Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lågenergiasfalt som sparar på miljön

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakeritidning135x86aa.jpg

Den nya lågenergiasfalten NCC Green Asphalt är en av många miljöanpassade produkter som NCC har utvecklat de senaste åren. Genom att vidareutveckla metoderna för tillverkning och blandning, har företaget lyckats sänka temperaturen för varm asfalt med bibehållen kvalitet. Miljövinsterna är bland annat minskade utsläpp av koldioxid och kväveoxid. NCC Roads arbetar för att minska branschens miljöpåverkan och utvecklar hållbara, kostnadseffektiva vägar inför framtiden. Med Green Asphalt har man hittat en miljöanpassad lösning där kvaliteten och kostnaden är densamma som för traditionell asfalt. Hittills har höga temperaturer varit en förutsättning att få fram tillräckligt stark asfalt för till exempel motorvägar. Huvuddelen av den asfalt som tillverkas och läggs på svenska vägar är därför varmt producerad. Det betyder att stenmaterial och bitumen värms och blandas vid höga temperaturer. Processen för traditionell asfaltproduktion är både energikrävande och dyr. För varje ton asfalt som produceras går det åt cirka sju liter eldningsolja. I Sverige produceras runt sju miljoner ton varmasfalt per år. Det betyder att branschen varje år använder ungefär 50 miljoner liter eldningsolja, med stora koldioxidutsläpp till följd. Genom att sänka temperaturen ner till 120 grader vid asfaltproduktionen blir koldioxidutsläppen upp till 30 procent lägre. Även utsläppen av kvävedioxid, svaveldioxid och kolmonoxid minskar kraftigt. Temperatursänkningen är dessutom en miljövinst ur arbetsmiljösynpunkt. Det blir mindre rök och lukt. Dammpartiklarna i luften minskar liksom utsläppen av lättflyktiga organiska föroreningar och aromatiska kolväten.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lågenergiasfalt som sparar på miljön

2012-05-28
Den nya lågenergiasfalten NCC Green Asphalt är en av många miljöanpassade produkter som NCC har utvecklat de senaste åren. Genom att vidareutveckla metoderna för tillverkning och blandning, har företaget lyckats sänka temperaturen för varm asfalt med bibehållen kvalitet. Miljövinsterna är bland annat minskade utsläpp av koldioxid och kväveoxid.

NCC Roads arbetar för att minska branschens miljöpåverkan och utvecklar hållbara, kostnadseffektiva vägar inför framtiden. Med Green Asphalt har man hittat en miljöanpassad lösning där kvaliteten och kostnaden är densamma som för traditionell asfalt.

Hittills har höga temperaturer varit en förutsättning att få fram tillräckligt stark asfalt för till exempel motorvägar. Huvuddelen av den asfalt som tillverkas och läggs på svenska vägar är därför varmt producerad. Det betyder att stenmaterial och bitumen värms och blandas vid höga temperaturer.

Processen för traditionell asfaltproduktion är både energikrävande och dyr. För varje ton asfalt som produceras går det åt cirka sju liter eldningsolja. I Sverige produceras runt sju miljoner ton varmasfalt per år. Det betyder att branschen varje år använder ungefär 50 miljoner liter eldningsolja, med stora koldioxidutsläpp till följd.

Genom att sänka temperaturen ner till 120 grader vid asfaltproduktionen blir koldioxidutsläppen upp till 30 procent lägre. Även utsläppen av kvävedioxid, svaveldioxid och kolmonoxid minskar kraftigt.

Temperatursänkningen är dessutom en miljövinst ur arbetsmiljösynpunkt. Det blir mindre rök och lukt. Dammpartiklarna i luften minskar liksom utsläppen av lättflyktiga organiska föroreningar och aromatiska kolväten.

Senaste nyheter