Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Låga prisökningar på fjärrvärme 2013

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarmeee240x96.jpg

Idag presenterar Svensk Fjärrvärme den samlade prisstatistiken för fjärrvärme, i samband med att den så kallade Nils Holgersson-rapporten lanseras. Ökningen av medelpriserna är den lägsta på sju år. Knappt 2 öre/kWh eller drygt 2 procent ökade medelpriset per kommun för mindre flerfamiljshus, som är det som jämförs i Nils Holgersson. Svensk Fjärrvärme samlar årligen in nationell prisstatistik för småhus, större flerfamiljshus och mindre flerfamiljshus. Prisstatistiken för mindre flerfamiljshus är också basen för den så kallade Nils Holgerssonrapporten, som presenteras idag. Den ges ut av Nils Holgersson-gruppen (SABO, Riksbyggen, Fastighetsägarna, HSB och Hyresgästföreningen). För mindre flerfamiljhus är medelpriset per kommun 81,55 öre/kWh, vilket är en ökning med drygt 2 procent 2013, det innebär den lägsta ökningen på många år. För större flerfamiljshus är medelpriset 79,3 öre/kWh, en ökning på 2,4 procent och för småhus 87,2 öre/kWh, en ökning med 2,7 procent. Även för övriga hustyper är alltså trenden med modesta prisökningar densamma som för Nils Holgersson-fastigheten. - Det finns nog flera förklaringar till att prisökningarna blev måttliga detta år. Bränslepriserna har stabiliserats, och det är den faktor som har störst påverkan på prissättningen. Sen har dessutom konkurrensen hårdnat på de lokala värmemarknaderna, ikapp med att elpriserna har sjunkit, säger Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme. Fjärrvärmepriserna varierar mycket mellan olika orter eftersom fjärrvärmepriset sätts utifrån lokala förutsättningar. Sedan tidigare visar prisstatistiken till exempel att mindre nät generellt har högre pris än ett stort nät och att nät med kraftvärme (samtidig produktion av el och värme) har lägre pris än ett med enbart värmeproduktion. Därför är jämförelser med ”tio-i-topp-listor” inte relevanta. Den som vill veta mer om sitt fjärrvärmepris och hur det sätts kan däremot få information av sin fjärrvärmeleverantör om vilka förutsättningar som råder på orten. Den samlade prisstatistiken finns på Svensk Fjärrvärmes webbplats . Svensk Fjärrvärme är branschorganisationen för fjärrvärme, fjärrkyla och kraftvärme, med ca 140 medlemsföretag på mer än 250 orter. De svarar tillsammans för mer än hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige. Fjärrvärme och fjärrkyla erbjuder effektiva och miljöförbättrande energilösningar som ger kunden enkel, trygg och bekväm värme och kyla.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Låga prisökningar på fjärrvärme 2013

2013-10-09
Idag presenterar Svensk Fjärrvärme den samlade prisstatistiken för fjärrvärme, i samband med att den så kallade Nils Holgersson-rapporten lanseras. Ökningen av medelpriserna är den lägsta på sju år. Knappt 2 öre/kWh eller drygt 2 procent ökade medelpriset per kommun för mindre flerfamiljshus, som är det som jämförs i Nils Holgersson.

Svensk Fjärrvärme samlar årligen in nationell prisstatistik för småhus, större flerfamiljshus och mindre flerfamiljshus. Prisstatistiken för mindre flerfamiljshus är också basen för den så kallade Nils Holgerssonrapporten, som presenteras idag. Den ges ut av Nils Holgersson-gruppen (SABO, Riksbyggen, Fastighetsägarna, HSB och Hyresgästföreningen).

För mindre flerfamiljhus är medelpriset per kommun 81,55 öre/kWh, vilket är en ökning med drygt 2 procent 2013, det innebär den lägsta ökningen på många år. För större flerfamiljshus är medelpriset 79,3 öre/kWh, en ökning på 2,4 procent och för småhus 87,2 öre/kWh, en ökning med 2,7 procent. Även för övriga hustyper är alltså trenden med modesta prisökningar densamma som för Nils Holgersson-fastigheten.

- Det finns nog flera förklaringar till att prisökningarna blev måttliga detta år. Bränslepriserna har stabiliserats, och det är den faktor som har störst påverkan på prissättningen. Sen har dessutom konkurrensen hårdnat på de lokala värmemarknaderna, ikapp med att elpriserna har sjunkit, säger Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

Fjärrvärmepriserna varierar mycket mellan olika orter eftersom fjärrvärmepriset sätts utifrån lokala förutsättningar. Sedan tidigare visar prisstatistiken till exempel att mindre nät generellt har högre pris än ett stort nät och att nät med kraftvärme (samtidig produktion av el och värme) har lägre pris än ett med enbart värmeproduktion. Därför är jämförelser med ”tio-i-topp-listor” inte relevanta. Den som vill veta mer om sitt fjärrvärmepris och hur det sätts kan däremot få information av sin fjärrvärmeleverantör om vilka förutsättningar som råder på orten.

Den samlade prisstatistiken finns på Svensk Fjärrvärmes webbplats .

Svensk Fjärrvärme är branschorganisationen för fjärrvärme, fjärrkyla och kraftvärme, med ca 140 medlemsföretag på mer än 250 orter. De svarar tillsammans för mer än hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige. Fjärrvärme och fjärrkyla erbjuder effektiva och miljöförbättrande energilösningar som ger kunden enkel, trygg och bekväm värme och kyla.

Senaste nyheter