåller om originaletiketten inte finns kvar. Exempel på farligt avfall: - Oljerester, oljefilter, träolja, smörjfett, spillolja från bil eller trädgårdsmaskin. - Lösningsmedel: tändvätska, bensin, aceton, lacknafta, thinner, penseltvätt. - Vattenblandade lösningsmedel: rengöringsmedel, fotokemikalier, glykol. - Bekämpningsmedel: råttgift, insekts- och växtdödande medel. - Färg, lack/lasyr, lim, impregneringsmedel, sprayburkar med rester i. - Syror: svavelsyra, saltsyra. - Baser: kaustiksoda, propplösare. Exempel på smått elavfall: - Batterier, lågenergilampor. - Elektroniska leksaker. - Elvisp, mixer, hårfön. - Mobiltelefon, dator/laptop, läsplatta.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lämna ditt farliga avfall till Farligt avfall-bilen Örebro 4-13 maj

2015-04-13
Nu är det dags att börja samla ihop ditt farliga avfall! Kom sedan och lämna det till Farligt avfall-bilen när den besöker ditt område i maj.

Farligt avfall kan vara svårt att göra sig av med på rätt sätt. Därför åker Farligt avfall-bilen runt och hämtar upp två gånger per år, i maj och september.

I Örebro sorterar vi:

Farligt avfall är bland de absolut viktigaste sakerna att sortera ut. Även små mängder gör stor skada på både miljö och människors hälsa, om det slängs på fel plats.

Farligt avfall som till exempel sprayburkar, färg och småelektronik ska lämnas till en återvinningscentral. Överblivna läkemedel ska lämnas till apoteket. Men för att gör det lättare för dig åker Farligt avfall-bilen runt till 31 platser och hämtar upp ditt farliga avfall. De stannar cirka 15 minuter på varje plats.

Farligt avfall-bilen tar endast emot farligt avfall som privatpersoner kommer med under hämtningstiden. Du får alltså inte lämna ditt avfall på hämtningsplatsen vid andra tidpunkter.

Vad är farligt avfall?

Farligt avfall är produkter som ger allvarliga skador på växter, djur och människor om det kommer ut i naturen. Produkter märkta med varningstexter som ”brandfarligt”, ”hälsovådligt”, eller ”förvaras oåtkomligt för barn” klassas oftast som farligt avfall.

Farligt avfall får inte slängas i de vanliga soporna eller hällas ut i avloppet.

Det här kan du lämna:

Till farligt avfall-bilen kan du lämna överblivna läkemedel, "blött" farligt avfall och smått elavfall (upp till en stationär dator i storlek). Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot större elavfall och vitvaror (som kylskåp, tvättmaskiner och spisar).

Tänk på att förpacka avfallet ordentligt så att det inte läcker, och skriv vad det innehåller om originaletiketten inte finns kvar.

Exempel på farligt avfall:

- Oljerester, oljefilter, träolja, smörjfett, spillolja från bil eller trädgårdsmaskin.
- Lösningsmedel: tändvätska, bensin, aceton, lacknafta, thinner, penseltvätt.
- Vattenblandade lösningsmedel: rengöringsmedel, fotokemikalier, glykol.
- Bekämpningsmedel: råttgift, insekts- och växtdödande medel.
- Färg, lack/lasyr, lim, impregneringsmedel, sprayburkar med rester i.
- Syror: svavelsyra, saltsyra.
- Baser: kaustiksoda, propplösare.

Exempel på smått elavfall:

- Batterier, lågenergilampor.
- Elektroniska leksaker.
- Elvisp, mixer, hårfön.
- Mobiltelefon, dator/laptop, läsplatta.

Se turlistan för hela kommunen med aktuella datum och tider här:
www.orebro.se/16183.html

Senaste nyheter