Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Kycklingproducenter vill satsa mer

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfagel171x250a.jpg

Ny statistik visar att vi svenskar äter en större andel svensk kyckling - uppfödd och förädlad av våra medlemmar. Svensk uppfödning av avelsdjur är också på tillväxt. Svenska, friska och salmonellafria avelsdjur efterfrågas även i de andra nordiska länderna. Som kycklinguppfödare känns det skönt att veta att vårt enträgna arbete med djurvälfärd och livsmedels-säkerhet faktiskt ger utdelning. Dygnet runt, året runt jobbar vi med att ta fram en bra kyckling. Vissa gånger kan det kännas tufft när vi kritiseras från olika håll. Men när nu allt fler köper vår kyckling visar det att konsumenterna litar på oss. Men låga priser på importerad kyckling från kontinenten och andra sidan jordklotet pressar den svenska branschen som har helt andra konkurrensvillkor. Kraven på djurhälsa, stallar, livsmedelssäkerhet och miljö är tuffare i Sverige än i andra länder. Men det ger resultat. EU:s senaste baslinjestudie om salmonella och campylobakter visar att svensk kyckling är bäst i klassen. Och självklart ska våra kycklingar fortsätta att må bra och konsumenterna kunna äta salmonellafri kyckling även i framtiden. Det är viktiga mervärden som vi i branschen värnar om. När nu myndigheterna ser över lagstiftningen för djurskydd är det därför oerhört viktigt att de ser till helheten, både vad gäller djurskydd, djurhälsa och smittskydd. Allt hänger ihop och allt är lika viktigt. Vi välkomnar en ytterligare förbättring av lagstiftningen, men det är viktigt att myndigheterna inte går in och detaljreglerar hur exempelvis tekniken ska utformas. Det viktiga är att vi når upp till satta mål för exempelvis buller, ventilation och lastning och att reglerna är baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet. När myndigheterna går in och styr i detalj hämmas nämligen tillväxten i en hel bransch. Just nu vill flera uppfödare utöka sin verksamhet och investera i nya, fräscha stallar. På grund av orimliga detaljregler som inte är alltid är synkroniserade mellan djur- och smittskydd, drar nybyggnationerna ut på tiden och stoppas ibland upp helt. Detta är helt orimligt och oacceptabelt. Svenskt jordbruk vill satsa och vi vill ha myndigheterna med oss, inte mot oss. Nya stallar betyder ännu bättre djuromsorg, en levande landsbygd och mer svenska, klimatsmarta livsmedel i butikerna. Debattinlägg från: - Per Lindahl, kycklingbonde Kristianstad och ordförande i Svensk Fågel - Roland Bengtsson, kycklingbonde Falkenberg - Ulrik Larsson, kycklingbonde i Hova

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Kycklingproducenter vill satsa mer

2010-03-26
Ny statistik visar att vi svenskar äter en större andel svensk kyckling - uppfödd och förädlad av våra medlemmar. Svensk uppfödning av avelsdjur är också på tillväxt. Svenska, friska och salmonellafria avelsdjur efterfrågas även i de andra nordiska länderna. Som kycklinguppfödare känns det skönt att veta att vårt enträgna arbete med djurvälfärd och livsmedels-säkerhet faktiskt ger utdelning. Dygnet runt, året runt jobbar vi med att ta fram en bra kyckling. Vissa gånger kan det kännas tufft när vi kritiseras från olika håll. Men när nu allt fler köper vår kyckling visar det att konsumenterna litar på oss.

Men låga priser på importerad kyckling från kontinenten och andra sidan jordklotet pressar den svenska branschen som har helt andra konkurrensvillkor. Kraven på djurhälsa, stallar, livsmedelssäkerhet och miljö är tuffare i Sverige än i andra länder. Men det ger resultat.

EU:s senaste baslinjestudie om salmonella och campylobakter visar att svensk kyckling är bäst i klassen. Och självklart ska våra kycklingar fortsätta att må bra och konsumenterna kunna äta salmonellafri kyckling även i framtiden. Det är viktiga mervärden som vi i branschen värnar om.

När nu myndigheterna ser över lagstiftningen för djurskydd är det därför oerhört viktigt att de ser till helheten, både vad gäller djurskydd, djurhälsa och smittskydd. Allt hänger ihop och allt är lika viktigt. Vi välkomnar en ytterligare förbättring av lagstiftningen, men det är viktigt att myndigheterna inte går in och detaljreglerar hur exempelvis tekniken ska utformas. Det viktiga är att vi når upp till satta mål för exempelvis buller, ventilation och lastning och att reglerna är baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet.

När myndigheterna går in och styr i detalj hämmas nämligen tillväxten i en hel bransch. Just nu vill flera uppfödare utöka sin verksamhet och investera i nya, fräscha stallar. På grund av orimliga detaljregler som inte är alltid är synkroniserade mellan djur- och smittskydd, drar nybyggnationerna ut på tiden och stoppas ibland upp helt. Detta är helt orimligt och oacceptabelt. Svenskt jordbruk vill satsa och vi vill ha myndigheterna med oss, inte mot oss. Nya stallar betyder ännu bättre djuromsorg, en levande landsbygd och mer svenska, klimatsmarta livsmedel i butikerna.

Debattinlägg från:
- Per Lindahl, kycklingbonde Kristianstad och ordförande i Svensk Fågel
- Roland Bengtsson, kycklingbonde Falkenberg
- Ulrik Larsson, kycklingbonde i Hova

Senaste nyheter