Redaktör:
Jens Ljunggren
Kyckling är svenskarnas nya favorit
2011-03-28
På tio år har konsumtionen av kyckling i Sverige ökat med 50 procent. I en undersökning från Novus Opinion framkommer att kycklingen ligger i den absoluta toppen när svenskarna väljer favoritmat. Nästan två av tre svenskar väljer kyckling när de handlar. Och så många som 8 av 10 vill ha svensk kyckling.
— Undersökningen visar att kycklingen är mest populär som vardagsmat, men att vi också gärna väljer kyckling till helgen eller när vi har fest. Vi svenskar har verkligen tagit det vita köttet till våra hjärtan. Hela 44 procent av de tillfrågade äter mer kyckling idag än för fem år sedan, säger Maria Donis, vd Svensk Fågel.
De viktigaste anledningarna till att vi äter mer kyckling är att det är gott och lättlagat. Att kyckling också är lätt att variera och fettsnålt är något som uppskattas av svenskarna. Den populäraste delen på kycklingen är fortfarande filén, men även lårfilé och klubba köps av allt fler. När det gäller tillagning så är vi dock väldigt konservativa. Det är fortfarande klassisk svensk grillkrydda som de allra flesta vill ha. Även om det asiatiska köket växer sig allt starkare när det gäller kyckling.
— Kyckling har gjort en fantastisk resa från den klassiska helstekta söndagskycklingen till att även vara en vardagsräddare som kan varieras i oändlighet. Undersökningen pekar på att många barnfamiljer väljer kyckling för dess goda smak. Den svenska kycklingbonden inger förtroende. Hela 82 procent har ganska eller mycket högt förtroende för svenska kycklingbönder när det exempelvis gäller livsmedelssäkerhet. Och en stor majoritet anser att just den svenska kycklingen har hög kvalitet, jämfört med den importerade. Dock är fortfarande så mycket som 30 procent av all kyckling som konsumeras i Sverige importerad varav cirka 80 procent går till storkökssidan.
— Vår största utmaning är fortfarande den höga importen. Här har vi som bransch en stor utmaning i att bli ännu bättre på att berätta varför konsumenter och upphandlingsansvariga ska välja just svensk kyckling med kvalitet. Kycklingen med Svensk Fågels märkning är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige under de kanske tuffaste kontrollprogrammen i världen.
Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk kyckling och kalkon. Vi representerar hela kedjan, från avelsföretag, kläckerier och fodertillverkare till bönder och slakterier. Medlemsföretagen är: Lantmännen Kronfågel, Guldfågeln, Lagerbergs Kyckling, Knäreds Kyckling, Bjärefågel och Ingelsta Kalkon. Alla arbetar mot samma mål – att ta fram världens bästa kyckling.
För mer information, kontakta:
Maria Donis, vd Svensk Fågel, 08-787 55 21, 0708-25 48 58, maria.donis@svenskfagel.se.
Se även hela pressmeddelandet inklusive två grafer i en pdf: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/svensk_fagel_ab/pressrelease/download/resource_attached_pdf_document/605288
— Undersökningen visar att kycklingen är mest populär som vardagsmat, men att vi också gärna väljer kyckling till helgen eller när vi har fest. Vi svenskar har verkligen tagit det vita köttet till våra hjärtan. Hela 44 procent av de tillfrågade äter mer kyckling idag än för fem år sedan, säger Maria Donis, vd Svensk Fågel.
De viktigaste anledningarna till att vi äter mer kyckling är att det är gott och lättlagat. Att kyckling också är lätt att variera och fettsnålt är något som uppskattas av svenskarna. Den populäraste delen på kycklingen är fortfarande filén, men även lårfilé och klubba köps av allt fler. När det gäller tillagning så är vi dock väldigt konservativa. Det är fortfarande klassisk svensk grillkrydda som de allra flesta vill ha. Även om det asiatiska köket växer sig allt starkare när det gäller kyckling.
— Kyckling har gjort en fantastisk resa från den klassiska helstekta söndagskycklingen till att även vara en vardagsräddare som kan varieras i oändlighet. Undersökningen pekar på att många barnfamiljer väljer kyckling för dess goda smak. Den svenska kycklingbonden inger förtroende. Hela 82 procent har ganska eller mycket högt förtroende för svenska kycklingbönder när det exempelvis gäller livsmedelssäkerhet. Och en stor majoritet anser att just den svenska kycklingen har hög kvalitet, jämfört med den importerade. Dock är fortfarande så mycket som 30 procent av all kyckling som konsumeras i Sverige importerad varav cirka 80 procent går till storkökssidan.
— Vår största utmaning är fortfarande den höga importen. Här har vi som bransch en stor utmaning i att bli ännu bättre på att berätta varför konsumenter och upphandlingsansvariga ska välja just svensk kyckling med kvalitet. Kycklingen med Svensk Fågels märkning är kläckt, uppfödd, slaktad och förädlad i Sverige under de kanske tuffaste kontrollprogrammen i världen.
Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk kyckling och kalkon. Vi representerar hela kedjan, från avelsföretag, kläckerier och fodertillverkare till bönder och slakterier. Medlemsföretagen är: Lantmännen Kronfågel, Guldfågeln, Lagerbergs Kyckling, Knäreds Kyckling, Bjärefågel och Ingelsta Kalkon. Alla arbetar mot samma mål – att ta fram världens bästa kyckling.
För mer information, kontakta:
Maria Donis, vd Svensk Fågel, 08-787 55 21, 0708-25 48 58, maria.donis@svenskfagel.se.
Se även hela pressmeddelandet inklusive två grafer i en pdf: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/svensk_fagel_ab/pressrelease/download/resource_attached_pdf_document/605288
Källa: Svensk Fågel
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…